Subota 24. feb 2024.
bajden

POLITIČKE IGRE ILI DRŽAVOTVORNA ODLUKA?! Bajden žestoko udario na republikance: Dali ste PUTINU najveći poklon

Foto: Profimedia
Pažnju SAD sve više zaokuplja rat u Gazi. Uz to, pojavljuju se i optužbe ko je kriv za neuspeh, zajedno sa rastućim neslaganjem među ukrajinskim liderima.

Američki predsednik SAD je u sredu pozvao Kongres da izglasa novi zakon o dodeli vojne pomoći Ukrajini, ukazujući na ekonomsku korist koju od toga imaju SAD i naglašavajući implikacije za nacionalnu bezbednost, prenosi britanski "Gardijan".

VELIKI UDARAC ZA KIJEV: Zastava Rusije podignuta u strateški važnom ukrajinskom gradu (VIDEO)Marjinka

VELIKI UDARAC ZA KIJEV: Zastava Rusije podignuta u strateški važnom ukrajinskom gradu (VIDEO)

BEZ NEOPHODNIH PROCEDURA Blinken povukao drastičan potez pa poručio: Želimo da budemo sigurni...sad

BEZ NEOPHODNIH PROCEDURA Blinken povukao drastičan potez pa poručio: Želimo da budemo sigurni...

NOVI ŠAMAR ZELENSKOM! Amerikanci poručili: Ukrajina će morati da ustupi deo teritorije RusijiVladimir Zelenski

NOVI ŠAMAR ZELENSKOM! Amerikanci poručili: Ukrajina će morati da ustupi deo teritorije Rusiji

 Bajden je optužio je republikance da su ruskom predsedniku Vladimiru Putinu  dali "najveći poklon kome može da se nada". Ipak, samo nekoliko sati kasnije, svi republikanski senatori su glasali protiv zakona o pomoći Ukrajini.

A to je samo poslednji neuspeh u nizu. Pre samo nekoliko meseci, nastavak pomoći se smatrao neizbežnim. Ovo je signal da je pomoć Ukrajini postala deo političkih igara u SAD i da će se verovatno će sve ponoviti tokom predsedničkih izbora sledeće godine.

Kontroverza nije mogla da dođe u gorem trenutku. Dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva se suočila sa neuspehom, zapadna podrška rapidno opada, a na zimu se očekuju nova žestoka bombardovanja Ukrajine.

Pažnju SAD sve više zaokuplja rat u Gazi. Uz to, pojavljuju se i optužbe ko je kriv za neuspeh, zajedno sa rastućim neslaganjem među ukrajinskim liderima.

Sve je to bilo moguće predvideti još pre nekoliko meseci. Američka javnost, umorna od rata u Iraku i Avganistanu, nikada nije ni bila raspoložena za dugotrajnu podršku ratu u Ukrajini. Ovaj sukob je do sada već koštao američke poreske obveznike više od 75 milijardi dolara.

U vreme ekonomskog usporavanja u SAD, teško je zamisliti da će američka javnost biti voljna da produži ovu pomoć,  a ukrajinska kontraofanziva, čak i da je bila uspešna,  ne bi rešila sve probleme.

Kako je nedavno pisao "Vašington post", ukrajinske snage nisu ispunile ni minimum očekivanja u kontraofanzivi.

Neuspeh je posledica loših taktičkih odluka ukrajinskog rukovodstva i snažnih ruskih odbrambenih položaja, koji su se pokazali efikasnijim nego što se na Zapadu očekivalo.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd