Skip to main content
Sergej Šojgu

"MELJEMO ZAPADNO SUPERORUŽJE U DONBASU, KIJEV KRIJE OGROMNE GUBITKE" Šojgu izneo nove detalje sa fronta u Ukrajini

Foto: Profimedia
Ruska vojska nastavlja ofanzivu

Specijalna vojna operacija u Ukrajini označila je kraj jednopolarnog sveta, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na otvaranju Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, organizovanoj u okviru vojnog foruma "Armija 2022".

"TO JE PROVOKACIJA" Putinove reči na forumu "Armija 2022" izazvale jezu na Zapadu

"TO JE PROVOKACIJA" Putinove reči na forumu "Armija 2022" izazvale jezu na Zapadu

EU TOLIKO OČAJNA DA ĆE PRIMORATI KIJEV NA MIR SA RUSIJOM? Britanski Gardijan otkrio: "Sumnja se u stabilnost Zapada"

EU TOLIKO OČAJNA DA ĆE PRIMORATI KIJEV NA MIR SA RUSIJOM? Britanski Gardijan otkrio: "Sumnja se u stabilnost Zapada"

OVAJ GRAD ĆE BITI RAZOREN U SLUČAJU NATO NAPADA NA KRIM: Kinezi tvrde da je Moskva spremna na najodlučnije mere

OVAJ GRAD ĆE BITI RAZOREN U SLUČAJU NATO NAPADA NA KRIM: Kinezi tvrde da je Moskva spremna na najodlučnije mere

- Početak specijalne vojne operacije u Ukrajini označio je kraj jednopolrnog sveta. Mnogopolarnost je postala realnost. Jasno su se ocrtali polovi tog sveta - rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, glavna razlika među tim polovima je u tome što jedni poštuju interese suverenih država, uvažavaju kulturno-istorijske osobenosti zemalja i naroda, dok ih drugi prenebregavaju. Šojgu je istakao da se sistem globalne bezbednosti radikalno menja, a da je bezuslovna dominacija SAD i njihovih saveznika ostala u prošlosti.

Ruski ministar je, takođe, istakao da je specijalna operacija razvejala mit o "superoružju" koje Zapad isporučuje Ukrajini i koje je, navodno, sposobno da preokrene situaciju na frontu.

- Prvobitno se pričalo o isporukama protivtenkovskih kompleksa "džavelin", nekakvim "unikatnim" bespilotnim letelicama. U poslednje vreme ulogu superoružja zapadnjaci daju višecevnim raketnim bacačima "himars" i dalekometnim haubicama. Ipak, i to naoružanje se melje u borbama - rekao je Šojgu, ocenjujući da to naoružanje nije suštinski uticalo na tok situacije na frontu.

Kijev krije od javnosti ogromne gubitke

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini Šojgu je istakao da su gubici ukrajinskih oružanih snaga ogromni, a da kijevsko rukovodstvo krije realne cifre, ali svedočenja ratnih zarobljenika daju predstavu o realnoj slici u redovima ukrajinskih oružanih formacija.

Šojgu je naglasio da se uloga Kijeva u zapadnoj taktici vođenja borbenih dejstava svodi na postavljanje žive sile kao potrošnog materijala.

- Time se objašnjavaju ogromni gubici oružanih snaga i formacija teritorijalne odbrane Ukrajine u ljudstvu, dok realne cifre poginulih vojnika i mobilisanih, takozvanih snaga teritorijalne odbrane, kijevsko rukovodstvo krije. Ipak, vremenom će ti podaci postati dostupni javnosti - rekao je Šojgu i dodao da realnu predstavu o onome što se događa s druge strane fronta daju svedočenja ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Prema njegovoj oceni, napori NATO-a su usmereni na produžavanje agonije Kijeva, iako ni u samoj Alijansi niko ne sumnja u to da će ciljevi ruske vojne operacije biti ispunjeni.

- U Ukrajini se ruskim vojnicima suprotstavljaju ujedinjene snage Zapada, koje upravljaju rukovodstvom te zemlje u hibridnom ratu protiv Rusije - rekao je Šojgu o dpdap da dejstva oružanih snaga Ukrajine planiraju i koordinišu inostrani vojni savetnici.

- NATO je zbacio maske. Agresivni karakter bloka prestao je da se krije iza formulacija o isključivo odbrambenoj usmerenosti koalicione delatnosti. Danas su u dokumentima za strateško planiranje Alijanse potvrđene pretenzije ka globalnoj dominaciji - naveo je ministar i dodao da su u sferi interese Severnoatlantskog saveza Afrika, Bliski istok i Azijsko-pacifički region.

Više o dešavanjima u Ukrajini pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Ruska artiljerija cilja ukrajinske položaje kod sela Peski

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd