Skip to main content
Putin i Makron

ISPRAVKA: Ruska vojska nije zaplenila oružje koje je Francuska poslala Ukrajini

Foto: Profimedia
U komentaru francuskog informativnog kanala TF1info, francusko ministarstvo odbrane demantovalo je informacije koje su kružile internetom o zarobljenim Cezarima.

Analizom portala raskinkavanje.ba utvrđeno je da je sadržaj na našem portalu Srbija Danas vezan za zaplenu francuskog oružja od strane Rusa predstavlja prenošenje lažnih vesti.

UTVRĐENE ČINJENICE:

Izvor tvrdnje da su ruske snage zaplijenile francusko oružje je, kako se navodi i u člancima objavljenim u medijima iz regiona, Régis de Castelnau, francuski advokat koji je na svom Twitter profilu 20. juna “zahvalio Macronu” jer su navodno ruski vojnici zaplijenili dve francuske Cezar haubice koje su potom navodno prebačene u fabriku Uralvagonzavod na Uralu radi proučavanja.

Naime, u junu ove godine najavljeno je da će Francuska Ukrajini poslati šest Cezar samohodnih artiljerijskih sistema, pored još 12 koje su dostavljene ranije.

Nakon što je Castelnau iznio tvrdnje o zaplenjivanju francuskog oružja, predstavnik Uralvagonzavoda, ruske kompanije za proizvodnju mašina, komentarisao je njegovu objavu na društvenoj mreži Telegram, zamolivši Castelnaua da prenese zahvalnost Macronu na doniranoj opremi.

Za tvrdnje koje je Castelnau iznio u svom tweetu, pak, nema dokaza.

ukrajinski portal StopFake u analizi od 25.6.2022. godine, oružane snage Ukrajine demantovale su ove navode, kao i francuski ministar odbrane.

Osim toga, ni rusko ministarstvo odbrane nije potvrdilo da su zaplenjene francuske Cezar haubice niti postoje bilo kakvi dokazi da se to zaista desilo, navodi StopFake:

Uprkos izjavama Régisa de Castelnaua i razigranom komentaru ruskog koncerna Uralvagonzavod, rusko ministarstvo odbrane nije potvrdilo niti komentarisalo informacije o zaplenjivanju samohodnih topova. Na ovu činjenicu skreću pažnju i sami ruski mediji.

Takođe, nije objavljena ni edna fotografija ili videosnimak “zaplenjene opreme”.

U komentaru francuskog informativnog kanala TF1info, francusko ministarstvo odbrane demantovalo je informacije koje su kružile internetom o zarobljenim Cezarima. Predstavnik odela rekao je da su to "potpuno neutemeljene glasine", koje “šire proruski nalozi”.

Portal Srbija Danas se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja neproverenih informacija za koje je analizom utvrđeno da predstavljaju prenošenje lažnih vesti.

U skladu sa utvrđenim činjenicama koje smo izneli iznad, prvobitni tekst i sporne tvrdnje su uklonjene jer prenose lažne vesti, a naslov članka je promenjen u skladu sa analizom.

Više vesti o dešavanjima u Ukrajini pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Ukrajinski dronovi "love" ruske vojnike noću

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd