Skip to main content
Ukrajinska vojska

ISPRAVKA: Oružane snage Ukrajine nisu zarobile sedam studenata iz Šri Lanke

Foto: Profimedia
Svetski mediji, kao što je Associated Press (AP), objavili su 24.9.2022. godine svedočenja grupe studenata iz Šri Lanke koji su potvrdili da su ih u zarobljeništvu držale ruske, a ne ukrajinske oružane snage.

Analizom portala raskinkavanje.ba utvrđeno je da sadržaj na našem portalu Srbija Danas vezan za navodno zarobljavanje studenata iz Šri Lanke od strane oružanih snaga Ukrajine predstavlja manipulisanje činjenicama.

UTVRĐENE ČINJENICE

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je 17.9.2022. godine članak na engleskom jeziku (1) u kojem se navodi da su Oružane snage Ukrajine zarobile sedam studenata iz Šri Lanke. Kao izvor ove tvrdnje navodi se Vitalij Gančev, potpisan kao šef vojno-civilne administracije regiona Harkov. Gančev je zvaničnik ruske uprave u donedavno okupiranim delovima regiona Harkov.

U analizi koju je StopFake objavio 19.9.2022. godine stoji da je u pitanju posve netačan navod.

StopFake se poziva na izjavu predsednika Ukrajine Volodomira Zelenskog, koji je u video obraćanju 16.9.2022 godine objasnio da su ruske snage u martu ove godine u regionu Harkov zarobile sedam studenata iz Šri Lanke. Studenti su oslobođeni nakon što su snage Ukrajine vratile pod kontrolu dio zemlje koji je do tad bio pod ruskom okupacijom.

Osim izjava Zelenskog, StopFake se poziva i na izjavu koju je dao Ihor Klimenko, šef Nacionalne policije Ukrajine, koji je takođe potvrdio da su ruske snage zarobile sedam studenata, državljana Šri Lanke, u martu 2022. godine.

Svetski mediji, kao što je Associated Press (AP), objavili su 24.9.2022. godine svedočenja grupe studenata iz Šri Lanke koji su potvrdili da su ih u zarobljeništvu držale ruske, a ne ukrajinske oružane snage.

Kako AP navodi, četvero od ukupno sedam državljana Šri Lanke bili su studenti, dok ih je troje radilo kada su ih ruske snage zarobile.

Portal Srbija Danas se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja informacije za koje je u navedenoj analizi utvrđeno da predstavljaju manipulisanje činjenicama.

U nastavku prenosimo izmenjen naslov i tekst kako bi sadržaj u potpunosti odgovarao utvrđenim činjenicama.

- Činjenica je da je ruska vojska privela sedam studenata iz Republike Šri Lanka još u martu 2022. godine, nakon čega su nasilno zadržani u jednom od podruma. Tek nakon oslobođenja regije Harkov strani studenti su spašeni i pružena im je odgovarajuća medicinska pomoć - rekao je 16. septembra u videoporuci predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i tako demantovao lažne vesti da su studente iz Šri Lanke zapravo otele ukrajinske oružane snage.

- U regiji Harkov nastavljaju se istrage u područjima oslobođenim od ruske okupacije. Svi zločini rašista [neformalno: ruskih fašista] se evidentiraju, prikupljaju se dokazi o njihovoj krivici. Pronađene su tamnice u kojima su zlostavljani civili okupiranih gradova i mesta, prostorije u kojima su držani ljudi – čak i stranci - rekao je Volodimir Zelenski i dodao:

- Konkretno, sedam građana Republike Šri Lanka, studenti Medicinskog fakulteta Kupjanski. Još u martu su ih zarobili ruski vojnici i nakon toga držali te ljude u podrumu - zaključio je Zelenski.

Šef Nacionalne policije Ukrajine Ihor Klimenko je 16. septembra na konferenciji za medije u Vojnom medijskom centru detaljnije govorio o sudbini građana Šri Lanke. Prema njegovim rečima, strane studente zarobila je ruska vojska prilikom pokušaja evakuacije iz okupiranog Kupjanska u Harkov na teritoriju koju kontroliše Ukrajina. Zatim su studenti Medicinskog fakulteta Kupjanski prebačeni u Volčansk, gde su držani na području poljoprivredne fabrike. U ovom trenutku, prema rečima Klimenka, građani Šri Lanke nalaze se u Harkovu, gde svedoče.

O sudbini studenata iz Šri Lanke pisao je i AP koji navodi, da su četvoro od ukupno sedam državljana Šri Lanke bili studenti, dok ih je troje radilo kada su ih ruske snage zarobile.

- Grupa Šrilančana koje su ruske snage zarobile u poljoprivrednoj fabrici u istočnoj Ukrajini izjavila je u subotu da su ih tukli i zlostavljali mesecima pre nego što su pobegli pešice dok su se Rusi ovog meseca povlačili iz regije Harkov.
Pričajući o svom zarobljeništvu novinarima u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, jedan od sedmorice Šrilančana rekao je da je pogođen u stopalo; drugom je otkinut nokat na nozi i udaren je kundakom puške u glavu. Ukrajinski zvaničnici opisali su postupanje prema njima kao mučenje - navodi AP.

Više o dešavanjima u Ukrajini pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Rusko i američko oklopno vozilo u okršaju na frontu

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd