Skip to main content
Video montaža Kadirova i Zelenskog

ISPRAVKA: Satirični montirani snimak sa glumcem koji liči na Zelenskog, Kadirov objavio na svom kanalu

Foto: Printscreen/Telegram/Kadyrov_95
Lider Čečenike voli fotomontaže.

Analizom portala raskinkavanje.ba utvrđeno je da je tekst na našem sajtu Srbija Danas predstavlja klikbejt s obzirom da je satirični snimak Ramazana Kadirova sa glumcima predstavljen kao pravi. 

UTVRĐENE ČINJENICE:

Iako se u prvobitnom naslovu članka "SNIMAK KADIROVA SA ZELENSKIM OBIŠAO SVET! Lider Čečenije i ukrajinski predsednik zajedno u prostoriji, potpisuju lažnu KAPITULACIJU UKRAJINE (VIDEO)" navodi da su predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i čečenski lider Ramzan Kadyrov potpisali “lažnu” kapitulaciju Ukrajine, snimak koji je objavljen u članku načinio je čečenski lider s glumcem koji liči na ukrajinskog predsjednika.

Na snimku nije pravi Zelenski, nego njegov poprilično realni dvojnik. Naime radi se o dvojici ruskih šaljivdžija Vovanu i Lekusu uz čiji pomoć je Kadirov režirao ovaj snimak.

Iako se u naslovu navodi da je kapitulacija “lažna”, ne daje se dovoljno konteksta da se nasluti da je reč o videomontaži. Naslov govori o snimku Kadyrova i Zelenskog bez nagoveštaja da se radi o insceniranoj situaciji.

Portal Srbija Danas se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja vesti sa klikbejt naslovom koji ne otkiva činjenice.

NAPOMENA: Prvobitni naslov koji predstavlja klikbejt i ne otkiva da je reč o parodiji i glumcina je promenjen, a konotacija teksta i sporni delovi izmenjeni su tako da je sada i iz naslova i iz teksta jasno da se radi o montiranom snimku sa glumcima, a ne sa Zelenskim.

Čečenski lider Ramzan Kadirov je veliki obožavalac društvenih mreža preko kojih je svakodnevno u kontaktu sa svojim pratiocima. Na svoj kanal na Telegramu postavi i po nekoliko snimaka dnevno i desetine komentara o ratu u Ukrajini.

UKRAJINSKA ZASTAVA SE PONOVO VIJORI! Rusi se povukli, Kijev slavi - pod njihovom je kontrolom (MAPA)

UKRAJINSKA ZASTAVA SE PONOVO VIJORI! Rusi se povukli, Kijev slavi - pod njihovom je kontrolom (MAPA)

NOVI SNIMCI IZ LISIČANSKA: Kadrovi će vas iznenaditi, ruske zastave na sve strane, ali ne samo to (VIDEO)

NOVI SNIMCI IZ LISIČANSKA: Kadrovi će vas iznenaditi, ruske zastave na sve strane, ali ne samo to (VIDEO)

OBOREN SU-25! Žestok vazdušni okršaj ruskog i ukrajinskog lovca iznad Donbasa!

OBOREN SU-25! Žestok vazdušni okršaj ruskog i ukrajinskog lovca iznad Donbasa!

NEMA OPUŠTANJA! Putin čestitao ruskoj vojsci, mnogi će biti nagrađeni, a onda je usledilo NOVO NAREĐENJE

NEMA OPUŠTANJA! Putin čestitao ruskoj vojsci, mnogi će biti nagrađeni, a onda je usledilo NOVO NAREĐENJE

Takođe obožava i montaže, pa je pre nekih dva meseca postavio snimak, naravno montiran na kome tobože vozi zarobljenike puka Azov u zatvor. Ustalasala se vaskolika javnost posebno u Srbiji, jer su jedni videli čega nije bilo. Jedni su govorili da on vozi lično zarobljenike, drugi galamili da je lažna vest i tražili ispravke. Iz aviona se videlo da je montaža dva snimka jednog načinjenog u Groznom tokom vožnje autobusa, po čemu je Kadirov poznat, jer jedino nije seo u tenk ili helikopter da vozi, pošto je sve vozio ostalo.

Na novom montiranom snimku koji je postavio vidi se prestonica Ukrajine Kijev. Nekoliko panorama grada po cičoj zimi, a onda se pojavljuje glumac koji liči na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. U prepoznatljivoj majci zelenoj sa ukrajinskim grbom.

Naravno, nije pravi Zelenski, nego njegov poprilično realni dvojnik. Naime radi se o dvojici ruskih šaljivdžija Vovanu i Lekusu uz čiji pomoć je Kadirov režirao ovaj snimak.

Kadirov je iaoko se očigledno radil o montaži i glumcima i u opisu video navodio da je u pitanju Zelenski, iako je očigledo da to nije ukrajinski predsednik već glumac koji liči na njega.

Elem, na snimku se vidi plačljivi dvojnik Zelenskog koji potpisuje akt o bezuslovnoj kapitulaciji dok ga za rame rukom drži lično Kadirov i s vremena na vreme steže rame. Dok plačljivi glumac koji tumači Zelenskog, koji je poprilično liči na pravog potpisuje akt o kapitulaciji, gde se vidi i da ne bi neko pomislio pravi dokumenat, već falsifikat koji na kraju začinjava slovo Z simobl rata u Ukrajini.

Inače, Kadirov često poziva Zelenskog na predaju oružja, zaustavi rat i prizna poraz. Snimak je došao u trenutku kada je jedan od njegovih komandanata iz bitke za Lisičansk postao posle Putinovog ukaza Heroj Rusije.

BONUS VIDEO: Ruska vojska objavila zvanične snimke osvojenog Lisičanska

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd