Skip to main content
Amerika

ISPRAVKA: Ne, američki vojnici ne ulaze u Ukrajinu

Foto: Profimedia/ilustracija
Čeka se samo da nacrt rezolucije bude usvojen, a Rusija napravi nesmotreni potez.

analizi portala raskinkavanje.ba utvrđeno je da je naslov našeg članka o ulasku američkih trupa u Ukrajinu manipulisanje činjenicama i klikbejt. Predstavljanje nacrta rezolucije kojom bi se ovlastio američki predsednik da upotrebi vojsku u ratu u Ukrajini u slučaju da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje, na našem sajtu Srbija Danas i mnogim portalima je predstavljeno naslovima prema kojima američka vojska već ulazi u Ukrajinu.

UTVRĐENE ČINJENICE:

Kao što je ranije navedeno, Adam Krizinger je nacrt rezolucije predstavio Zastupničkom domu američkog kongresa 28.4.2022. godine, a prema podacima sa zvanične stranice Kongresa u vreme pisanja ove analize, nikakvi daljnji koraci nisu poduzimani po pitanju njenog izglasavanja. 

Da bi bilo koja zajednička rezolucija američkog kongresa bila usvojena, potrebno je da ju usvoje i Zastupnički dom i Senat (zakonodavna vlast), te da je potom potvrdi predsednik (izvršna vlast).

Osim što je rezolucija u kontekstu donošenja tek u počenoj fazi, da bi "američka vojska ušla u Ukrajinu", kako je to istaknuto u naslovima, potrebno je da se "ispuni" još jedan uslov osim samog izglasavanja rezolucije - a to je da ruska strana upotrebi neko od u nacrtu navedenih nekonvencionalnih oružja. 

Stoga je isticanjem tvrdnje u naslovima da američka vojska ulazi u Ukrajinu, a koja imputira mogućnost skorog odvijanja takvih događaja, skrivena cela lista uslova koji se sa pravnog gledišta moraju ispuniti da do takvog nečega dođe.

U nastavku vam prenosimo tekst vesti koji dogovra činjenicama, a koji je preuzet sa Tanjuga, dok je naslov koji je ocenjen kao klikbejt i manipulisanje činjenicama izmenjen u samom članku. Portal Srbija Danas se izvinjava svojim čitaocima zbog ovog propusta.

 

Član Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac Adam Kinzinger predstavio je danas nacrt rezolucije koji dozvoljava upotrebu američkih vojnih snaga za odbranu Ukrajine u slučaju da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje.

ŠEST PAKETA SANKCIJA ZA RUSIJU: EU zabranjuje uvoz ruske nafte do kraja godine?

ŠEST PAKETA SANKCIJA ZA RUSIJU: EU zabranjuje uvoz ruske nafte do kraja godine?

"O TOME NE GOVORE JAVNO" 10 EU zemalja otvorilo račune u rubljama za plaćanje ruskog gasa - tvrdi mađarski političar

"O TOME NE GOVORE JAVNO" 10 EU zemalja otvorilo račune u rubljama za plaćanje ruskog gasa - tvrdi mađarski političar

ZELENSKI POTVRDIO: Počelo je! Krenuli su ka teritoriji koju kontrolišemo, sutra ćemo ih dočekati!

ZELENSKI POTVRDIO: Počelo je! Krenuli su ka teritoriji koju kontrolišemo, sutra ćemo ih dočekati!

Kinzinger u obrazloženju nacrta, objavljenom na njegovom sajtu, navodi da je rezolucija osmišljena da obezbedi da američka administracija može da preduzme "odgovarajuće mere ako Ruska Federacija upotrebi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje".

Kako se dodaje, tom inicijativom, u slučaju da bude odobrena, "predsednik SAD bi dobio ovlašćenje da upotrebi američke snage da odgovore na scenario u kojem Ruska Federacija koristi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje protiv Ukrajine."

- Moramo da se zalažemo za čovečanstvo i to zajedno sa našim saveznicima - naglasio je kongresmen.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena do sada je oštro odbijala mogućnost slanja američkih trupa u Ukrajinu, uz obrazloženje da bi takav scenario izazvao rizik od direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a.

Više informacija o dešavanjima u Ukrajini pročitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd