Ponedeljak 04. mar 2024.
Aleksandar Šapić

Aleksandar Šapić: Urušavanje rođenog društva u sklopu političke borbe je odlika neodgovornih i nedoraslih

Foto: Srbija Danas
Aleksandar Šapić prokomentarisao je lažne dojave o postavljenim bombama u autobusima GSP-a

- Poslati imejl sa anonimne adrese u kojem piše da je bomba postavljena ispod svakog ili u svaki autobus pokazatelj je želje da se unese nemir među Beograđane. Naravno da su preduzete sve bezbednosne mere i po proceduri pregledana su sva vozila, uz poštovanje svih uputstava koja je policija naložila. Razumem izbore i želju da se dođe do pozicije, ali moramo svi da postavimo linije preko kojih se neće prelaziti i koje neće urušavati društvo - rekao je predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić.

Šta se to dešava od jutros u Beogradu? Još jedno vozilo ZAVRŠILO NA KROVU, saobraćaj usporen (VIDEO)Saobraćajna nesreća

Šta se to dešava od jutros u Beogradu? Još jedno vozilo ZAVRŠILO NA KROVU, saobraćaj usporen (VIDEO)

KOLAPS U BEOGRADU! GUŽVA NA SVE STRANE! Udesi dodatno sve usporili: Vozila mile, ove delove grada posebno IZBEGAVAJTE (FOTO)guzve beograd

KOLAPS U BEOGRADU! GUŽVA NA SVE STRANE! Udesi dodatno sve usporili: Vozila mile, ove delove grada posebno IZBEGAVAJTE (FOTO)

Zimska bajka od 8. decembra: Nezaboravni praznici uz bogat program za sve generacijeZimska Bajka

Zimska bajka od 8. decembra: Nezaboravni praznici uz bogat program za sve generacije


– U javnost sam izašao odmah kako ne bi došlo do panike ili kako ne bi ispalo da nešto skrivamo. Zloupotrebljena je nesreća koja se dan ranije desila, ali nigde nije pisalo da vozilo koje je prepolovljeno nije bilo u saobraćaju već je išlo u garažu i da je staro. Zato kupujemo nova vozila, ali kada najavim kupovinu novih autobusa i tramvaja, oni kažu zašto se na taj način troše pare. Uvek je ista priča. Slično, kada se rade ulice, kažu da se to čini da bi se „ugrađivalo”, kada ih ne radite, postavljaju pitanje zašto se ne rade. Kada smanjite cenu karte, pitaju kako će budžet grada da se puni, kada ostavite privatnike da više od decenije organizuju prevoz, onda kažu punimo privatne džepove iz ruku Beograđana, a kada raskinemo ugovor, opet napadi. Kada donesemo odluku da vrtići budu besplatni i da đaci dobiju besplatne udžbenike, onda kažu odakle pare za to, a ako se to ne bi uradilo, rekli bi zašto grad nije obezbedio. Nije stvar odgovora na sve što govore jer prete izborima sa svih strana u pokušaju valjda da me dovedu u stanje da ne budem dovoljno fokusiran, koncentrisan, operativan, ekspeditivan. Ali zaboravili su jednu stvar. U ovom sam poslu četrnaest godina, niko me nije našao „ispod kamena", niti mi bilo šta poklonio, sve sam setekao krvavim radom niko ne može da mi ospori da iza mene ne stoje rezultati – istakao je Šapić u gostovanju na TV Kurir.

Svašta se radi u svrhu kampanje, ocenio je Šapić, naglašavajući da, ipak, želi sam da postavlja standarde i da nikada neće preći granicu niti lično vređati ili diskreditovati ljude. Urušavanje rođenog društva u sklopu političke borbe odlika je neodgovornih i nedoraslih, naveo je on. 

– Duboko verujem da ne možemo da postavljamo stvari „posle mene potop” ili „ukoliko ne bude mene ništa neće funkcionisati”. Ovaj grad i ova zemlja živeće i posle svih nas i moramo da se trudimo da ostavljamo uslove i okolnosti da i posle nas neko može da radi. Ali isto tako je i da dok nismo u poziciji da vršimo vlast, kao što danas neki nisu, moramo da pazimo da ne urušavamo društvo koje sutra želimo da vodimo – rekao je Šapić.

Govoreći o najvećim iskušenjima sa kojima se suočio kao gradonačelnik, Šapić je istakao da su to bili višedecenijski problemi sa kojima se suočavao i sam grad.

– Radi se o promeni sistema koji su bili duboko ukorenjeni u dosadašnji način rada, poput javnog prevoza, uređenja reka, donošenje ozbiljnih socijalnih mera. Recimo, doneti odluku da se ne plaćaju vrtići predstavlja meru vrednu 60 miliona evra na godišnjem nivou, besplatni udžbenici koštaju 20 miliona evra, poklon vaučeri pred Novu godinu svim maloletnim licima do četvrtog razreda srednje škole iznosi oko 20 miliona evra. Tu je i odluka da tokom leta ulazak na bazene bude besplatan, što takođe vredi nekoliko miliona evra, kao i da se u javnom prevozu uprkos svim problemima duplo smanji cena karte a da opet nastavi da se razvija. Sve to predstavlja teške odluke za koje se trebalo boriti – rekao je Šapić.

GSP
Foto: Srbija Danas

On je istakao da za sve to vreme niko nije bio uskraćen ni za šta, kao i da su u istom periodu podignute plate vaspitačicama, spremačicama i svim zaposlenima u predškolskim ustanovama.

– Postoje prioriteti, organizacija i sistematizacija i način na koji vodite lokalnu samoupravu. Primenio sam način na koji sam vodio opštinu Novi Beograd, a moja karakteristika je bila vođenje odgovorne socijalne politike. Ukoliko se budžetom bavite detaljno i uklonite nepotrebne troškove, doći ćete do sredstava koje možete da upotrebite u neke druge svrhe. Odgovorna gradska uprava mora da ima socijalni aspekt. Naravno da ne smete da ulazite u zaduženja koja izlaze van zakonskih okvira i to nismo ni učinili, već smo dobrom racionalizacijom i spremnošću da branimo svoje stavove uspeli da postignemo rezultate – rekao je Šapić, podsetivši da postoje interesne grupe, ne nužno političke koje su duboko ukorenjene i spremne i da u odbranu vlastitih interesa angažuju i medije.

Govoreći o besplatnim vaučerima, Šapić je podsetio da je podela u vrtićima i školama počela od utorka i da se obavlja po rasporedu i terminima koji su dobijeni od Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, a pojedini roditelji već su ga iskoristili. Roditelji čija deca ne idu u vrtiće mogu da se jave svojoj opštini gde postoji šalter za tu namenu i dobiće vaučer uz zdravstvenu knjižicu deteta ili izvod iz matične knjige rođenih ukoliko se radi o novorođenčadi, istakao je Šapić.

Prema rečima predsednika Privremenog organa Aleksandra Šapića, cilj uklanjanja splavova jeste sređivanje beogradskog priobalja i da građani mogu da uživaju u prirodnom bogatstvu koje nam je od Boga dato a to je da naš grad leži na ušću dve velike reke.

– Vodili smo bitku godinu dana i sada se ta bitka privodi kraju. Na Savskom šetalištu od sto splavova ostaće 28, koji će morati da ispunjavaju određene standarde, a naš grad će konačno imati sređene obale koje će biti ponos svih Beograđana. Verujem da radimo dobar posao, da ljudi ipak najviše cene rad, predanost i konkretne rezultate. Moji rezultati su merljivi, dok ostalima morate da verujete – zaključio je Aleksandar Šapić.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd