NISU SVI VELIKI: Ko je sve i zašto SAHRANJEN U ALEJI VELIKANA (FOTO)

12.02.2017. 11:09
Piše:
Srbija Danas
Aleja velikana na Novom groblju / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Za mnoge od sahranjenih u Aleji velikana građani Srbije verovatno ni ne znaju ko su ti ljudi i čime su doprineli da budu na ovakav način uvaženi od države.

Aleja velikana je prva prostorna celina na Novom groblju namenjena sahranjivanju istaknutih ličnosti.

zgradnja Aleje velikana na Novom Groblju započeta je 1926. godine, a nalazi se na prostoru od Arkada do Aleje streljanih rodoljuba. Beogradska opština je gradila grobnice i ustupala ih za sahranjivanje znamenitih ličnosti, s tim što se podrazumevalo da u njima budu sahranjene i njihove porodice.

Jedna od prvih grobnica formiranih na prostoru Aleje Velikana je grobnica Velimira Teodorovića, nepriznatog sina kneza Mihaila Obrenovića, osnivača zadužbine "Velimirijanum". Kapela je podignuta 1927 godine po projektima arhitekata Ministarstva građevina, Pere Popovića i Mihaila Mihailoviča Androsova.

MIRA MARKOVIĆ OTKRILA: Da li će se premestiti Miloševićev grob u Aleju velikana?!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Od znamenitih ličnosti sahranjenih u Aleji velikana, ističu se: general Miloš Vasić, književnik Petar Kočić, general Dušan Marković, akademik Jovan Cvijić, književnik Jovan Popović, arhitekta Milorad Ruvidić, političar Milan Pribićević, političar Miloš Srškić, inženjer i ministar Miloš Savčić, general Mihajlo Kovačević, kompozitor Kornelije Stanković, arhitekta Branislav Kojić. Sa Starog tašmajdanskog groblja ovde su preneti i sahranjeni posmrtni ostaci književnika i patriote Stevana Vladislava Kaćanskog, filozofa i pesnika Milana Kujundžića-Aberdara i dobrotvora Ilije Milosavljevića-Kolaraca.

U Aleiji velikana odnedavno je sahranjena i heroina Milunka Savić o čemu se u stručnim krugovima uveliko vode polemike. Iako nisu sporni ratnički podvizi Milunke Savić, ona u vreme kada je izgrađena Aleja velikana po tadašnjim kriterijumima verovatno nikada ne bi tu bila sahranjena, već bi počivala u Aleji zaslužnih građana.

BEOGRADSKI BERMUDSKI TROUGAO: Ovo je NAJOMRAŽENIJA ULICA srpske prestonice (FOTO)

Grob Milunke Savić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Cilj Aleje Velikana je da se država na taj način oduži ljudima koji su ili hrabro poginuli u borbi za nju, ili su ostavili toliko dubok trag da Srbija nije stigla da im se oduži za života.

Mnogi građani na primer brkaju elitni deo Novog groblja koji se zove Arkade i Aleju velikana. U Arkadama, a ne u Aleji velikana, tako je na primer sahranjen jedan od najvećih srpskih političara Nikola Pašić. U Aleji velikana nije ni čuveni vojskovođa Petar Bojović. Njegova grobnica je odmah pored, čime mu je tadašnja država dala izuzetnu počast.

EKSKLUZIVNO: Ovde će biti SAHRANJEN DIMITRIJE TUCOVIĆ (FOTO)

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Aleju velikana danas čine 23 grobnice i 3 kapele. Ona u ovom trenutku nije namenjena za nova sahranjivanja, osim u izuzetnim slučjevima kao što je to bilo sa Milunkom Savić i kao što će se dogoditi u slučaju Dimitrija Tucovića.  

Piše:
Srbija Danas
12.02.2017. 11:09
Pogledajte više