Skip to main content
Siniša Mali

POČELI RADOVI NA PROKOPU: Mali "Izmestićemo postojeću stanicu i nastaviti sa projektom Beograd na vodi"

Foto: Srbija Danas
Radovi na izgradnji pristupnih saobraćajnica za buduću glavnu železničku stanicu Beograd centar u Prokopu, u dužini od ukupno 1,2 kilometra, počeli su danas, a tome je prisustvovao gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je najavio da će taj posao biti završen na proleće 2017.

- Neophodno je uraditi pristupne saobraćajnice kako bi putnici mogli na normalan način da dođu do Prokopa i budu povezani sa javnim prevozom i taksijem - rekao je Mali novinarima.

On je istakao da je Prokop kapitalan projekat za Grad Beograd, koji građani Beograda čekaju oko 40 godina.

Siniša Mali
Foto: Srbija Danas

- Sa ovom stanicom stvorićemo mogućnost da izmestimo postojeću glavnu železničku stanicu iz centra grada i time otvaramo mogućnost za drugu fazu projekta Beograd na vodi - naglasio je gradonačelnik i najavio da će Prokop biti potpuno završen najkasnije 2019. godine.

KONSTRUIŠI DOBRE IDEJE: Drugu godinu zaredom održava se festival komunikacija u Beogradu

Radovi su započeti na prilazu Prokopu sa gornje strane stanice, u blizini BIP-a, a zvaničan rok za završetak pristupnih saobraćajnica je 22. maj 2017.

Šta je predviđeno projektom?!

Projektom je predviđena saobraćajnica sa infrastrukturom sa po dve kolovozne trake, dužine oko 770 metara i razdelnim pojasom, sa obostranim pešačkim stazama, osim na delu uključenja sa Bulevarom kneza Aleksandra, gde su trotoari sa jedne strane.

Na saobraćajnici je predviđena i izgradnja mostovske konstrukcije dužine 145 metara, sa pet raspona, kao i potporni zidovi. Takođe, biće izgrađeno 1.500 metara kanalizacione mreže, oko 560 metara vodovoda, 26 parking mesta i dva stajališta javnog prevoza.  Ulica Dragana Mancea će biti rekonstruisana u dužini od 160 metara. U smeru od Bulevara kneza Aleksandra ka železničkoj stanici Prokop biće izgrađena pešačko-biciklistička staza u dužini od 200 metara i širine tri metra.

VESIĆ: Počeli radovi na drugoj fazi obnove Dečjeg kulturnog centra

Osim izrade potpornih zidova i mostovske konstrukcije, značajan deo predstavlja i uređenje saobraćajnog prolaza ispod Bulevara kneza Aleksandra kojim će se prilaziti železničkoj stanici. Projektnu dokumentaciju je uradio Saobraćajni institut CIP.

Ugovor za izgradnju saobraćajnice sa infrastrukturom i mostovskom konstrukcijom za pristup železničkoj stanici Prokop je potpisan ovog meseca sa grupom izvođača koju predvodi Štrabag, a radovi su počeli nakon pribavljanja neophodnih bankarskih garancija i odgovarajućih polisa osiguranja.

Radovima će se povezati gornji trg stanice sa postojećom saobraćajnom mrežom i javnim gradskim prevozom. Tom saobraćajnicom predviđen je prolazak linija gradskog prevoza koje će omogućiti vezu javnog saobraćaja sa svim krajevima grada.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd