Skip to main content
murali

Mesto gde i zidovi pišu istoriju života: POBEDA, ILUZIJA, PROMENA - ovde ima mesta za sve umetničke duše i ideje (FOTO)

Foto: Turistička organizacija Šabac
"Mali svet", "Velike ribe", "Promena", "Godišnja doba", "Pobeda", "Iluzija"..., samo su neki od šabačkih murala

Šabac, grad u Mačvanskom okrugu, grad bogat kulturom, istorijom, prirodom, grad uz obalu reke Save koja ga čini pravom poslasticom za ljubitelje prirode, ribolova i finog odmora za dušu pored vode, izdvaja se još i po svojoj arhitekturi koja čuva duh i tradiciju starog naroda isprepletenu muralima savremenog doba.

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Ljiške crkve poznate su širom sveta, a jedna od njih KRIJE LEGENDU O HADŽI-ĐERI: Prosvetitelj kog su ubili na liturgiji (VIDEO/FOTO)

Ljiške crkve poznate su širom sveta, a jedna od njih KRIJE LEGENDU O HADŽI-ĐERI: Prosvetitelj kog su ubili na liturgiji (VIDEO/FOTO)

"Mali svet", "Velike ribe", "Promena", "Godišnja doba", "Pobeda", "Iluzija"..., samo su neki od šabačkih murala, uličnih "ukrasa" po kojima se ovaj grad nalazi neposredno iza prestonice.

Među njima ima pravih umetničkih dela, neki spadaju u red takozvanog strit-arta, ali u Turističkoj organizaciji Šapca već razmišljaju kako da ih, sve zajedno, po ugledu na evropske metropole, lansiraju kao zanimljiv turistički proizvod.

Za procvat murala su, poslednjih godina, zaslužna šabačka udruženja "Hologram" i "Svetlost", ali i brojni samostalni umetnici. Kuriozitet "uličnih slika" jeste i to što su ih mahom radili Šapčani, jer se u gradu, kao rasadnik kadrova, nalazi Škola primenjenih umetnosti. Oko projekata udružili su se svi - privatne kompanije, lokalna zajednica, ministarstva kulture, sporta, strane nacionalne agencije za mlade...

Izdvajamo samo neke od najzanimljivijih murala u Šapcu.

"Dobro temperovani klavir"

Činjenica da je Šabac verovatno prvi grad Kneževine Srbije u koji je iz Austrijskog carstva stigao klavir, umnogome je definisala formalni pristup kompoziciji murala. Naravno, dodatni motiv za ovakvo rešenje je i nerazdvojna ambijentalna celina objekta pored kojeg mural treba da se nalazi, a to je zgrada Muzičke škole "Mihailo Vukdragović". Ovaj mural nosi simptomatičan naziv - "Dobro temperovani klavir".

Šabac
Foto: Turistička organizacija Šabac

Prepoznatljive konture klavira, notni zapis na poderanoj poleđini bar-koda kao simbola potrošačkog društva, ali najviše sam lik Johana Sebastijana Baha koji "proviruje" iza notnog zapisa kao da opominjuće posmatra, pre svega učenike i profesore same muzičke škole. Zajedno šalju složenu i značajnu poruku svakom posmatraču koji pred ovim muralom zastane. Ta poruka glasi da treba menjati odnos društva prema umetnosti i duhovnost upravo da bismo dali šansu kulturi da nas sve učini boljim ljudima.

"Mali svet"

Mural "Mali svet" nastao je kao plod inspiracije modernim uticajima u likovnoj, odnosno street art umetnosti. Na ovaj način oslikana fasada pruža doživljaj nove, moderne i urbanije arhitekture u našem gradu. Grafička, crno-bela slika govori o Šapcu kao gradu posebnog ritma, o zvezdanom nebu, starom mostu i tvrđavi, stanovnicima, zgradama, pticama i drveću na jedan savremen način, sa namerom da prolaznicima skrene pažnju na vidljive i nevidljive aspekte grada u kojem živimo, ali i da zastanu i razmisle o sebi i njemu.

"Velike ribe"

Mural "Velike ribe" inspirisan je lokacijom samog zida. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se čuvena Tržnica (zelena pijaca). Takođe, poruka murala je i ekološka - nije slučajno da sve ribe idu od reke prema gradu. Asocijacije koje se bude ovim muralom mogu biti brojne i sve su usko povezane sa samim gradom (reka, uređeno zelenilo, fabrički dimnjaci). To bi bila svojevrsna posveta ekologiji i borbi za lepše i čistije gradove. Ovo likovno rešenje zadovoljava istovremeno i dekorativnu i socijalnu potrebu, pretvarajući centar grada u uličnu galeriju.

"Promena"

Mural "Promena" Igora Marsenića, nastao je zahvaljujući sredstvima dobijenim na konkursu Ministarstva kulture za realizaciju dela savremene vizuelne umetnosti u javnom prostoru.

Rad na muralu trajalo je desetak dana, tokom kojih je utrošeno 102 tone boje. Skica koja je bila polazište pripada umetnikovim interesovanjima od pre jedne decenije - opusu koji je nazvao "Pikselizacija".

Šabac
Foto: Turistička organizacija Šabac

Prem rečima autora, naši gradovi pate od prekomernog sivila, pa je bilo izuzetno važno nametnuti se u bespuću asfalta i sivih fasada. Uneti boju u život grada i ljudi. Igra obojenih polja lepa je sama po sebi, ali i vrlo dinamična i atraktivna u javnom prostoru. Autor je želeo da ceo mural deluje kao velika aplikacija. Bez obzira da li ga slikate celog, delove ili pojedinačna polja svojim telefonom, taj zapis možete da koristite kao skrinsejver ekrana ili pozadinu za programe.

"Pobeda"

Mural "Pobeda" nastao je kao kritički otklon od aktuelne situacije u kulturi i umetnosti, koja je postala angažovana, primenjena, komercijalna i sl. Mural u tom smislu demonstrira intimistički pristip i slikarstvu, tim pre što je u pitanju jedna monumentalna kompozicija u javnom prostoru.

Jedna od važnih klarakteristika ovakvog rešenja je vizuelna igra koja se uspostavlja prilikom njegovog sagledavanja. Monumentalna forma unutar kompozicije sagledava se sa veće udaljenosti, dok se prilazi muralu duž ulice, da bi se svi sitni detalji otkrivali posmatraču tokom njegovog približavnja muralu.

Šabac
Foto: Turistička organizacija Šabac

U ovoj konkretnoj situaciji pešačka staza vodi direktno do zida, čime se uspostavlja najneposrednija interakcija između posmatrača/prolaznika i umetničkog dela. Takođe, izraziti kolorit murala ima za cilj da aktivira i oplemeni prilično oronuli ambijent okolne arhitekture.

"Godišnja doba"

Inspiracija za likovno rešenje murala "Godišnja doba" nastala je pri samom pogledu na park i travnate površine ispred zida. To je nametnulo opšti izgled rešenja i kolorit koji je zastupljen. Vibriranje tonova u bojenim površinama predstavlja prolazak svetlosti kroz lišće. Ovu apstraktnu horizontalnu kompoziciju, na kojoj je zapravo dominantan čist likovni jezik, "presecaju" vertikalne ljudske figure, kao senke u različitim položajima i pokretima. One upućuju na prisustvo čoveka u uslovima urbanog okruženja u kojem živimo.

"Iluzija"

Projekаt "Iluzijа", а zаjedno sа njim i ovo rešenje zа murаl, predstаvljа jednu vrstu likovnog eksperimentа nа polju iluzionističkog slikаrstvа, аli i trаnsformаcijа složenih oblikа sa njihovim svođenjem nа nаjosnovnije forme. Koristeći se аrhitekturom delа grаdа koji okružuje zgrаdu, nаstojаlo se da se ti elementi iskoriste u cilju stvаrаnjа jednog novog i originаlnog likovnog delа koje će se uklopiti u postojeći ambijent. Crtež je sveden nа prаvilne geometrijske oblike, prvenstveno prаvougаonik i kvаdrаt, а boje koje su korišćene tаkođe se mogu pronаći u neposrednoj okolini.

 

Projekat je finansiran iz budžeta grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd