Skip to main content
Branislav Tiodorović

"CELE PORODICE SE VRAĆAJU SA ODMORA ZARAŽENE" Dr Tiodorović o novonastaloj situaciji: Brojke će nastaviti da rastu

Foto: Printscreen/RTS
Brojke će nastaviti da rastu, pa je moguće da ćemo doći i do 3.000 u nekom momentu.

Ne možemo očekivati da će brojke početi da opadaju do kraja jula, pa i do polovine avgusta. Zapravo, verovatno će doći za nekih 10 do 14 dana do smirivanja, i to u smislu da će brojke stati i stvoriće se takozvani plato. To se dogodilo u Americi, Engleskoj, Nemačka je na tom putu, a kod nas se to može desiti do kraja meseca, ili početkom avgusta, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

Kako profesor dalje objašnjava, brojke će nastaviti da rastu, pa je moguće da ćemo doći i do 3.000 u nekom momentu. Prirodni proces se odvija, dodaje on, godišnji odmori su u toku, putuje se, a na taj način virus nastavlja da cirkuliše.

PRIJATNO JUTRO U SRBIJI: Maksimalno iskoristite dan - evo kada nam se vraćaju TROPSKE TEMPERATURE

PRIJATNO JUTRO U SRBIJI: Maksimalno iskoristite dan - evo kada nam se vraćaju TROPSKE TEMPERATURE

PAKLENA VRELINA STIŽE U SRBIJU: Srpski meteorolog nema dobre vesti, objavio prognozu do kraja jula

PAKLENA VRELINA STIŽE U SRBIJU: Srpski meteorolog nema dobre vesti, objavio prognozu do kraja jula

DRAMA NA IRIŠKOM VENCU: Zapalio se auto u kojoj se nalazila četvoročlana porodica

DRAMA NA IRIŠKOM VENCU: Zapalio se auto u kojoj se nalazila četvoročlana porodica

- Koliko će biti u momentu kada dostignemo plato, to ćemo videti, da li će biti 2.000, 1.500 videćemo, ali kada se to desi, brojke će stati a onda će lagano početi da opadaju. Virus je tu, on radi svoje, i kako mi kažemo, prirodni proces se odvija i mnogi se zaražavaju, a neki i ne znaju da su zaraženi. Ali treba biti objektivan sada i biti svestan da se nama bolnice sporo pune. Kao primer navešću Kruševac, prema poslednjem izveštaju bilo je 50, a pre tri dana bilo je 31 ili 32 ljudi na lečenju. Onda kada pogledamo kovid ambulante, tačno je da se povećava broj pregleda, što se tiče dece, recimo od 15 pregleda njih troje ima pozitivan nalaz, ali ni to nije zabrinjavajuće. Zaključak je da virus može napraviti problem starijim hroničnim bolesnicima, i prema izveštaju koji dobijam oni su ti pacijenti u bolnicama - objašnjava profesor Tiodorović.

Leto i putovanja

Putovanja, leto, velika cirkulacija ljudi, soj BA.5 koji je označen kao zarazniji od prethodnih, doprinose svakodnevnoj statistici, zato se savetuje onima koji imaju simptome ili ih čak iako ih i nemaju, ukoliko su u kontaktu sa osobama iz rizičnih grupa, da obavezno stave zaštitnu masku.

- Cele porodice se vraćaju zaražene s odmora i tako se virus širi veoma brzo. To u ovom momentu nije kentaur, još uvek je u pitanju ovaj tip BA.5. Ponavljam, dobra je stvar što u celini gledajući, dominiraju lakše kliničke slike, a od simptoma javljaju se glavobolja, bolovi u mišićima, dok je temperatura retka sada. Apelujem da se stariji čuvaju sami, najpre, a onda da ih čuvaju i njihovi mlađi. Mnogi nemaju simptome, a zarazni su, pa je dovoljno da budu blizu i da u razgovoru i da prenesu. Zato nosite masku ako ste u kontaktu sa onima za koje znate da imaju slab imunitet ili neku hroničnu bolest - dodaje profesor Tiodorović.

Predrag Kon
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević
Preporuka za četvrtu dozu

Kako dodaje profesor Tiodorović, dok čekamo nove vakcine koje će biti prilagođene novim sojevima, onima koji nisu primili četvrtu dozu, a rizična su grupa, savet je da se odmah vakcinišu.

- Oko vakcinacije preporučujem za starije četvrtu dozu, da ne čekaju, jer ona znači ljudima koji imaju neku hroničnu bolest. S druge strane, na jesen očekujemo nove vakcine koje će biti prilagođene novim sojevima, ali za sada je važno da se uredno vakcinišu ovi koji su u riziku i da se čuvaju - ističe profesor Tiodorović.

Bekić: Može se očekivati i do 4.000 novoobolelih dnevno

Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih od kovida na dnevnom nivou, izjavio je član Kriznog štaba i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić. On je za RTS naveo da se povećava broj obolelih na dnevnom nivou, kako među odraslim, tako i među decom.

- Početkom juna smo imali 300 inficiranih pacijenata dnevno, a sada je taj broj negde oko 2.500 i više. Svake nedelje se uveća broj zaraženih pacijenata 50 odsto - rekao je Bekić.

Kako je pojasnio, u junu je bilo jedno do dvoje novoobolele dece nedeljno, a sada tprilike dvoje ili troje dnevno, u petak je bilo četvoro dece. Takođe je naveo da sada ima oko 200 hospitalizovanih pacijenata, ali da je svaki dan povećan broj prijema u odnosu na otpuste, te da ćemo, kako smatra, u narednih nekoliko nedelja možda doći i do četvorocifrenih brojeva za hospitalizovane pacijente.

Bekić je naveo da su simptomi povišena temperatura, bol u grlu, kostima, mišićima i kašalj.

- Možemo da kažemo da poslednjih dana viđamo nešto teže kliničke slike sa povišenom telesnom temperaturom - istakao je Bekić.

Simptomi

Simptomi kovida su identični kao i u prethodnom periodu, pa se tako može javiti:

-Glavobolja

-Bolovi u mišićima

-Malaksalost

-Kašljucanje

-Blaga temperatura

-Bol u grlu

-Dijareja

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd