Skip to main content
Ana Gligić

DA LI NAM PONOVO PRETI KORONA? Dr Gligić otkrila: Nova podvarijanta se brže širi, ali ovo je POZITIVNA STRANA

Foto: YoutubePrintscreen/Al Jazeera Balkans
Nove podvarijante omikrona soja BA.4 i BA.5 registrovane su i u Srbiji, a ono što je poznato jeste da se lakše prenose, brže šire i imaju sposobnost da zaobiđu imunitet.

Sve ukazuje na to da je u toku tzv. prirodno prokužavanje koje su još ranije virusolozi najavili.

Kako je objašnjeno, aktuelne podvarijante imaju sposobnost da zaobiđu postojeći imunitet koji je stečen vakcinacijom ili zaražavanjem.

PLJUŠTE KAZNE ZA SRBE: Grci ograničili unos cigareta, ODUZIMAJU ih na granici!

PLJUŠTE KAZNE ZA SRBE: Grci ograničili unos cigareta, ODUZIMAJU ih na granici!

ŠTA NAS ČEKA OVE JESENI? Doktori predviđaju PRAVU EKSPLOZIJU - korona bukti na popularnim turističkim destinacijama

ŠTA NAS ČEKA OVE JESENI? Doktori predviđaju PRAVU EKSPLOZIJU - korona bukti na popularnim turističkim destinacijama

BEOGRAD NA NOGAMA! Zmije se penju i na terase stanova - stručnjaci upozoravanju: Ovo nikako NE SMETE DA RADITE

BEOGRAD NA NOGAMA! Zmije se penju i na terase stanova - stručnjaci upozoravanju: Ovo nikako NE SMETE DA RADITE

Pozitivna strana novih podvarijanti omikrona je podatak da se manje pacijenata nalazi na bolničkom lečenju, manje ih je na raspiratoru i umrlih.

Virusolog Ana Gligić pojašnjava da dok virus "ne uguši sam sebe" neće prestati da postoji, a ono što daje nadu da je proces prokužavanja počeo jeste veliki broj zaraženih, ali ne i hospitalizovanih.

- Ono što je dobro jeste da raste broj zaraženih, ali ne raste broj hospitalizovanih. Nema težih kliničkih slika, bolnice nisu pune. Nije preterano puno toga poznato u vezi sa novim sojem koji ima više podvarijanti. Ono što je jasno jeste da je soj slabiji, dakle virus slabi - napominje virusolog Ana Gligić i dodaje:

- U toku je proces prirodnog prokužavanja. Većina građana i ne zna da je zaražena jer nemaju izraženu kliničku sliku bolesti. Zaraženi obično imaju blaže simptome, kijavicu ili blago povišenu temperaturu. Kada bi dnevno bilo i 10.000 zaraženih koji nemaju težu kliničku sliku, to ne bi bilo strašno jer je u toku navedeni proces - navodi virusolog Gligić.

Kada je u pitanju testiranje osoba koje nemaju nikakve simptome, a bili su u kontaktu sa zaraženom osobom doktorka navodi da tek treba opisati jasne naznake zaražavanja podvarijantama omikrona.

- Osoba koja ode na tesiranje obično ima određene simptome, bilo da je u pitanju crkvenilo očiju, blaga temperatura, kijavica. Tada bi trebalo da ta osoba uraditi anketu i navede sve simptome koje ima kako bi se oni opisali. Da nema testiranja ne bi ni znali da imamo problem - kaže ona.

Ranije stečena antitela imaju manji procenat zaštite od novih podvarijanti, a kako je navela doktorka, u narednom periodu se može očekivati i da dođe do povećanja broja zaraženih.

Podsetimo, prema poslednjim podacima korona virus je potvrđen kod 749 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo dva pacijenta.

Testirano je 4.309 ljudi

Pomoću respiratora diše sedam pacijenta, a hospitalizovano je 118 osoba.

Do sada je u Srbiji ukupno testirano 9.921.468 osoba, ukupno je preminuo 16.131 pacijent, a procenat smrtnosti oznosi 0,79 odsto.

Ukupan broj registrovanih slučajeva je 2.031.920.

 BONUS VIDEO: Putari popravljali trotoar pa otkopali džinovsku zmiju

 

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd