Skip to main content
žena

DETETU UMESTO HEMOTERAPIJE - ČESMOVAČA! Ovako je vidovita Zorka manipulisala ljudima - kako prepoznati prevarante?

Foto: Profimedia
B.D. koja je, lažno se predstavljajući kao duhovnik Dragutin Jovanović, na prevaru izvukla više od 100.000 evra od petočlane porodice, koji su joj inače i rođaci, Osnovni sud u Kragujevcu osudio je prvostepeno na dve i po godine zatvora.

- Imamo slučajeve gde su roditelji prestali deci da daju hemoterapiju oboleloj od maligniteta, da bi ih lečila neka vidovita Zorka, koja je dobila robiju za to, ali po meni vrlo malu robiju. Ona je nju odgovorila od hemoterapije i dala joj verovatno česmovaču i dete je umrlo - rekao je za Kurir televiziju sektolog Dimitrije Pastuović.

"Dok se jednom ne smrkne drugom ne svane" izreku koriste svi, koji se bogate na račun tuđe nesreće. Lažne ili prave, bele ili crne, domaće ili inostrane magove, sve je teže razlikovati.

Novo, brže i jednostavnije rešenje za vaše finansije: Sve što vam je potrebno i bitno, možete da završite onlajn

Novo, brže i jednostavnije rešenje za vaše finansije: Sve što vam je potrebno i bitno, možete da završite onlajn

PRVE BOMBE 1999. GODINE PALE SU NA PRIŠTINU: Ovako su Albanci navodili NATO bombardere da gađaju ciljeve na KiM

PRVE BOMBE 1999. GODINE PALE SU NA PRIŠTINU: Ovako su Albanci navodili NATO bombardere da gađaju ciljeve na KiM

SRBIJA SKORO JEDNOGLASNA: Čak 82 odsto građana protiv članstva Srbije u NATO

SRBIJA SKORO JEDNOGLASNA: Čak 82 odsto građana protiv članstva Srbije u NATO

- Ti lažni se preko interneta reklamiraju sve leče, sve mogu da reše probleme, sve leče, oni su za Nobelovu nagradu za mir. Ko god Vam traži zlato, znajte da je to prevarant - kaže proročica Vesna Versaće.

"Božiji ljudi na zemlji" kako sebe neretko nazivaju, izvor svoje energije vezuju crkvu i sve ono što im je "od Boga dato", a svoj prostor ukrašavaju ikonama i na taj način pridobijaju poverenje stranki, koje dolaze kod njih.

- Sama ta činjenica da uzimaju novac govori da je njihovo delovanje nehrišćansko. Crkva ne uzima novac ona pre svega tu pomaže ljudima i nikad ni od koga ništa ne traži - rekao je verski analitičar Jovan Janjić.

Magijski rituali postoje od kad je sveta i veka, a oni odolevaju vremenu jer im svaki čovek pribegava u kriznim situacijama i u stanju straha. Kao i svaka društvena pojava, magijsko delovanje ima svoje dobre i loše strane. Bez obzira na učestalost ovakvih pojava, postavlja se pitanje - možemo li na rituale gledati crno i belo?

- Odmah da Vam kažem, bela i crna magija ne postoje. Magiju možemo definisati kao pokušaj nekog misteriznog rituala, preko ritualnog predmeta, za prizivanje misteriozno bića, bolje razmislite kog, kako bi uticali na život čoveka - rekao je sektolog.

Ratne devedesete, sankcije, nemaština i inflacija bile su pogodno tlo za nastajanje "Kraljice među prorocima - Kleopatre", "Vidovite Zorke" i drugih proročica, koje su se bogatile na račun drugih, Zakon je postojao i postoji, ali njime lažni magovi nisu bili sankcionisani.

I dok institucije neuspešno sprovode "zakon" crkva se verom bori protiv magijskih rituala, jer kako kažu - "bez nevolje, nema bogomolje". I dok se magovi krive za većinu neuspešnih rituala ili nesreća, odluka je na pojedincu.

- Traže mi na primer da napravim za švalera, da radim crnu magiju da bi ga privukla od žene. Ja to ne radim, ja se samo bavim skidanjem crne magije - pomaganjem ljudima - kaže proročica Vesna Versaće.

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd