Skip to main content
Vakcinacija

NAJNOVIJI PODACI! Skok korona brojki, preminula 62 lica: Kada treba primiti treću dozu?

Foto: Profimedia
Najnoviji korona presek u Srbiji.

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 19.718 građana od kojih je 5.908 novozaraženih.

Preminulo je 62 lica, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 274 obolelih.

Danas je najteže naći DOBROG MAJSTORA: Evo kako da rešite ovaj problem!

Danas je najteže naći DOBROG MAJSTORA: Evo kako da rešite ovaj problem!

KRIZNI ŠTAB TRAŽI OŠTRIJE MERE: Ovo su novi predlozi - ugostitelji i škole crvene korona tačke u Srbiji

KRIZNI ŠTAB TRAŽI OŠTRIJE MERE: Ovo su novi predlozi - ugostitelji i škole crvene korona tačke u Srbiji

JOŠ JEDNO DETE U SRBIJI NA RESPIRATORU ZBOG KORONE! Devojčica (7) hitno prebačena u Institut za majku i dete

JOŠ JEDNO DETE U SRBIJI NA RESPIRATORU ZBOG KORONE! Devojčica (7) hitno prebačena u Institut za majku i dete

Vakcinisani u Srbiji bi uskoro trebalo da primaju treću dozu vakcine protiv korone četiri meseca nakon revakcine "Sinofarmom" odnosno pet meseci nakon što su revakcinisani "Fajzerom", "Astra Zenekom" ili "Sputnjikom".

Kako se saznaje, to je najnovija preporuka koju je u sredu doneo Nacionalni stručni komitet za imunizaciju i koju bi trebalo da usvoje Ministarstvo zdravlja, Vlada i Krizni štab.

Vakcinacija u Srbiji trećom dozom počela je još u avgustu i to tako što su revakcinisani građani pozivani putem SMS poruka i mejla da se vakcinišu po treći put nakon isteka šest meseci od revakcine bilo kojim cepivom. Do sada je tri doze vakcine primilo više od 700.000 građana

Međutim, kako se pokazalo da i među revakcinisanima postoji određen broj ljudi koji se zaražavaju nadležne službe su počele ozbiljno da razmišljaju da se skrati period između primanja druge i treće doze i tako ojača imunitet. Epilog tog razmatranja stigao je prošle srede kada je Stručni komitet za imunizaciju doneo preporuku da se treća doza vakcine prima u kraćem vremenskom razmaku u odnosu na drugu dozu.

Preporuka na osnovu saznanja iz indeksiranih časopisa

To je potvrdila predsednica Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju Ljiljana Marković Denić.

- Nacionalni stručni komitet za imunizaciju doneo je preporuku da se treća doza vakcine prima pet meseci nakon revakcine "Fajzerom", "Astra Zenekom" ili "Sputnjikom" odnosno četiri meseca posle revakcine "Sinofarmom". Tu preporuku smo doneli na osnovu najnovijih saznanja iz literature to jest iz publikacija svetski priznatih, indeksiranih časopisa iz medicine – naglašava Marković Denić.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Kako kaže, to ipak ne znači da je država već donela odluku da se treća doza prima u kraćem vremenskom razmaku.

- Preporuku Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju treba da usvoji niz regulatornih tela od Ministarstva zdravja preko Vlade do Kriznog štaba. Videćemo da li će to i kada biti prihvaćeno - objašnjava Marković Denić.

Efikasnost kineske vakcine pada za 70 odsto nakon pet meseci

Inače, u svetu su se pojavila istraživanja u vezi sa trećom dozom vakcine. Tako je studija u Kini pokazala da je koncentracija neutrališućih antitela bila je 70 odsto manja pet meseci nakon druge doze u poređenju sa koncentracijom antitela koja je utvrđena četiri nedelje nakon revakcine.

Autori istraživanja istakli su da su pet meseci nakon revakcine bile prisutne B i T ćelije, što je omogućilo stvaranje brzog odgovora posle primanja treće doze. Kako su naveli, po primanju treće doze koncentracija anatitela porasla je 7,2 puta.

Slično ispitivanje urađeno je i u vezi sa Fajzer vakcinom čiji su rezultati pokazali da efikasnost ove vakcine četiri meseca od primanja druge doze opada sa 96 na 83,7 odsto odnosno na svega 47 procenata pet meseci posle revakcine.

Kako su istakli u "Fajzeru", treća doza ove vakcine stvara značajno veće količine antitela nego prve dve doze.

Šekler: Broj zaraženih među vakcinisanima smanjiće se na nekoliko procenata

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo Milanko Šekler ističe da zdušno podržava preporuku Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju.

Vakcina
Vakcina
Foto: Profimedia

- Mislim da bi država to morala što pre da usvoji jer će na taj način procenat zaraženih među vakcinisanima pasti sa sadašnjih 10 odsto na svega nekoliko procenata. Pošto se najviše vakcinisanih građana zaražavalo u petom i šestom mesecu nakon druge doze "Sinofarma" odnosno u šestom mesecu nakon druge doze ostalih vakcina. To znači da nećemo imati više takva zaražavanja – podvlači Šekler.

"Mislim da nam neće biti potrebna četvrta doza"

Poznati virusolog ističe da je još rano za procenu da li će i kada biti potrebna eventualna četvrta doza vakcine.

- Ne može se sada o tome govoriti, ali ja mislim da nam neće biti potrebna četvrta doza – zaključuje Šekler.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd