Subota 02. dec 2023.
legionarska bolest

NOVA EPIDEMIJA TRESE SVET! Simptomi deluju bezazleni, ali... oglasili se iz Gradskog zavoda za javno zdravlje: Obratite pažnju...

Foto: Profimedia/ilustracija
Epidemija virusa korona još nije završena, a već se govori o novom, "kamiljem gripu". Opravdan je i strah građana jer su još sveža sećanja na izolaciju, karantin zbog korone. Vlasti Velike Britanije objavile su upozorenje za sve koji se vraćaju sa Svetskog prvenstva u Kataru da budu oprezni i prate eventualne simptome. U ovoj zemlji registrovano je pet slučajeva obolelih od "kamiljeg gripa".

Epidemiolog Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da ova bolest nije nova, da je bila poznata i pre kovida-19, a da u Srbiji nema nijednog prijavljenog obolelog i nema bojazni da će se ovaj virus kod nas proširiti.

- To je respiratorno oboljenje izazvano virusom koji nazivamo "kamilji grip", a pun naziv je bliskoistočni respiratorni sindrom, poznat kao MERS. To je ista grupa virusa kao kovid-19, i takođe spada u koronaviruse - rekla je Maris u "Uranku" na TV K1.

Doktorka otkriva: Dugotrajno rešenje za nadutost i gasove

Doktorka otkriva: Dugotrajno rešenje za nadutost i gasove

NOVA POTENCIJALNA OPASNOST ZABRINJAVA SRBIJU: Kamilji grip ozbiljno oboljenje, ovo su simptomi - ubija svakog trećeg zaraženog?

NOVA POTENCIJALNA OPASNOST ZABRINJAVA SRBIJU: Kamilji grip ozbiljno oboljenje, ovo su simptomi - ubija svakog trećeg zaraženog?

SVE VEĆE GUŽVE U SRPSKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA! Imamo li razloga za zabrinutost - nove procedure lečenja

SVE VEĆE GUŽVE U SRPSKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA! Imamo li razloga za zabrinutost - nove procedure lečenja

Prvi oboleli je bio registrovan u Saudijskoj Arabiji 2012. godine, a nakon toga je virus krenuo da se širi i u drugim zemljama. Trenutno u 27 zemalja imamo ukupno 2.700 potvrđenih slučajeva ovog oboljenja sa oko 935 smrtnih ishoda, kazala je ona. Ali, naglašava, 84 odsto svih registrovanih slučajeva ove bolesti upravo je iz Saudijske Arabije i oko 91 odsto smrtnih ishoda takođe je u ovoj zemlji. Smrtni ishod je zabeležen kod 35 odsto registrovanih obolelih. Zapravo je mnogo manji procenat smrtnosti, jer se ne registruju oni koji imaju slabije simptome, odnosno verovatno se svi oboleli ne jave lekarima. 

- Napada uglavnom respiratorne organe - pluća i traheo-bronhijalno stablo. Simptomi su bol u grlu, mišićima, curenje nosa, a može se pojaviti i dijareja, mučnina, povraćanje - rekla je dr Maris.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ističu da se prenosi kontaktom sa kamilama i dodirom sa njihovim sekretima, tako da je higijena ruku svakog ko se nađe u kontaktu sa kamilom obavezna.

- Najčešće se prenosi sa kontaktom sa kamilama, njihovom pljuvačkom, preko termički neobrađenog mesa, mleka i tome slično. A može se preneti i sa čoveka na čoveka, kapljičnim putem. Ali opet, najveći prenosilac je kamila. Inicijalni slučaj ove epidemije je osoba koja je imala kontakt sa kamilom - navela je epidemiološkinja.

Najveća epidemija 2015. godine

Najveća epidemija izvan Saudijske Arabije desila se 2015. godine kada je obolelo ukupno 186 osoba, od kojih je većina bila iz Južne Koreje. Tada je bilo 38 smrtnih ishoda, a kako je naglasila doktorka Slavica Maris, prva obolela osoba iz ove grupe zarazila se upravo u Saudijskoj Arabiji u kontaktu sa kamilom. 

Opasnost je zbog velikog broja turista koji su na Mundijalu u Kataru, pa veliki broj turista može biti u kontaktu sa kamilama, pa postoji pitanje ima li bojazni od epidemije "kamiljeg gripa". 

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje naglašavaju da se kontakt sa kamilama ne preporučuje i da svi koji se vrate iz Katara obrate pažnju na svoje zdravstveno stanje i eventualne simptome.  Dobra prevencija je dobra lična higijena, redovno pranje ruku i izbegavanje kontakta sa kamilom. Naravno, neophodno je voditi računa o tome šta se tamo jede, jer hrana mora biti dobro termički obrađena. 

Maris smatra da nema potrebe za brigom. Period inkubacije je pet do šest dana u proseku, ali može biti i od dva do 14 dana. Zato je period od 14 dana vreme praćenja putnika koji su bili u Saudijskoj Arabiji.

Kako je objasnila dr Maris, kao što ni za jedan virus ne postoji lek, tako nema univerzalnog leka za “kamilji grip”, već se daje simptomatska terapija. 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd