Skip to main content
Bela Crkva

Kada želite u prirodu, ali i na čas istorije: U varošici na jugu Banata sve je na jednom mestu - PIKNIK I USPOMENE (VIDEO/FOTO)

Foto: Vojvodina
Lepa varoš udaljena je 96 kilometara od Beograda ka istoku na samoj granici sa Rumunijom.

Omeđena Banatskim planinama i Deliblatskom peščarom, ušuškana u zagrljaju reka Dunav, Karaš i Nera, orošena Belocrkvanskim jezerima, na samom jugoistoku Banata nalazi se opština Bela Crkva.

Područje Bele Crkve je veoma bogato vodom. Pored Dunava, opštinu presecaju jedine dve planinske reke u ravnici - Nera i Karaš, brojni potoci, kanal Dunav - Tisa - Dunav i više šljunkarskih jezera nastalih eksploatacijom, kao i više močvarnih područja od kojih je napoznatije Labudovo okno, koje se nalazi na prostoru između Dunava i Deliblatske peščare, a koje je zbog svog ekološkog značaja stavljena na Ramsarsku listu.

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Lepa varoš udaljena je 96 kilometara od Beograda ka istoku na samoj granici sa Rumunijom.

Sve nabrojane karakteristike ovom području daju specifičan izgled i posebnu mogućnost za razvoj turizma. Pored ovih prirodnih lepota, ova varošica u Vojvodini poznata je i po svojoj arhitekturi.

Arhitektura Bele Crkve tipološki i stilski slična je kao u drugim delovima bivše Austrougarske, sa varijantama baroka, klasicizma, romantizma, istorijskih neo-stilova, secesije i savremene funkcionalističke arhitekture.

Međutim, ona u celini nosi više pečat simbioze raznih stilova nego što predstavlja skup čistih i izrazitih primeraka pojedinačnih stilova. U toj istovremenoj pojavi raznih stilskih elemenata ogleda se duh građanstva, istorijski značaj, kao i geografski položaj, tradicionalnost stanovništva i gradskih institucija.

Takva arhitektura je izraz posebnih istorijskih uslova razvoja Bele Crkve u okviru Vojne granice, a i staleškog pripadništva i razvoja njegovih graditelja. Vojno-graničarski objekti oko centralnog prostora parka, zgrada Rumunske pravoslavne crkve sa slikama Dimitrija Turke i Aksentija Marišeskua, zgrada u kojoj se nalazi Muzej, zgrade Arhiva, biblioteke i čitaonice.

Ovde se nalazi izvestan broj objekata sa izrazitim odlikama arhitekture 18. veka, ili u klasicističkom stilu zgrada bivšeg Magistrata iz 1830. godine, Katolička crkva iz 1806. godine, Ruska crkva, kao i zgrada škole iz 1845. godine. Posle 1890. godine grad dobija obeležje bečke secesije. Zgrada u Ulici 1. Oktobra broj 90-92, građena u periodu 1897 - 1904, danas dom za nezbrinutu decu, bila je nekada reprezentativna porodična vila. Zgrada predstavlja izraz napretka građanstva, potpuno je očuvana u svom izvornom obliku sa stilskim elementima secesije ima stilske i umetničke vrednosti.

Bela Crkva ima i dva groblja, pravoslavno i katoličko, koji su bogatstvom svojih kapela, spomenika i ograda od kovanog gvožđa, značajni za istoriju umetnosti: porodična grobnica Despotovića, kapela porodice Putnik iz 1895. godine, kapela iz 1908. godine i kapela - jednobrodna crkva sa transeptom iz 1888. porodice Aleksandra i Julijane Šmic.

Više o tome zašto treba posetiti Belu Crkvu govorio je Jovanović Novica iz turističke organizacije Bela Crkva rekavši da je ova opština prepoznatljiva po svojim jezerima i to predstavlja sinonim za ovo mesto, pored jezera, Bela Crkva je mesto gde se nalazi veliki broj spomenika koje su od kulturno-istorijske vrednosti i značaja.

- Među spomenicima koji imaju kulturno-istorijsku vrednosti nalaze se crkve, Rimokatolička crkva, Srpska pravoslavna crkva, Rumunska crkva i Ruska crkva. Pored ovoga, u Beloj Crkvi postoji i istorijski arhiv koji čuva građu dve opštine, Bele Crkve i Plandišta i grada Vršca gde se mogu naći zanimljivi dokumenti i gde građani mogu neka svoja prava iz prošlosti koja nisu rešili i za koja su bili uskraćeni, da na tom mestu pronađu i reše - objašnjava Novica Jovanović i dodaje:

- U Beloj Crkvi se nalazi i muzej sa najstarijom muzejskom delatnošću u Vojvodini gde se čuvaju dokumenta i predmeti najpoznatijih slikara iz Bele Crkve, a najpoznatije delo je replika Dupljanskih kolica koja su nađena na teritoriji Bele Crkve, tačnije, u ataru sela Dupljara koje pripada opštini Bela Crkva.

Dupljanska kolica su prepoznatljiva po tome što se nalaze na sličici, kao oznaka  na svakoj vozačkoj dozvoli.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Bela Crkva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Vremenska prognoza
Fog
4 Beograd