Petak 23. feb 2024.
Beba prima vakcinu

POTVRĐEN TREĆI SLUČAJ: Broj obolelih od MALIH BOGINJA nastavlja da RASTE, lekari upozoravaju da je OVO jedina efikasna zaštita!

Foto: Profimedia
Oboleo dečak star osam godina.

U Srbiji je otkriven treći slučaj malih boginja kod dečaka starog osam godina, potvrđeno u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Kako je navedeno, dečak, učenik drugog razreda osnovne škole, nije vaksinisan

Savet urologa: Kako prevazići urinarne infekcije? Urinarna infekcija

Savet urologa: Kako prevazići urinarne infekcije?

SAMI SEBI NA PLATE DODALI POLA MILIONA EVRA: Univerzitet u Nišu u budžet treba da vrati 62 miliona dinaranovac

SAMI SEBI NA PLATE DODALI POLA MILIONA EVRA: Univerzitet u Nišu u budžet treba da vrati 62 miliona dinara

SRBIJA U ŽALOSTI: Preminuo poznati novinar Petar LukovićPetar Luković

SRBIJA U ŽALOSTI: Preminuo poznati novinar Petar Luković

U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta. 

Međutim, upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo pojavljivanje novih slučajeva. MMR vakcina se daje u dve doze deci u drugoj i sedmoj godini života.

Pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 - 15 meseci i u 7. godini, u okviru priprema za polazak u školu. Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije izazvane koje izaziva češće su kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. 

To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog te komlikacije. 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd