Skip to main content
Vakcinacija dece

SVE JE VIŠE OBOLELE DECE U SRBIJI: U septembru imali deltu, sada omikron - ovako jedino možemo pomoći mališanima

Foto: Profimedia
U poslednje vreme mnogi su zabrinuti zbog toga što je sve više dece koja su zaražena koronavirusom.

Povećava se broj najmlađih pacijenata u kovid ambulantama, ali i u bolnicama. U Dečjoj klinici KBC Dragiša Mišović trenutno je na lečenju oko 30 pacijenata, ali ono što teši je da nema teških formi bolesti i mališana na respiratoru.

Iz Udruženja pedijatara Srbije upozoravaju da treba obratiti pažnju da se stvori sigurno okruženje posebno za decu do četiri godine, jer u SAD raste broj mališana tog uzrasta na bolničkom lečenju. Sigurno okruženje za njih stvara se vakcinacijom roditelja.

"MOGUĆE JE DA SE ZARAZITE SA DVA RAZLIČITA SOJA" Dr Begović o omikronu - po ovome se razlikuje od delte, a to je bio GLAVNI PROBLEM

"MOGUĆE JE DA SE ZARAZITE SA DVA RAZLIČITA SOJA" Dr Begović o omikronu - po ovome se razlikuje od delte, a to je bio GLAVNI PROBLEM

SITUACIJA SA KORONOM U SRBIJI KRITIČNA! Omikron pritiska zdravstvo sve više, da li nas čekaju NOVE MERE na zakazanoj sednici Kriznog štaba

SITUACIJA SA KORONOM U SRBIJI KRITIČNA! Omikron pritiska zdravstvo sve više, da li nas čekaju NOVE MERE na zakazanoj sednici Kriznog štaba

UZORAK JE BIO KONTAMINIRAN? Naučnici izrazili sumnju u "deltakron", moguće da je došlo do greške u laboratoriji

UZORAK JE BIO KONTAMINIRAN? Naučnici izrazili sumnju u "deltakron", moguće da je došlo do greške u laboratoriji

Među decom školskog uzrasta trenutno je zaraženo oko 11 odsto. Lekari kažu da bi broj zaraženih verovatno bio mnogo veći da đaci nisu na zimskom raspustu, te da je pauza u nastavi došla u pravo vreme. Čak provejava mišljenje da bi raspust trebalo produžiti na nedelju dana, jer ovaj talas sa omikronom je eksplozivniji, ali se očekuje i njegovo brže stišavanje.

Prof. Predrag Minić, načelnik Odeljenja za pulmologiju u Institutu za majku i dete kaže da je povećan pritisak na dečje bolnice, ali da za sada nema teško obolele dece.

- Dobio sam izveštaj iz Dečje bolnice KBC Dragiša Mišović i oni trenutno imaju oko 30 pacijenata, a pre par nedelja bilo ih je petoro. Sinoć su imali šest ili sedam novih prijema. Dakle, povećava se broj dece na bolničkom lečenju, ali za sada nema teško bolesne dece i to je dobra vest. U Institutu imamo sedam pacijenata, ali nemamo dece na respiratoru - rekao je Minić za Euronews Srbija.

Veći broj zaraženih kada krene škola

Očekuje još veći broj zaraženih kada se deca vrate sa raspusta i krenu u školu, te smatra da je pravo vreme da se članovi Kriznog štaba dogovore kako da se nastavi školska godina. Prema podacima koje ima, oko 11 odsto školske dece je pozitivno. Podseća da je u najvećem piku sa delta sojem bilo i do 20 odsto zaraženih školaraca.

- Očekivan broj zaraženih je oko 13 odsto. Međutim, ako bude išlo preko 15 odsto to će već da bude ozbiljno. Moje lično mišljenje je da treba malo produžiti raspust. Vidimo da u svetu broj zaraženih naglo raste, ali i naglo pada. Produženjem raspusta malo bi se rasteretili lekari - navodi Minić.

deca
Foto: Profimedia

Bez obzira što su đaci na raspustu ogroman je broj dece u kovid ambulantama. Pedijatri na Banovom Brdu, Žarkovu u jednoj smeni pregledaju i po 80 do 90 pacijenata. Od ukupno testirane dece skoro 50 odsto njih je pozitivno na virus korona.

Veliki porast zaražene dece

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Čukarica dr Biljana Jeremić kaže da beleže veliki porast broja zaraženih i da u ambulantama sada imaju gužve kao što su bile u najvećem piku sa delta sojem, tokom septembra i oktobra.

- Simptomi su kod dece blagi kao i do sada, ali je povećan broj pacijenata. U odnosu na novembar gde smo imali pad broja zaraženih, već krajem decembra i početak januara krenuo je talas sa velikim brojem pozitivne dece. Nismo očekivali da će krajem decembra da krene, mislili smo da će to biti polovinom januara - navela je Jeremić.

Interesantno, sve je više dece kod kojih se javljaju reinfekcije. Bili su zaraženi u septembru i oktobru, a sada su ponovo pozitivni. Jeremić navodi da je zbog značajnog broja reinfekcija kontaktirala epidemiologe u Institutu Batut, ali da je dobila objašnjenje da je zaraza u septembru i oktobru bila sa delta sojem, a da je sada sigurno omikron.

Apel pedijatara da se vakcinišu roditelji

Zbog povećanja broja zaražene dece, ali i iskustva SAD, kao i pojedinih evropskih zemalja gde raste broj mališana na bolničkom lečenju Udruženje pedijatara Srbije apelovalo je na roditelje da se kompletno vakcinišu, prime buster dozu, jer samo na taj način mogu stvoriti sigurno okruženje za svoju decu.

Predsednik Udruženja prof. Georgios Konstantinidis kaže da se sa omikronom češće zaražavaju deca, ali da je ozbiljna i teška klinička slika kod njih i dalje značajno ređa nego kod odraslih. Posebno je istakao da treba obratiti pažnju da se zaštite deca do četiri godine.

- U SAD je značajno povećan broj dece na bolničkom lečenju uzrasta do četiri godine. Imaju duplo više hospitalizovanih u odnosu na pre mesec dana, a tri puta više nego prošle godine. U drugim grupama nije uočen, za sada, tako veliki broj na bolničkom lečenju. U nekim zemljama zapadne Evrope je uočen blagi porast multisistemskog inflamatornog odgovora. Međutim, precizne statistike još nema - rekao je on za Euronews Srbija.

Multisistemski inflamatorni odgovor se javlja dve do šest nedelja posle kovid infekcije koja nekada može da bude i asimptomatska. Može da dovede do teške kliničke slike kod dece, te stoga lekari kažu da treba biti oprezan.

- Treba da upozorimo, imajući u vidu činjenicu da su ovo podaci iz zemalja gde je obuhvat vakcinacijom odraslih veliki. Kod nas je obuhvat vakcinacijom roditelja dece do četiri godine najmanji. Ta deca nemaju drugu zaštitu osim da budu u sigurnom okruženju. Zbog toga smo apelovali da se roditelji vakcinišu buster dozom, da se vakcinišu deca starija od 12 godina - naveo je on.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd