clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Pandemija korona virusa: Najmlađi pacijent u Srbiji izlečen od korona virusa; Najgori dan u Francuskoj, umrle 833 osobe

06.04.2020. 07:57
Piše:
Srbija Danas
korona virus
korona virus / Izvor: Reuters
Pratite najnovije informacije iz Srbije i sveta.

Korona virusom u svetu je zaraženo 1.274.346 ljudi, 69.480 osoba je preminulo, dok se 264.838 oporavilo, pokazuju najnoviji podaci sa sajta Worldometers. Najveći broj zaraženih je u SAD, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Kini.

U poslednja 24 sata u SAD je prijavljeno 157 novih slučajeva, čime je broj zaraženih porastao na 336.830.U Španiji je prijavljeno ukupno 131.646, dok je preminula 12.641 osoba.Italija je do sada, prema podacima sajta, prijavila 128.948 slučajeva zaraženih, kao i 15.887 osoba koje su preminule od posledica korona virusa.

U Srbiji je do 15 časova 05. aprila 2020. registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19. Korona virus je u našoj državi odneo i 51 život.

Najgori dan u Francuskoj, u jednom danu 833 žrtve

Za poslednjih 24 sata u Francuskoj su umrle 833 osobe. To je najveći skok u jednom danu, a ukupan broj žrtava je 8.911. Zaraženo je više od 98.000 ljudi.

Ozdravio najmlađi pacijent u Srbiji oboleo od korone

Najmlađi pacijent oboleo od korona virusa u Srbiji V. B. izlečen je i otpušten danas sa odeljenja pedijatrije na klinici Dr Dragiša Mišović, potvrdila je Tanjugu porodica dečaka.

Beba, rođena 4. marta, hospitalizovan je 23. marta zbog povišene temperature i povraćanja, nakon čega se pokazalo da je pozitivan na korona virus.

Porodila se trudnica pozitivna na korona virus

U bolnici Kodra u Podgorici se porodila žena koja je pre tri dana bila pozitivna na virus korona, a prvi test pokazuje da je beba dobro i negativna na taj virus, rekao je šef kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović. 

Hrvatska spremna da popušta sa merama

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je u prvoj fazi Hrvatska izuzetno dobro reagovala jer su pravovremene mere usporile širenje epidemije korona virusa, i najavio "relaksiranje" reestriktivnih mera. 

Na korona virus testirano 868 zdravstvenih radnika

Na novi korona virus dosad je u Srbiji testirano 868 zdravstvenih radnika bolnica, domova zdravlja i kliničko-bolničkih centara širom Srbije, a njih 160 je pozitivno, kako je izjavila epidemiolog dr Darija Kisić-Tepavčević. 

Crna Gora broji još 10 novih slučaja COVID-19, ukupno 233 zaraženih

 U Crnoj Gori je od novog korona virusa obolelo još 10 osoba, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 233, saopštio je danas crnogorski Institut za javno zdravlje.

Virus je otkriven kod osam osoba iz Nikšića i dve iz Podgorice, prenosi portal CdM.

Najviše obolelih je u Podgorici - 115, a zatim u Tuzima - 34, Nikšiću - 28, Baru - 19.

cg
cg / Izvor: Profimedia

  U Italiji za poslednjih 24 sata još 636 mrtvih

Prema najnovijim podacima iz Italije, u toj zemlji je za poslednjih 24 sata umrlo još 636 ljudi. Ukupan broj mrtvih je 16.523. Broj slučajeva se popeo na 132.547. 

italijanska policija
italijanska policija / Izvor: Profimedia

Sve više obolelih u Americi

Prema najnovijim podacima zaraženo je preko 348.000 ljudi.

Na teritoriji SAD registrovano je čak 337,971 slučaja zaraze korona virusom. Prema poslednjim informacijama preminulo je 9,654 ljudi.

koronavirus
koronavirus / Izvor: Profimedia

 

Zaraženo više od 1.000 američkih vojnika

Broj aktivnih američkih vojnika koji je oboleo od Kovid-19 tokom vikenda prešao je 1.000, saopštio je danas Pentagon.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva ovog jutra iznosi 1.132, dok je taj broj u petak bio 978.

U Engleskoj 403 žrtve

U Engleskoj su u poslednjih 24 sata 403 osobe preminule od posledica korona virusa. Ukupan broj preminlih 4.987. U Velsu je registrovano 27 novih smrtnih slučajeva, ukupan broj skočio na 193. 

Naredne nedelje za SAD kao 11. septembar i Perl Harbor

Šef američke Službe za javno zdravlje Džerom Adams uporedio je danas teroristički napad 11. septembra 2001. i napad na Perl Harbor sa onim što očekuje Amerikance u narednih nedelju dana u borbi sa epidemijom korona virusa.

On je istakao da će to biti najteži momenat u životu za mnoge Amerikance.

U Srbiji preminulo još 7 osoba

U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminulo je još 7 osoba, tako da je ukupan broj žrtva virusa COVID 19 u Srbiji porastao na 58, saopšteno je na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Najnoviji podaci za Srbiju

U Republici Srbiji je do 15 časova 6. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.200 potvrđenih slučajeva COVID 19. 

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.192 osobe od kojih je 292 pozitivno. Hospitalizovano je 1.197 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 101 pacijent. Do 15 časova u Republici Srbiji testirane su ukupno 8.552 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U Domu za stare na Umci zaraženo 13 korisnika i 1 radnik

U Domu za stare "Stara pruga" na Umci zaraženi su koronom 13 korisnika i jedan radnik, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Ðorđević.

On je kazao da od 13 zaraženih korisnika, 12 nema nikakvih simptoma, a da je jedan prebačen na Infektivnu kliniku.

Ovako u Južnoj Koreji organizuju testove za prijem u radni odnos

Više od 100 kandidata za posao u jednoj firmi u Seulu u Južnoj Koreji moralo je da dođe na fudbalski stadion kako bi odradili test koji bi mogao da ih uvede u uži krug kandidata.

Ovaj princip jedini je bio primenjiv u jeku epidemije korona virusa, pošto je stadion jedino mesto gde su mogli da rasporede kandidate tako da među svima bude razmak od pet metara.

Stigao avion iz Bratislave

Avion sa 145 građana Srbije vratio se iz Bratislave.

Ministar Dačić izjavio je da će sutra biti organizovan let za naše građane iz Pariza i Frankfurta.

U Republici Srpskoj korona virusom zaraženo i jednogodišnje dete

Virusom korona u Republici Srpskoj zaraženo je i jedno jednogodišnje dete, a najveći broj obolelih je u uzrastu od 30 do 65 godina.

- Najveći broj obolelih su radno aktivni stanovnici, a najmlađi oboleli je jednogodišnje dete - izjavila je specijalistkinja epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS Ljubica Jandrić.

Više od 6.300 slučajeva korone u Rusiji, 47 ljudi umrlo

Broj slučajeva korona virusa u Rusiji povećao se za 954, na 6.343, saopšteno je danas u Moskvi.

Oporavilo se 406 ljudi, dok je 47 osoba preminulo.

Infekcija je zabeležena u 80 ruskih regiona.

Ruski vojnici u Valjevu dezinfikuju zdravstvene ustanove

Tri kamiona i autobus sa pripadnicima Vojske Ruske Federacije stigli su jutros u Valjevo, gde su odmah započeli dezinfekciju Opšte bolnice.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu tog grada, planirano je da se spolja i iznutra dezinifukuju najpre zdravstvene ustanove.

Valjevo su juče posetili medicinski stručnjaci iz Rusije, koji su sa članovima Štaba za vanredne situacije analizirali situaciju u gradu i potrebe za pomoć tom gradu u borbi protiv virusa korona.

Još dva slučaja korone u Čačku, u Kraljevu od sedam testiranih dva pozitivna

U toku prethodna 24 časa u Čačku su registrovana još dva slučaja zaraženih virusom korona, a u Opštoj bolnici u tom gradu smešteno je 13 pacijenata, od kojih je jedan u kritičnom stanju, saopštio je Radni tim za praćenje širenja virusa korona.

Od sedam uzoraka testiranih juče u Kraljevu dva su pozitivna i to od ležećih bolesnika, a u prijemno-trijažnoj ambulanti bolnice bilo je šest pregleda, od toga dva prijema.

Vesić poklonio uniforme Infektivnoj

Lekari, medicinske sestre i drugo osoblje na Кlinici za infektivne i tropske bolesti Кliničkog centra Srbije, gde se leče oboleli od koronavirusa, dobili su na poklon 220 uniformi. To im je u ime svih Beograđana darivao zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On se odrekao dve plate kako bi bio kupljen materijal za uniforme koje su krojači jedne firme koja šije uniforme sašili besplatno.

- Besplatno su sašili 220 uniformi za ljude koji rade na Infektivnoj klinici. Jedino na čemu sam insistirao je da uniforme imaju grb grada Beograda jer su oni Beograđani, rade u Beogradu i srećan sam što su ti, naši heroji dobili uniforme - rekao je Vesić.

Dve osobe preminule na Kosovu

Tzv. Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da su dve osobe preminule jutros od posledica zaraze koronavirusom.

Preminuli su 59-godišnji muškarac iz Prištine, koji je primljen na infektivnu kliniku u subotu i 70-godišna žena iz sela Koriša u opštini Prizren, kojoj je u petak dijagnosticiran virus. 

Kina pomaže i Izraelu

Prvi avion iz Kine sa 20 tona medicinske opreme, uključujući maske i zaštitna odela za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom sleteo je u Izrael, saopštilo je izraelsko Ministarstvo odbrane.

Jedanaest aviona sa milionima komada medicinske opreme, uključujući respiratore, stići će u Izrael iz Kine, kako je sinoć najavljeno.

U Švajcarskoj broj zaraženih dostigao 21.282

Prema podacima sa sajta Worldometers, u Švajcarskoj je ukupan broj zaraženih korona virusom skočio na 21.282 sa 182 novoregistrovana slučaja.

Isti izvor navodi da je u ovoj zemlji još 19 osoba umrlo od posledica COVID-19, ukupno 734 do sada.

Broj pacijenata izlečenih od korona virusa u Švajcarskoj iznosi 7.298.

Kragujevac: Još sva slučaja zaraženih, ukupno 24

U Kragujevcu su zabeležena još dva slučaja zaraženih virusom korona, što čini da je u tom gradu, od početka epidemije, pa do sinoć, zabeleženo ukupno 24 obolelih, podaci su Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Prema istim podacima, u Aranđelovcu je zaraženo 10 osoba, u Topoli jedna, dok se u kućnoj izolaciji nalazi 1.600 osoba.

Iran: 3.739 preminulih od korona virusa

Broj preminulih u Iranu od posledica infekcije virusom COVID-19 dostigao je 3.739, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Teheranu.

Ukupan broj ljudi koji su zaraženi korana virusom u toj zemlji je 60.500, prenosi Rojters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters / Izvor: Reuters

Malezija: 3.793 slučaja korona virusa, 62 osobe umrle

Malezija je danas saopštila da je u toj zemlji prijavljen 131 novi slučaj korona virusa, tako da je ukupan broj zaraženih 3.793.

Tako je Malezija postala zemlja sa najvećim brojem zaraženih od svih država u jugoistočnoj Aziji.

Od COVID-19 preminule su 62 osobe, prenosi Rojters.

U privremenoj bolnici u Čairu 19 pacijenata

U privremenoj bolnici u niškoj hali "Čair" trenutno je smešteno 19 pacijenata koji imaju blagu kliničku sliku, a kod kojih je potvrđen virus korona, od kojih najmlađi ima 27 godina, a najstariji 70, izjavio je danas pomoćnik direktora KC Niš Goran Stanojević.

Ta privremena bolnica pacijente je počela da prima od juče, a prema rečima Stanojević, od 19 pacijenata njih 11 su muškarci, a osam je žena.

Na Kosovo i Metohiju otišlo 248 kamiona s robom, zbrinulo 8 Albanaca bez dokumenata

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da u prethodnih nekoliko dana ukupno 248 kamiona sa srpskom robom poslato na Kosovo i Metohiju i istakao da nema nestašica bilo kojih proizvoda.

- Zadovoljan sam što i Albanci uzimaju naše brašno. Pustili smo sve što je trebalo, kao i oni, i tu nema velikih problema - rekao je Vučić novinarima u Novom Pazaru.

Predsednik je, takođe, preneo da se teži pacijenti sa KiM smeštaju u Niš, Kragujevac ili Beograd, te da se sistem trudi da svima pomogne.

Najmanji broj smrtnih slučajeva u Španiji u poslednje dve nedelje

Španija je zabeležila 637 smrtnih slučajeva sa koronavirusom za 24 sata, što je najmanji broj smrtnih slučajeva u jednom danu od 24. marta.

Ukupan broj preminulih porastao je na 13.055, navodi Ministarstvo zdravlja. Zabeleženo je više od 135.000 zaraženih, gotovo 60.000 hospitalizovanih (6.931 kojima je potreban ICU, povećanje od 1% u odnosu na nedelju) i 40.000 oporavljenih.

Filipini: 414 novih slučajeva korone, 163 osobe preminule

Ministarstvo zdravlja Filipina saopštilo je danas da je u toj zemlji registrovano još 11 smrtnih slučajeva i 414 infekcija korona virusom.

Tako se ukupan broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u toj zemlji povećao na 163, obolelo je 3.660 ljudi, dok su se 73 pacijenta oporavila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters / Izvor: Reuters

Belorusija: 700 zaraženih korona virusom, 13 umrlih

Broj zaraženih korona virusom u Belorusiji povećao se sa 562 na 700, a od infekcije je preminulo 13 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Većina pacijenata ima blage ili umerene simptome, a 53 osobe su se oporavile, prenosi TAS S. Belorusija je testirala više od 40.000 ljudi u 13 laboratorija u zemlji.

VMC "Karaburma" spreman da primi pacijente

Vojnomedicinski centar "Karaburma" od danas je u potpunosti spreman da primi prve pacijente koji su srednje ili teško oboleli od korona virusa, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je jutros obišao ovu vojnu bolnicu i naveo da je u njoj do sada raspoređeno 15 respiratora, 10 iz Vojnomedicinske akademije i 5 koje je, kako je rekao, obezbedio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mađarska poslala Srbiji maske i zaštitna odela

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Mađarska poslala značajnu donaciju i medicinsku pomoć u vidu 200.000 maski i 10.000 zaštitnih odela kao pomoć našem zdravstvenom sistemu u borbi protiv pandemije COVID-19.

- U stalnom sam kontaktu sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, razgovaramo o situaciji, preduzetim merama, potrebama za medicinskom opremom - rekla je Joksimović, prenosi njen kabinet u saopštenju.

Vučić u Novom Pazaru, uručiće respiratore za bolnicu

redsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas pre podne u Novi Pazar, novo zarište virusa korona, gde će uručiti deset kliničkih i tri transportna respiratora za novopazarsku bolnicu.

Vučića su ispred zgrade opštine, gde je parkiran kamion sa respiratorima, dočekali ministri Rasim Ljajić, Zlatibor Lončar, kao i gradonačelnik Nihad Biševac i direktor bolnice Meho Mahmutović.

Foto: Tanjug/IRFAN LICINA/ bs
Foto: Tanjug/IRFAN LICINA/ bs / Izvor: Foto: Tanjug/IRFAN LICINA/ bs

Više dece obolelo u Novom Pazaru
Troje dece do tri godine zaraženo koronom u Srbiji: Niko nije imun na virus

Troje dece do tri godine zaraženo koronom u Srbiji: Niko nije imun na virus

Poleteo avion za Bratislavu da vrati naše građane
POLETEO AVION ZA BRATISLAVU: Naši građani iz Slovačke stižu u Beograd

POLETEO AVION ZA BRATISLAVU: Naši građani iz Slovačke stižu u Beograd

Korona virus ušao u paraćinsku bolnicu

Novi virus korona ušao je i u paraćinsku bolnicu. Kod sedmoro medicinara, od kojih je četvoro lekara, testom je potvrđen kovid 19. Posebno je teška situacija na Odeljenju ortopedije gde su pozitivna na koronu dva doktora i dvoje medicinskih tehničara, zbog čega je ostalo osoblje stavljeno u izolaciju, a ortopedija zatvorena.

KORONA UŠLA U PARAĆINSKU BOLNICU: Sumnja se da je virus doneo brat preminule pacijentkinje

KORONA UŠLA U PARAĆINSKU BOLNICU: Sumnja se da je virus doneo brat preminule pacijentkinje

U Italiji zabeležen najmanji broj smrtnih slučajeva
Prekretnica u Italiji, tračak nade za sve: Zabeležen najmanji broj žrtava u poslednje dve nedelje

Prekretnica u Italiji, tračak nade za sve: Zabeležen najmanji broj žrtava u poslednje dve nedelje

U Ukrajini stupile na snagu strože mere protiv korona virus

U Ukrajini su danas na snagu stupile strože mere karantina zbog širenja korona virusa.

Građanima je od danas zabranjeno da se kreću u grupama većim od dvoje ljudi, osim kada su sa decom.

Novim merama obavezno je da svi nose maske na javnim mestima.

Lista mesta koja se mogu smatrati javnim je proširena i sada uključuje ulaze zgrada, liftove, podzemne prolaze, vladine kancelarije, parkove, stadione, igrališta.

U CG novih devet pozitivnih, ukupno 223 obolelih od korone

U Crnoj Gori potvrđena su 223 slučaja zaraze korona virusom, najviše u Podgorici - 113.

Od jučerašnjeg preseka do jutros je analizirano 85 uzoraka od kojih je devet bilo pozitivno na novi korona virus.

Svi novooboleli su iz Podgorice, saopštio je Institut za javno zdravlje.

- Šest su kontakti ranije potvrđenih slučajeva, a kod tri se izvor obolevanja utvrđuje - napominje se u saopštenju.

Još tri slučaja korona virusa u Bosni i Hercegovini, ukupno 659

U BIH su potvrđena još tri slučaja zaraze korona virusom, tako da je broj zaraženih porastao na 659.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, na korona virus je testirano ukupno 60 novih uzoraka iz Sarajeva, Bihaća, Cazina i Ključa.

Meksiko: 2.143 slučaja korone, 94 smrtna slučaja

Meksiko je registrovao 2.143 nova slučaja korona virusa, što je porast od 253 slučaja u odnosu na dan ranije, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom porastao je za 15 - na 94, prenosi Rojters.

Blag porast zaraženih u Kini, brinu oni bez simptoma

U Kini je danas prijavljeno 39 novih slučajeva korona virusa, devet više nego prethodnog dana, dok je i broj asimptomatskih slučajeva počeo da raste, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija.

U saopštenju se navodi da je zabeleženo 78 novih asimptomatskih slučajeva, dok ih je prethodnog dana bilo 47.

U Nemačkoj 95.391 zaražen, 1.434 smrtna slučaja od korone

U Nemačkoj je za poslednja 24 sata potvrđeno 3.677 novih slučajeva infekcije korona virusom, tako da je ukupan broj zaraženih dostigao 95.391.

Prema podacima Instituta Robert Koh, to je četvrti dan kako je broj novih slučajeva u padu, prenosi Rojters.

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 92 - na 1.434.

Tajland: 2.220 slučajeva korone, 26 smrtnih slučajeva

Tajland je danas saopštio da je registrovan 51 novi slučaj korona virusa i još tri smrtna slučaja.

Rojters prenosi da su 13 novih slučajeva medicinski radnici koji su radili sa zaraženim pacijentima, a da je više od polovine novih slučajeva u Bangkoku.

Tajland je do sada potvrdio 2.220 slučajeva korona virusa i 26 smrtnih slučajeva.

U Francuskoj počeo da opada broj smrtnih slučajeva

Francusko Ministarstvo zdravlja saopštilo je u nedelju uveče da je broj smrtnih slučajeva od novog korona virusa u toj zemlji u poslednja 24 sata počeo da opada.

U tom periodu od Covid-19 preminulo je 357 osoba u bolnicama, za razliku od prethodnog dana kada je preminula 441 osoba, preneo je sinoć Rojters.

Ministarstvo je navelo i da je od 1. marta u domovima za stare preminulo 2.189 osoba.

Slovačka uvodi zabranu kretanja od 8. do 13.aprila

Slovačka planira da uvede potpunu zabranu kretanja građanima od 8. do 13. aprila, radi sprečavanja širenja novog korona virusa, najavio je slovački premijer Igor Matovič, što će biti zabrana koja će važiti pred i u vreme Uskrsa.

Matovič je rekao da će od te mere biti izuzeti samo oni koji izlaze radi odlaska na posao, prodavnicu, u posetu lekaru, na sahranu ili zbog pomoći drugoj osobi, preneo je sinoć TASR.

Piše:
Srbija Danas
06.04.2020. 07:57