few clouds
20°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Lekari predlažu oštrije mere: Objavljeno od čega zavisi PAD EPIDEMIJE I VAŽNA PORUKA za svakog građanina (VIDEO)

09.04.2020. 15:11 16:08
Piše:
Srbija Danas
Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon
Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon / Izvor: Foto: Vlada Srbije

Održana je konferencija za medije povodom trenutne situacije oko korona virusa.

U Republici Srbiji je do 15 časova 9. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.867 potvrđenih slučajeva COVID 19, a registrovan je 201 novooboleli.

Na respiratoru se nalazi 127 osoba. Nažalost od prethodnog izveštaja imamo i jedan smrtni slučaj, ukupno 66 žrtava.

ZUBARI MOGU RADITI U TOKU POLICIJSKOG ČASA: Ali samo pod uslovom ako se budu pridržavali ovih pravila

ZUBARI MOGU RADITI U TOKU POLICIJSKOG ČASA: Ali samo pod uslovom ako se budu pridržavali ovih pravila

JUNACI NAŠEG VREMENA: Blizanci Miloš i Marko na prvoj liniji fronta protiv korone

JUNACI NAŠEG VREMENA: Blizanci Miloš i Marko na prvoj liniji fronta protiv korone

Čuveni srpski doktor koji je oživljavao mrtve na ratištu, vodi bitku protiv korona virusa

Čuveni srpski doktor koji je oživljavao mrtve na ratištu, vodi bitku protiv korona virusa

-U Republici Srbiji je do 15 časova 9. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.867 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.586 osoba od kojih je 201 pozitivan. Hospitalizovan je 1.891  pacijent. Na respiratoru je ukupno 127 pacijenata. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba muškog pola, odnosno ukupno 66 od početka epidemije. Prosek godina preminulih je 64,3 - rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević. 

Kako je istakla doktorka Kisić Tepavčević svi pacijenti imaju sve neophodne uslove za lečenje i nema zanemarivanja pacijenata.

Stevanović: Devet osoba je na respiratoru u Infektivnoj klinici

Direktor Infektivne klinike doktor Goran Stevanović je rekao da je devet osoba na Infektivnoj klinici u Beogradu na respiratorima i da je njihova klinička slika ozbiljna.

- Pacijenti dobijaju terapiju u skladu sa njihovom kliničkom slikom. Posedujemo sve medikamente i imamo adekvatne uslove da svim pacijentima pružimo maksimum. Devet lica se nalazi na respiratorima i oni su u životnoj opasnosti - rekao je on.

Dr Kisić: Ako ovako nastavimo, sledi pad epidemije

Doktorka Kisić Tepavčević je uputila apel svim građanima da poštuju mere prevencije i zaštite i ne oglušavaju se o njih.

- Sada je pravi trenutak da poštujemo mere koje se sprovode. One će vrlo brzo da pokažu rezultate. Vidimo da su brojevi stabilni i u laganom padu. To ne sme da nas zavara, moramo da se maksimalno koncentrišemo. Ako ovako nastavimo izvesno je da se bliži pad ove epidemije - istakla je Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević / Izvor: Foto: Vlada Srbije

Tokom pitanja novinara doktorka Darija Kisić Tepavčević istakla je da svi članovi Kriznog štaba prate saznanja i istraživanja širom sveta iz oblasti eidemiologije i imunologije i iz oblasti lečenja i laboratorijske mogućnosti za borbu protiv korona virusa.

- Jedan ogroman tim radi na svemu ovome, svako iz svoje oblasti svakodnevno se informiše. Prate se sva saznanja koja se pojavljuju u svetu - kaže ona.

Kon: Bolnički kapaciteti su puni

Doktor Predrag Kon je odgovarajući na pitanja novinara istakao da nema odgovore na navode da se u fabrici "Jura" ne poštuju preporučene mere zaštite i prevencije.

Predrag Kon
Predrag Kon / Izvor: Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Što se tiče mera u fabrici Jura o kojima se rasparavljalo, nemam odgovor na pitanje šta ako se ne poštuju te mere i mislim da svako treba da radi svoj posao. Struka je ovde da kaže šta treba, a pitanje treba postaviti nekome drugom. Želim da kažem da su u Srbiji kapaciteti za bolničko lečenje puni i da se svakodnevno pripremaju novi objekti za smeštanje obolelih. Čim se jedna bolnica skoro napuni, mi osposobljavamo novi objekat. Na ivici smo kapaciteta za srednje teške i teške slučajeve. U Nišu se cela bolnica pretvara u kovid bolnicu, a Vojna bonica u Nišu se pretvara za bolnicu za one pacijente koji nemaju kovid - rekao je Predrag Kon.

Stevanović: Proširenje kapaciteta smeštaja obolelih je ključno

Kako je doktor Stevanović rekao da u Srbiji nema proširenja kapaciteta Srbija bi bila u velikom problemu.

- U Beogradu su se kapaciteti sukcesivno uključivali i tako će biti i nastavljeno. Racionalizacija zahteva da se podele pacijenti tako da se nakon popunjenih kapaciteta popunjavaju novi kapaciteti je dobra. Razlika između Beograda i ostalih centara je u tome što Beograd nema centralizovan kapacitet već više mesta za prijem pacijenata sa korona virusom - kaže Stevanović i dodaje: 

-Nepoštovanje mera distanciranja daje rezultate i neophodno je da se tako i nastavi. Ne mogu vam odgovoriti zbog čega veći broj muškaraca umire, nego žena. Za to je neophodno da prođe vreme da bi se dalo naučno objašnjenje - rekao je Stevanović. 

Goran Stevanović
Goran Stevanović / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Kon: Struka treba da govori

Doktor Predrag Kon je rekao da je struka ta koja treba da daje odgovore o korona virusu i da je to jedino poželjno. Takođe, istakao je i da se masovno testiranje uključuje postepeno jer Srbija nema dovoljno kadra kako bi se izborio sa tolikim naglim povećanjem emidemije.

- Masovno testiranje se povećava postepeno jer nemamo takvog kadra da bismo odgovorili takvom naglom povećanju epidemije. Niko nije ovo očekivao. Ozbiljno je i pitanje zašto nemamo tog kadra koje podrazumeva i odnos prema tom delu medicine. Vrlo jasno se vidi da je ova situacija vanredna. Svaki deo je dobro planiran, iako se mislilo da može mnogo više da se uradi - naveo je on i objasnio da je u okviru priprema za masovno testiranje urađeno sve moguće sa postojećim kapacitetima. 

- Indikacije koje smo definisali za testiranje smo prilagodili merama masovnog testiranja. Zbog nedostatka kapaciteta imamo nekad zastoj u analizi i objavljivanju rezultata. Jako je bitno naglasiti da je završena izgradnja specijalne laboratorije za kovid uz pomoć kolega iz Kine. Njen kapacitet će biti 2.000 testova dnevno i ona će biti u funkciji krajem sledeće nedelje - rekla je doktorka Kisić i ukazala na to da su testiranjem obuhvaćene sve rizične grupe. 

Predrag Kon
Predrag Kon / Izvor: Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Doktor Predrag Kon je poslao poruku svim ljudima i posebno naglasio da je struka potpuno saglasna da treba da se prekine svaki kontakt među ljudima.

- U celoj ovoj situaciji mi jesmo dobro i nadalje moramo da budemo vrlo striktni u svim merama koje smo isplanirali. Sama krivulja epidemije je dobro, svakako bi bilo bolje da je i ona drugačija. Ono čega se plašimo to je da ne uđe u osetljivu sredinu i da ne dođe do naglog povećanja. Mislim na kolektivne centre za stare i tu je situacija najvulnerabilnija. - naveo je Kon.

Stevanović: Srbija je dosta naučila o korona virusu

Načelnik Infektivne klinike Goran Stevanović istakao je da Srbija brzo uči i da su srpski lekari dosta toga naučili o korona virusu, ali da naravno ni u svetu, pa ni ovde nisu poznate sve pojedinosti ovog virusa. 

- Naučili smo dosta. Znamo kako rano da prepoznamo bolest i kako da prepoznamo ljude koji mogu da razviju komplikacije. Naučili smo da prilagodimo načine lečenja pre svega u intenzivnim negama. I dalje nismo zadovoljni, nemamo odgoovore na sva pitanja. Zaista ne znamo zašto muškarci više umiru, ali sada nema ni vremena da se takvi podaci statistički obrađuju i izvlače zaključci, ali doći će se i to tih saznanja - rekao je Stevanović.

Govoreći o testiranju u srpskim sredinama na KiM, Kisć je rekla da se tu radi sa osobama sa blagim komplikacijama i da je struka zadovoljna kontrolom širenja virusa.

Kon: Ne razmišljamo o praznicima, ljudski životi su važniji

Na pitanje da li će se policijski čas dodatno produžiti od četvrtka do ponedeljka u susret pravoslavnom Uskrsu, Kon je rekao da se o tome nije razmišljalo.

- Više razmišljamo o tome da li ćemo kao struka predložiti nešto još oštrije. Jasno je da mora doći do prekida kontakata i to se mora uraditi što pre jer ćemo tako imati najbolje efekte. Nisu mi praznici na prvom mestu. Sačekaćemo da vidimo koje su brojke u narednim danima i da li imamo efekta, ako se jasno bude videlo da imamo pada, onda ćemo predložiti odgovarajuću odluku. Svi epidemiolozi bez izuzetka podržavaju ovakve mere - rekao je Kon.

Kisić: U toku je sezona repsiratornih infekcija, ali nisu svi slučajevi oboleli od korona virusa

Kisić je rekla da je hala Čair skoro popunjena i da se zato pacijenti prebacuju u one kapacitete gde ima mesta, a da ima dosta prijava respiratornih infekcija, ali da to ne znači da ti ljudi imaju korona virus. 

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević / Izvor: Foto: Vlada Srbije

- Kada su u pitanju deca još uvek se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija. Tokom prethodne nedelje prijavljeno je više od 1.000 respiratornih infekcija sličnih gripu među kojima su najmlađi. Respiratornih infekcija ima koje nisu korona virus - rekla je Kisić i dodala da je više od pola uzrasta od 0 do 4 godine.

Kon je rekao da se svakodnevno meri broj respiratornih infekcija u Beogradu i da je to sve ekstremno niskog intenziteta i zanemarljivo je.  

Stevanović: Većina testiranih dobije rezultate u toku 24 sata

Doktor Stevanović je rekao da je u Beogradu za zdravstvene radnike obezbeđen smeštaj za najveći broj radnika.

- Napominjem da nigde u Evropi ne postoji preporuka, pa i kod nas, da zdravstveni radnici ne odlaze svojim kućama. Na tome se radi svakodnevno - naveo je on i objasnio šta se događa sa testiranjem potencijalno obolelih osoba:

- U pojedinačnim slučajevima se dešava da se rezultati čekaju duže. Srbija nema kapacitete da pacijeti budu dok čekaju rezultate potpuno izolovani. Ljudi se drže na distanci. Zato je rizik od širenja infekcije mnogo manji. Najveći broj testiranih dobije rezultate u okviru od 24 sata. Testovi se nekada ponavljaju više puta, a nekada je neophodno ponoviti i uzimanje uzorka - rekao je Stevanović.

Doktor Stevanović je o brzim testovima rekao da oni nisu primenjeni u Srbiji jer su najsigurnji regularni testovi, a ne brzinski. 

- Ne koristimo te brze testove jer nisi najsigurniji. U Srbiji to ne primenjujemo, najsigurniji su nam ovi regularni koje i koristimo. Kao i za sve virusne infekcije kao i kod ove postoji mnogo različitih simptoma. To je i razlog na formiranju šire mreže lekara koji će se javljati u kovid ambulante. Lekari su veoma upućeni koji sve simptomi mogu da se jave. Ono što je bitno za naše građane to je da se jave lekarima i da urade test samoprocene ili da se jave kovid ambulantama - rekao je Stevanović.

Kisić: Protokol isti za sve

Doktorka Kisić Tepačević je na pitanje novinara kakva je procedura za predsednik Srbije Aleksandra Vučića nakon što je objavljeno da je njegov sin pozitivan na korona virus rekla da je protokol isti za sve.

- Protokol je za sve isti, primenjuje se na svakoga. Kakva će biti procedura zavisi od toga da li je osoba bila izložena virusu odnosno da li je bila u kontaktu sa osobom koja je nosilac visrusa. Osoba je najzaraznija u periodu od 24 sata nakon zaraze i 24 sata nakon pojave prvih simptoma, to je veoma važno. Prokol je isti i više faktora je u pitanju. Želim i da naglasim kao informaciju da kada je u pitanju broj zaraženih medicinskih radnika, on je stabilan i iznosti 10 odsto - objasnila je Kisić.

Ukoliko osetite simptome

Svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija dostupni su brojevi telefona, prema mestu prebivališta, u vremenu od 08 do 22h, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemioloških radnika. 

Za bliže informacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Vest o Danilu Vučiću ODJEKNULA ŠIROM SVETA: Mediji u Americi i Africi izveštavaju o njegovom stanju

Vest o Danilu Vučiću ODJEKNULA ŠIROM SVETA: Mediji u Americi i Africi izveštavaju o njegovom stanju

IZVINJAVAM SE, MOŽDA ĆE VAS ŠOKIRATI, ALI I JA SAM SRBIN: Odgovor Kapetana Dragana, Sandi Rašković i Sonji Biserko

IZVINJAVAM SE, MOŽDA ĆE VAS ŠOKIRATI, ALI I JA SAM SRBIN: Odgovor Kapetana Dragana, Sandi Rašković i Sonji Biserko

Ispovest Anđele (25) kojoj su od korone u istom danu umrle mama i baka: Tužna sudbina studenkinje iz Niša

Ispovest Anđele (25) kojoj su od korone u istom danu umrle mama i baka: Tužna sudbina studenkinje iz Niša

Nišlije, VAŽNO OBAVEŠTENJE: Na snazi je novi protokol o obaveštavanju porodica zaraženih korona virusom

Nišlije, VAŽNO OBAVEŠTENJE: Na snazi je novi protokol o obaveštavanju porodica zaraženih korona virusom

Ispovest Dragana zaraženog koronom: On je državi sekretar, a ovako izgledaju njegovi dani u bolnici

Ispovest Dragana zaraženog koronom: On je državi sekretar, a ovako izgledaju njegovi dani u bolnici