Skip to main content
Hitna Pomoć

"OVAKVU BOL NIKOME NE BIH POŽELEO" Radenko (8) je preminuo zbog NESTRUČNOG LEČENJA, otac još uvek traži pravdu

Foto: Profimedia
Dečak je umro od gasne gangrene izazvane nestručnim lečenjem najobičnijeg preloma ruke.

"Moj sin je umro od gasne gangrene izazvane nestručnim lečenjem običnog preloma ruke! Protiv odgovornih se već pet godina vodi sudski postupak i još čekamo presudu"

SATAROM USMRTILI BESKUĆNIKA U NOVOM SADU: Produžen pritvor osumnjičenima za brutalno ubistvo - jedan saučesnik i dalje u bekstvu

SATAROM USMRTILI BESKUĆNIKA U NOVOM SADU: Produžen pritvor osumnjičenima za brutalno ubistvo - jedan saučesnik i dalje u bekstvu

"TAŠTU NISAM UDARIO, ŠURAK JE SKOČIO DA ME BIJE" Direktor Centra za socijalni rad negira krivicu

"TAŠTU NISAM UDARIO, ŠURAK JE SKOČIO DA ME BIJE" Direktor Centra za socijalni rad negira krivicu

LOKALIZOVAN POŽAR U MANASTIRU SVETE TROJICE: Materijalna šteta je ogromna, vatra obuzna nakon tri sata nadljudske borbre (VIDEO)

LOKALIZOVAN POŽAR U MANASTIRU SVETE TROJICE: Materijalna šteta je ogromna, vatra obuzna nakon tri sata nadljudske borbre (VIDEO)

- Lekari odgovorni za smrt moga sina moraju biti kažnjeni! Znam da nijedna kazna ne može da mi vrati Radenka, ali ću tada bar moći da ga ožalim na miru... - ovako govori Milan Nikodinović iz Loznice, otac Radenka (8), koji je preminuo greškom lekara u oktobru 2016. godine.

Dečak je umro od gasne gangrene izazvane nestručnim lečenjem najobičnijeg preloma ruke.

Posle smrti deteta podignuta je optužnica za teško delo protiv zdravlja, optuženi su loznički ortoped dr Dobrivoje Bojanić, kao i lekari Instituta za majku i dete u Beogradu dr Žarko Đurašković i dr Blagoje Grujić.

Doktoru Bojaniću vraćena licenca

Lozničkom ortopedu dr Dobrivoju Bojaniću, koji je glavni optuženi za smrt malog Radenka, licenca za rad vraćena je 4. jula 2020. godine iako je sudski proces i dalje u toku.

Zbog loše reputacije i prezira ljudi nakon ove tragedije sklonjen je iz Opšte bolnice u Loznici i poslat da radi u administraciju da se bavi statistikom i socijalnom medicinom kako ne bi bio u kontaktu sa pacijentima.

Jedno vreme je radio i u sanatorijumu za teško pokretna lica u Banji Koviljači, ali ubrzo je vraćen u bolnicu.

Međutim, ni posle više od pet godina slučaj nije rešen. Poslednje ročište zakazano je za februar, a nakon toga bi trebalo da usledi presuda.

Neka plate krivci

Milan Nikodinović kaže da se nada da će konačna presuda biti doneta pre Radenkove godišnjice.

- U oktobru će biti punih šest godina od smrti moga sina... Sada u februaru imamo poslednje ročište i posle toga se, prema najavi, zakazuje izricanje konačne presude. Iskreno, ja nemam ništa od visine kazne koju lekari budu dobili, nijedna presuda mi ne može i neće vratiti moje dete... Samo želim da se ovo okonča posle skoro šest godina i da odgovorni budu kažnjeni za to što su učinili. Da ja posle toga mogu na miru da ožalim svog Radenka. Samo hoću da se pravda zadovolji. Ne za mene i Radenka, jer njega više nema. Nego za druge pacijente, za drugu decu, da se takve lekarske greške nikada više i nigde ne ponove. Da druga deca ne budu žrtve nestručnosti i nesavesnosti lekara - očajan je ucveljeni otac, koji je kaže da je već dva puta umro - najpre kada je preminuo njegov sin, a onda kada se sudski postupak pretvorio u "višegodišnju agoniju bez početka i kraja"

Ko su odgovorni lekari iz Loznice?

  •  Ortoped Dobrivoje Bojanić - stavio longetu na Radenkov prelom a da rana nije dobro očišćena
  •  Pedijatri iz Doma zdravlja - prilikom tri pregleda, 2, 3. i 4. oktobra, nisu primetili da se Radenkova rana inficirala
  •  Dežurni pedijatar Doma zdravlja Milena Filipović u sredu, 5. oktobra, i pored činjenice da je Radenko imao visoku temperaturu, rekla njegovim roditeljima da je dete zdravo

- Sve ovo predugo traje, u jednom momentu sam pomislio da se nikada neće završiti. Sve je stalo, podrška javnosti koju smo imali na početku nestala je, nikoga više oko nas nije bilo. Krenule su sudske igre i vrtenje veštaka ukrug, i to u slučaju u kojem je tuđom greškom dete izgubilo život! Menjani su svedoci, pa iskazi, pa sudije... Slučaj se vraćao na početak, odlagana su ročišta, previše kontradiktornosti i sabotaža je bilo... U jednom trenutku ostali smo i bez glavnog veštaka dr Zorana Stankovića, koji je, nažalost, preminuo. Onda smo čekali dodelu drugog. A sve to iziskuje vreme, koje produbljuje našu bol i tugu... - navodi otac. 

Kako Milan kaže, bol koju njegova porodica proživljava ne bi poželeo ni najgorem neprijatelju!

- Skoro šest godina živim bez sina i takvu bol nikome ne bih poželeo. Godinama se vučem po sudu i gledam kako se svi igraju sa jednim malim, nevinim životom. Pored svih spletki, i epidemija korone im je išla naruku. Kupovali su vreme. I zamislite, kada pored tolike muke i bola vi sve to gledate, nemoćni ste i u sudnici sedite kao nekakva lutka. Bio sam i tužan i ljut i besan, ruke su mi bile vezane. Ali mislim da je uskoro kraj i da ćemo konačno dobiti presudu - kaže Radenkov otac, koji je na grobu sina podigao kućicu u kojoj su sve Radenkove stvari i igračke. 

Tuga za bratom

Na pitanje kako se sa tragedijom koja ih je zadesila nosi ćerka Jana, koja danas ima nepunih 12 godina, naš sagovornik kaže:

- Sestra ko sestra.... stalno priča o bratu. Sada je odrasla, ulazi u pubertet. Kada se to desilo, bila je mala, imala je tek šest godina i gledali smo da je poštedimo svega. Ali sada joj je jasno. Vidi se po njoj da joj je jako teško. Ona je drugo dete otkad je izgubila brata. Bili su jako vezani jedno za drugo i lepo su se slagali. Radenko mnogo nedostaje sestri, ali mi nemamo kuda, borimo se za pravdu svi zajedno... - navodi otac. 

Hronologija slučaja

2. oktobar 2016:

Radenko Nikodinović polomio je levu podlakticu igrajući se u komšijskom dvorištu. Ortoped Dobrivoje Bojanić stavio mu je ruku u gips a da prethodno nije očistio ranu.

5. oktobar 2016:

Dečaku se rana inficirala, dobio je visoku temperaturu, zbog čega je hitno prebačen na Institut za majku i dete u Beograd. Lekari ga tamo primaju u veoma teškom stanju.

8. oktobar 2016:

Uprkos trudu lekara na Institutu, dečak umire. Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti gasna gangrena izazvana infekcijom tri bakterije.

7. novembar 2016:

Ministarstvo zdravlja utvrđuje propuste u lečenju i podnosi krivičnu prijavu protiv dr Dobrivoja Bojanića. Tužilaštvo u Loznici pokreće istragu, koja još traje.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
22 Beograd