scattered clouds
19°C
22.05.2024.
Beograd
eur
117.1131
usd
107.829
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

UBIJENA DANKA ILIĆ

SD UŽIVO IZ BORA: Osumnjičeni uvedeni u zgradu javnog tužilaštva, opsadno stanje u Zaječaru (FOTO/VIDEO)

05.04.2024. 07:54
Piše:
Srbija Danas
Zaječar
Zaječar / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a pripadnici MUP juče su, nakon desetodnevne opsežne akcije, detaljnih provera svih tragova i informacija uhapsili dvojicu muškaraca, obojica iz Bora, zbog sumnje da su ubili devojčicu.

Zaječar
Zaječar / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Osumnjičeni za Dankino ubistvo dovedeni u zgradu suda u Zaječaru

Policija je zatvorila okolne ulice i zabranila pristup građanstvu.

Osumnjičeni su stigli u Zaječar iz Bora pod pratnjom velike kolone policije.

Osumnjičeni za Dankino ubistvo će ići u Beograd na psihijatrijsko veštačenje

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru svakog sekunda se očekuje da dva muškarca optužena za ubistvo Danke Ilić, budu dovedeni na saslušanje.

Iz tužilaštva su potvrdili da, bez obzira kakve izjave budu dali, obojicu čekaju dve sigurne stvari.

- Osumnjičeni mogu da daju izjave, a mogu i da se brane ćutanjem. Šta god da odluče, obojici će biti određen pritvor do 30 dana. U tom periodu njih dvojica će biti saslušavani po potrebi. Takođe, obojicu očekuje psihijatrijsko veštačenje u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. To se radi da bi se videlo kolika je bila njiihova uračunljivost prilikom vršenja dela. U ovom slučaju i to je krajnje nevažno. Čak i da im je uračunljivost bila slaba, oni su kasnije danima bili svesni šta su uradili - nezvanično se saznaje.

Snimak iz Beča uticao na istragu

Majorka policije Bojana Otović Pjanović kaže da se nada pozitivnom ishodu u potrazi za telom ubijene Danke Ilić, devojčice koju su ubice Srđan Janković i Dejan Dragijević udarili službenim automobilom JKP Vodovod, a zatim bacili na za sada nepoznatu lokaciju.

Ona je u svojoj izjavi između ostalog prokomentarisala i to kakav je uticaj na istragu imao sporni snimak iz Beča. 

- Mi smo u subotu radili, dovodili i poligrafski testirali ovu dvojicu osumnjičenih. Onda nam se uveče pojavljuje snimak, ali druga ekipa nastavlja da radi na proveri ova dva lica kao i proveri mnogih drugih lica. Kao što je rekao ministar Gašić, mi smo imali 42 hiljade komunikacija, brojeva... Trebalo je uraditi eliminaciju lica koja žive u nasilju Banjsko polje ili u neposrednoj blizini. To je zaista ozbiljan posao. Trebalo je ući u 200 porodičnih kuća, pregledati snimke svih kamera iz svih pravaca, prilaska, odlaska sa te navedene lokacije. To je zaista preozbiljan posao, ali je istraga bila kontinuirana i konstantna i svako je radio provere za određene faze i za određene stvari - navodi majorka.

Više o tome čitajte OVDE

Bojana Otović Pjanović
Bojana Otović Pjanović / Izvor: Youtube Printscreen/Novo jutro

Danka imala naviku da trči uz stranu i da se spušta

Majorka policije Bojana Otović Pjanović izjavila je kako je Danka imala naviku da trči uz stranu i da se spušta. 

- Kao što je ministar juče na konferenciji za novinare pojasnio, devojčica je bila na mestu događaja, tačnije na ulici pored placa na kom se nalazila sa svojom majkom u vremenskom intervalu od 13:45 do 13:52. Devojčica je tada zapažena. Osumnjičeni su u 13:50 časova svojim vozilom, službenim automobilom Vodovoda gde su i zaposleni, bili parkirani ispred ulaska na taj plac i zadržali su se neka dva i po minuta. Kako je nama majka govorila u tim iscrpnim razgovorima koje smo vodili sa njom, devojčica je imala naviku da trči uz stranu i da se spušta, imali smo ideju da se može raditi o nesrećnom slučaju. Analizirajući vreme kada je dete zapazila žena koja se nalazila u kući do parcele smatrali smo da su se osumnjičeni zaustavili, krenuli u rikverc ili nastavili kretanje, pa da se desilo ono što su u svojim iskazima i priznali - da su udarili dete vozilom i stavili je na zadnje sedište - navela je ona.

Policija pretpostavlja je da je suvozač uradio nešto gnusno telu male Danke

-Ne može da se dopre do suvozača, da kaže gde je prebacio telo sa deponije. Poslednja neka naša verzija je da je nešto gnusno uradio sa tim telom - izjavio je danas načelnik UKP Ninoslav Cmolić komentarišući potragu za telom ubijene Danke Ilić.

Navodno je suvozač dva dana nakon zločina otišao na deponiju i nešto uradio sa telom. Teorija policije je da je učinio nešto gnusno i da ga je strah da to prizna zbog kazne koja ga čeka.

Saslušavanje osumnjičenih

Za ubistvo male Danke osumnjičena su dva muškarca starosti od 50 godina. 

Prema nezvaničnim saznanjima portala Srbija Danas oni će biti saslušani danas u 17 časova u Javnom tužilaštvu u Zaječaru.

Potraga
Potraga / Izvor: Srbija Danas

Forenzika pretražuje džakove cementa u okolini Brestovca

Policijsko kombi vozilo je zagradilo lokaciju.

Tužne scene u Boru
Tužne scene u Boru / Izvor: Srbija Danas

Roditelji Danke Ilić u suzama

Roditelji ubijene Danke Ilić (2) došli su malopre u na mesto gde građani odaju počast njihovoj ćerkici i zapalili su sveće.

Majka devojčice je u suzama, a otac je u rukama držao igračku, malog belog medu kojeg je poljubio i ostavio na mesto gde se građani opraštaju od njegove ćerkice.

Oboje su neprestano plakali.

Fotografije roditelja pogledajte OVDE

Više javno tužilaštvo u Zaječaru
Više javno tužilaštvo u Zaječaru / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Oglasili se iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) još uvek nisu saslušani u tužilaštvu i isti će biti saslušani kada sa krivičnom prijavom budu dovedeni, rekli su iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru.

- Osumnjičeni još uvek nisu saslušani u ovom tužilaštvu i isti će biti saslušani kada sa krivičnom prijavom  budu dovedeni. Osumnjičenim licima su postavljeni branioci po službenoj dužnosti. Pravna kvalifikacija krivičnog dela takođe će biti određena po prijemu krivične prijave i dokaza dostavljenih uz prijavu. Nemamo saznanja da je telo devojčice u međuvremenu pronađeno - kažu u Tužilaštvu.

Danas bi trebalo da budu saslušani

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić danas bi trebalo da budu saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru.

Osumnjičeni za ubistvo devojčice Danke Ilić, danas bi trebalo da budu saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Još uvek nije poznato da li imaju izabrane advokate ili će im se branioci dodeliti po službenoj dužnosti.

Njima je već određeno zadržavanje, a delo za koje se terete je teško ubistvo za šta je zaprećena kazna do 40 godina zatvora.

Potresne scene u Boru
Potresne scene u Boru / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Scene iz Bora kidaju dušu

Građani su se sinoć okupljali u Boru gde su ostavljali cveće, igračke i palili sveće u znak žalosti. Kako javljaju reporteri portala Srbija Danas situacija i danas ista. Građani se i dalje okupljaju i ostavljaju cveće, igračke, balone, poruke tuge poruke tuge i žalosti zbog smrti devojčice Danke.

Detaljnije o tome klikom OVDE.

Mesto na kom je možda Danka zakopana
Mesto na kom je možda Danka zakopana / Izvor: Srbija Danas

Meštani Banjskog Polja veruju da je telo ubijene Danke Ilić na ovom mestu

Potraga za telom ubijene dvogodišnje devojčice Danke Ilić u mestu Banjsko Polje kod Bora sinoć je zaustavljena zbog mraka, a pretpostavlja se da će se danas nastaviti u selu u okolini Bora, odakle je jedan od osumnjičenih za ubistvo.

Trenutno, selo odakle potiče osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić ostaje mirno. Iako je policija najavila da će sprovesti istragu u tom području, još uvek nisu stigli.

Meštani Banjskog Polja ističu za portal Srbija Danas da je telo verovatno negde u selu u okolini Bora, odakle je osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić. Sumnja se da se telo može nalaziti u blizini starog puta do tog sela.

Detaljnije o tome OVDE.

Danka Bor
Danka Bor / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Šta čeka osumnjičene za ubistvo male Danke

Advokat Saša Rajković je za Srbiju Danas objasnio šta čeka osumnjičene. Na pitanje da li će moći da se sudi osumnjičenima ako se ne pronađe telo, advokat Rajković je izjavio:

-Može, ali moraju postojati i drugi dokazi, naročito može jer ovde imamo priznanje oba osumnjičena da su počinili delo koje im se stavlja na teret. Imamo takvih slučajeva u praksi gde su osuđeni počinioci ubistva mada telo nije pronađeno. To "nema tela, nema dela" nije baš prava izreka, može se i bez toga suditi ali to su veliki izuzeci.

Detaljnije o tome klikom OVDE.

Banjsko Polje, policija
Danka Bor / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Načelnik otkrio šokantno detalje istrage

Načelnik Uprave kriminalističke policije, Ninoslav Cmolić, rekao je da se ubijena devojčica Danka Ilić probudila u kolima i da ju je nakon toga jedan od osumnjičenih udavio.

Osumnjičeni muškarci iz okoline Bora ubili su malu Danku Ilić (2), a poslednje otkriće iz istrage zaprepastilo je javnost. Dvojica muškaraca iz Bora priznali su ubistvo male Danke Ilić, a detalji iz istrage ne prestaju da šokiraju sve u Srbiji.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić je, gotujući u Infor jutru na Informer televiziji, izneo šokantno otkriće, o čemu više možete pročitati klikom na ovaj LINK.

Banjsko Polje
Danka Bor / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Advokati u Boru odbili da brane osumnjičene

Osumnjičene za ubistvo Danke Ilić su svi advokati u Boru odbili da brane, javlja izvor portala Srbija Danas.

Njima po zakonu naše države sleduje odbrana dodeljena po službenoj dužnosti, ali što se tiče privatnih advokata svi su odbili da zastupaju osumnjičene muškarce iz Bora koji su zverski ubili malu Danku Ilić.

Kuća u Banjskom Polju
Kuća u Banjskom Polju / Izvor: Srbija Danas

Ovo je kuća iz koje je došao ključni trag u istrazi Dankinog ubistva

Ekipa portala Srbija Danas se i danas nalazi u Banjskom Polju, kako saznaju naši reporteri sa lica mesta, ključni trag u istrazi došao je iz kuće čoveka koji ni ne živi u ovom mestu.

Naime, vlasnik kuće iz koje je došao trag živi u SAD-u, odakle je čuo šta se desilo, pa je pozvao brata da dođe u kuću i snimke nadzornih kamera preda policiji.

Zapaljene sveće na mestu gde je Danka Ilić ubijena
Zapaljene sveće na mestu gde je Danka Ilić ubijena / Izvor: Srbija Danas

Potresan prizor u Banjskom Polju

U Banjskom polju ovoga jutra kao i prethodnih dana, vlada muk. Meštani prolaze kroz selo tiho i s glavama nagnutim prema dole, dok na mestu gde je navodno udarena kolima mala Danka Ilić, stoji cveće i sveće kao poslednji znak poštovanja koji su joj meštani odali.

Banjsko Polje
Banjsko Polje / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Jeziva ispovest komšinice

Komšinica jednog od dvojice osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić (2), otkrila je da je u sredu uveče razgovarala sa njim o potrazi za devojčicom za kojom se tragalo od utorka 26. marta kada je poslednji put viđena u mestu Banjsko Polje.

Prema njenim riječima, on se hladnokrvno raspitivao da li je Danka pronađena, prenose Novosti.

- Pitao je šta se dešava sa malom, jesu li je pronašli, pošto je to danima glavna tema u selu. Rekla sam mu da je nisu našli, a on je prokomentarisao da će teško i da je nađu - rekla je ova žena.

Potraga za Dankinim telom
Potraga za Dankinim telom / Izvor: Srbija Danas

Kolege opisale ponašanje osumnjičenih

Kolege objašnjavaju da, do juče, niko nije posumnjao da su svakoga dana radili sa dvojicom zločinaca!

- Poslednih deset dana, otkako je nestala Danka Ilić, osumnjičeni za ubistvo, ponašali su se kao da se nije nije desilo - navodi jedan od kolega.

Dodaje da su se ponašali potpuno normalno.

-Bili su hladni kao špricer - navode kolege koje su svakog dana bile s njima i nisu primentile ništa što bi ukazalo da je njihovo ponašanje sumnjivo.

Detaljnije o tome OVDE.

Banjsko Polje
Banjsko Polje / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Nastavlja se potraga za telom Danke Ilić

Potraga za telom ubijene dvogodišnje devojčice Danke Ilić u mestu Banjsko Polje kod Bora sinoć je zaustavljena zbog mraka, a pretpostavlja se da će se danas nastaviti u selu u okolini Bora, odakle je jedan od osumnjičenih za ubistvo.

Trenutno nema novih informacija u vezi potrage za telom devojčice, zbog čijeg su ubistva juče uhapšene dve osobe. 

Pretpostavlja da se pretražuju druga mesta, kao i da je juče, osim divlje deponije, gde su, po prvim izjavama, počinioci zločina bacili telo devojčice, pretraga izvršena na nekoliko lokacija, između ostalog pretražena je i kuća jednog od osumnjičenih, u selu nadomak Bora.

U kući su bili i pripadnici Žandarmerije, a pretražili su i salaš dede osumnjičenog, koji se nalazi nekoliko kilometara odatle.

Teren se intenzivno pretražuje na više lokacija, jer, kako je juče rekao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, postoji sumnja da je jedan od osumnjičenih prebacio telo sa divlje deponije, gde su ga prvobitno odneli, na drugu lokaciju.

Građani Bora u blizini mesta gde se nesreća dogodila pale sveće za stradalu Danku Ilić, a niko od meštana ne može da veruje da je ovo epilog, jer su se svi nadali da je devojčica oteta i da je živa. 

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova juče su, nakon desetodnevne opsežne akcije, detaljnih provera svih tragova i informacija uhapsili dvojicu muškaraca (50), obojica iz Bora, zbog sumnje da su ubili devojčicu.

Dvojica osumnjičenih u potpunosti su priznali izvršenje ovog zločina, saopštio je MUP.

Ubistvo Danke Ilić, devojčice iz Bora koja bi 6. maja napunila dve godine, ne prestaje da šokira Srbiju i region.

Detaljnu hronologiju ubistva Danke Ilić juče je na konferenciji za novinare izneo ministar policije Bratislav Gašić.

O tome pročitajte više klikom OVDE