Četvrtak 07. dec 2023.
Ivana Kostić

Stigao izveštaj komisije Kliničkog centra o smrti trudnice iz Niša

Srpska javnost i dalje potresena ovim slučajem

Pacijentkinja se 24. juna požalila na pečenje u gornjem delu trbuha i na osećaj kiseline u ustima. Čekaju se još nalazi iz GAK Višegradska i iz Instituta za neonatologiju, gde je preminula njena bebica Vera.

Komisija za unutrašnji stručni nadzor Kliničkog centra u Nišu nije utvrdila propuste u lečenju Ivane Kostić (32) koja je preminula 2. jula u GAK Višegradska u Beogradu, gde je upućena na dalje zbrinjavanje, četiri dana nakon smrti svog novorođenčeta.

 Komisija smatra da je od momenta prijema 21. juna do momenta transporta 24. juna sproveden adekvatan nadzor, potrebne laboratorijske analize, konsultativni pregledi, dijagnostika te da je uredno vođena dokumentacija i oridinirana odgovarajuća terapija –  navodi se u izveštaju Komisije objavljenom danas koji je potpisao direktor niškog GAK Bojan Lukić i doktorice Jasmina Popović i Aleksandra Petrić.

U izveštaju se navodi da je je Ivana hospitalizovana u 27. nedelji trudnoće zbog pritiska i sumnje na zastoj u rastu ploda.

Na prijemu je ustanovljeno da je do tada bila zdrava, nije imala hirurške intervencije niti alergije na lekove i hranu, da se radi o prvoj trudnoći, ali joj je konstatovan pritisak 130/90. Predložena je hospitalizacija zbog patološke utero placentalne cirkulacije, urađen joj je Harmoni prenatalni test i laboratorijske analize.

Zbog nalaza koji su odstupali od referentnih vrednosti, konsultovan je gastronterolog koji je postavio dijagnozu dispeptičnog sindroma uz moguće lezije jetre i ordinirao terapiju.

Kako se dalje navodi, pacijentkinja se 23. juna bolje osećala ali se dan kasnije požalila na pečenje u epigastrijumu (gornji deo trbuha) i na osećaj kiseline u ustima.

– Konsultovan je kardiolog, gastroenterolog i infektolog koji je posumnjao na ishemiju jetre i moguću trombozu hepatičnih krvnih sudova a tu dijagnozu kao Bud Chiari sindrom, potvrdio je i gastronterolog koji je predložio slanje u instituciju višeg ranga što je i učinjeno 24. juna uveče – navodi se u izveštaju.

Prethodno je i Komisija za unutrašnji stručni nadzor Doma zdravlja, gde je Ivani vođena trudnoća, takođe utvrdila da je ona lečena po svim protokolima.

Kako se navodi u literaturi Bud Chiari sindrom češći je kod žena nego kod muškaraca, a jedan od faktora koji ga izaziva je trudnoća.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd