Skip to main content
Konjarnik, drama

UBICA IMA ŠEST DANA PREDNOSTI U ODNOSU NA POLICIJU?! Rekonstrukcija događaja u toku - ovo je najverovatnije MOTIV svirepog ubistva porodice

Tela porodice Đokić iz Aleksinca pronađena su juče, a prema prvim informacijama, motiv surove likvidacije je najverovatnije novac.

 Pretpostavlja se da će inspektori istragu započeti od te pretpostavke, a sada sledi veštačenje zapaljenog automobila, u potrazi za tragovima, ali i eventualno pregledanje listinga poziva ubijene porodice.

Ono što je počelo kao potraga za nestalim osobama, pretvorilo se u istragu trostrukog ubistva, a policiju i tužilaštvo čeka ozblljan izazov jer ubica, ili više njih, ima šest dana prednosti u odnosu na istražne organe.

PRIZORI U KUĆI ĐOKIĆA TERAJU SUZE NA OČI: Majka ubijenog Gorana SKRHANA OD BOLA: "Nado i uzdanice bakina, i dalje vas čekam..."

PRIZORI U KUĆI ĐOKIĆA TERAJU SUZE NA OČI: Majka ubijenog Gorana SKRHANA OD BOLA: "Nado i uzdanice bakina, i dalje vas čekam..."

JEZIVA SAZNANJA! Gorana naterali da gleda kako mu ubijaju i pale ćerku i ženu?! Novi detalji KOBNE noći

JEZIVA SAZNANJA! Gorana naterali da gleda kako mu ubijaju i pale ćerku i ženu?! Novi detalji KOBNE noći

"BACI PIŠTOLJ!" Napadač se krio iza cvećare, stanovništvo bilo evakuisano - detalji DRAME kod Šumica (FOTO/VIDEO)

"BACI PIŠTOLJ!" Napadač se krio iza cvećare, stanovništvo bilo evakuisano - detalji DRAME kod Šumica (FOTO/VIDEO)

Procedura, po kojima teku istrage, su poznate i policija će, najverovatnije, ići uobičajenim koracima kako bi što pre došla do počinioca, ali i sakupila dovoljno dokaza koje bi tužilaštvu omogućilo jaku optužnicu, i na kraju osuđujuću presudu.

Najvažnija je rekonstrukcija kretanja porodice Đokić uoči nestanka, kao i njihova komunikacija. Ono što policija, po pravilu, prvo radi jeste provera listinga poziva Goranovog, Gordaninog i Lidijinog telefona. Ti telefoni nisu pronađeni, ali nije problem dobiti sudski nalog u ovakvim slučajevima, te operateri brzo izlaze u susret istražnim organima i dostavljaju neophodne podatke.

Zatim, tu je „skidanje“ podataka sa baznih stanica, kako bi bilo utvrđeno čije signale telefona su one zabeležile u trenutku zločina. Odnosno, ko se u satima oko ubistva kretao u blizini mesta likvidacije.

Najverovatniji motiv ovog ubistva, koji je šokirao srpsku javnost, je koristoljublje, a policija će istražiti sa kim je pokojni Goran Đokić najviše poslovao, ali i ko je imao uvid u njegove poslove. Odnosno, da li mu je eventualno neko dugovao pare  i koliko, kao i da li mu je neko pretio i pokušavao da ga reketira, s obzirom da je zasad poznato da je davao novac na kamatu.

Ipak, jedan od ključnih dokaza poslednjih godina su biološki tragovi – DNK potencijalnog počinioca. Tu je najvažnija uloga forenzičara koji treba da pronađu i uzorkuju valjane tragove koji mogu biti iskorišćeni na sudu. Posebnu pažnju će obratiti na automobil porodice, kao i na tela pokojnika.

To zna i napadač, jer je spaljivanjem pokušao da upravo uništi sve potencijalne tragove.

Oružje: Tip i kalibar

Obdukcija tela žrtava će pokazati na koji način su ubijeni Đokići. Ukoliko je napadač koristio vatreno oružje, biće ustanovljen tip i kalibar, a pomoću zrna može biti ustanovljeno i da li je to oružje, pištolj ili automat, korišćeno i u nekom od ranijih krivičnih dela – da li je iz njega ranije pucano, da li je iz njega neko ranjen ili ubijen.

Jedna od uobičajenih policijskih procedura je i „skidanje“ snimaka svih kamera za video-nadzor u okolini rute kretanja porodice žrtava. Često počinioci previde neku kameru za video-nadzor, ili misle da ih snimak ne može odati, ali napredak tehnologije i antropološko veštačenje stručnjaka može itekako pomoći u identifikovanju izvršioca.

Nema sumnje da je ovaj zločin unapred planiran i da je napaač ili napadači hteli da što više otežaju posao policiji, a što je potvrdio i direktor policije Vladimir Rebić. Onaj ko je počinio ovo ubistvo dobro je upoznat sa terenom, jer je spalio i vozilo i tela tako da je to ostalo neotkriveno nekoliko dana. Takođe je bio upoznat sa kretanjem Đokića, tako da nije isključeno da je to neka njima bliska osoba, rođak ili porodični prijatelj, koji je ili učestvovao u zločinu, ili je „tipovao“ Gorana i njegovu porodicu.

Na policiji je da skupi sve potencijane dokaze i ispita sve moguće tragove, dok je na tužilaštvu da taj mozaik sklopi u optužnicu koja će proći na sudu. Nije neka uteha za rodbnu ubijenih Đokića, ali policija je prilično uspešna u rešavanju ovakvih slučajeva.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd