clear sky
15°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SRAMNA ODLUKA! ZABRANILI VUČIĆU DA KROČI U JASENOVAC: Hrvati nisu dozvolili predsedniku Srbije da položi cveće ubijenim precima

18.07.2022. 07:20
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković
Pregled događaja.

Hrvatska država izazvala je nezapamćeni skandal i donela sramnu odluku da zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno poseti Jasenovac, mesto najvećeg stradanja Srba u istoriji. Srbija je uputila protestnu notu Hrvatskoj, ali je hrvatska ambasada u Beogradu odbila da je primi. Šef srpske diplomatije Nikola Selaković najavio je da će Srbija doneti odluku o protivmerama, a predsednik Vučić za danas je zakazao obraćanje javnosti i očekuje se da će tom prilikom izneti činjenice i dokaze o neistinama koje su izneli predstavnici vlade Hrvatske.

SKANDALOZNO I POTPUNO NEPRIMERENO: Oglasio se Đorđe Miletić nakon zabrane Vučiću da poseti Jasenovac

SKANDALOZNO I POTPUNO NEPRIMERENO: Oglasio se Đorđe Miletić nakon zabrane Vučiću da poseti Jasenovac

SNAŽNA PODRŠKA SRBIJI IZ IZRAELA! "Hrvatska da poništi odluku o zabrani posete Vučića logoru Jasenovac!"

SNAŽNA PODRŠKA SRBIJI IZ IZRAELA! "Hrvatska da poništi odluku o zabrani posete Vučića logoru Jasenovac!"

EVO GDE SU I KADA USTAŠE UBILE ŠESTORICU VUČIĆA: Među njima je i deda sadašnjeg predsednika Srbije

EVO GDE SU I KADA USTAŠE UBILE ŠESTORICU VUČIĆA: Među njima je i deda sadašnjeg predsednika Srbije 

Selaković: Da li će Vučić posetiti Jasenovac, ne zavisi od nas

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu bio bi jedan od izuzetno važnih momenata u istorijskom pomirenju Srba i Hrvata, a da li će do nje doći, o tome odlučuju neke druge instance, izjavio je danas šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Selaković je za RTS, komentarišući pisanje hrvatskog Jutarnjeg lista, da će do posete Vučića Jasenovcu doći uz dva uslova - da ne bude pre jeseni i da bude strogo diplomatski dogovorena, rekao da on nema nikakve zvanične informacije o tome.

- To možda tvrdi određeno glasilo, a ja nisam dobio nikakvu notu od hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova - rekao je Selaković.

Na pitanje očekuje li tu posetu do 17. septembra, podseća da je taj datum naveden u noti koju je srpsko ministarstvo uputilo Hrvatskoj, a da li će do nje i doći, kaže, ne zavisi od nas.

Selaković je rekao i da kod predsednika Vučića postoji želja da ode u Jasenovac, i ne da bi pravio "haos", kako, podseća, neku manipulišu.

- Dozvolite čoveku da ode na mesto gde mu je ubijen očev otac, i njegova braća. I to je sve, ništa više. Ako neko nije u stanju to da obezbedi, neka se drugi pitaju - rekao je Selaković.

"Oni povezuju Jasenovac sa Olujom, a to je kontinuitet genocida"

Premijerka Srbije Ana Brnabić jutros se, komentarišući skandaloznu odluku ustaškog režima Andreja Plenkovića da zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu, zapitala zašto je Vučiću dozvoljena poseta bilo kom mestu u Hrvatskoj, ali ne i Jasenovcu.

Juče je bio dosta buran dan. Želim da pozovem sve koji nas gledaju da pažljivo saslušaju šta će predsednik Vučić reći u 18 časova, to će biti najvažniji odgovor na sve ono što smo čuli i od MSP Hrvatske, na sve ono što smo videli u njihovim medijima, na sve ono što smo videli u medijima ovde, tajkunskim medijima koji su najbrutalnije napali Vučića jer je želeo da ode u posetu Jasenovcu - rekla je premijerka. 

- Dva najbrutalnija primera su tajkunski list Danas koji navodi "spinovan Vučićev put u Hrvatskoj" i tajkunski dnevni list Nova koji spinuje da "zbog Rusije i Kosova Vučić pravi predstavu od odlaska u Jasenovac". Valjda nije to što je 20.000 srpske dece pobijeno u Jasenovcu, to je kako oni kažu, njegova predstava. Vučić će najbolje odgovoriti na sve te gluposti. On najbolje zna koliko je bio tolerantan i pokušavao da njegova poseta Jasenovcu bude u cilju poštavanja žrtava. Želeo je da položi cvet i zapali sveću... 

Hrvatski mediji pišu: "Hrvati DOZVOLILI Vučiću posetu Jasenovcu?"

Hrvatski Jutarnji list javlja da je Hrvatska ipak odlučila da dozvoli posetu predsednika Srbije Jasenovcu.

- Hrvatska će dozvoliti dolazak predsednika Aleksandra Vučića u Jasenovac, ali to je događaj koji treba dogovoriti diplomatskim kanalima, i vrlo temeljito. To nije bio slučaj, jer Vučić je samo javio Miloradu Pupovcu kako želi iz Gradine u BiH, otići u Pakrac i Jasenovac. Nemamo ništa protiv njegovog dolaska, ali, ponavljam, potrebno je dogovoriti kako će to izgledati, međutim, to se sigurno neće dogoditi pre jeseni - potvrdio je izvor blizak hrvatskoj vladi u razgovoru za Jutarnji list.

Istovremeno, spomenuti sagovornik je demantovao objavljene informacije po kojima je srpska diplomatija još u martu, a i kasnije, pokušala da dogovori Vučićev odlazak u jasenovački konc-logor.

- To nije istina. Jedini pokušaj bilo je Vučićevo javljanje Pupovcu, pre toga nije bilo ničega - rekao je izvor za Jutarnji.

Podsetimo, hrvatske vlasti juče su zabranile Vučiću da pređe hrvatsku granicu u nameri da privatno poseti Jasenovac.

Anticivilizacijska odluka

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković juče se dva puta vanredno obraćao javnosti povodom odluke hrvatskih vlasti, za koju je rekao da je zastrašujuća i skandalozna. On je objasnio da je u petak, 15. jula, elektronskom poštom stigla nota ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, kojom se predsedniku Srbije zabranjuje privatna poseta Jasenovcu, a povodom "informacija iz neslužbenih izvora o mogućoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Jasenovca i Pakraca 17. jula".

- Prilikom planiranja svih poseta stranih zvaničnika vreme, priroda i program poseta treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora dve strane. S obzirom na to da hrvatska strana nije informisana o nameri, poseta Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva. Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske ukazuje da posete visokog predstavnika strane države spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. Kad se stvore uslove za takvu posetu, o kojoj ovog puta vlasti Hrvatske nisu bile službeno informisane, ona će biti dogovorena uobičajenim diplomatskim kanalima - pročitao je Selaković deo note hrvatskog ministarstva.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Na tu notu je MSP Srbije odgovorilo notom koja je predstavljena otpravnici poslova u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, a koju je ona juče ujutro odbila da primi. Selaković je pročitao tekst ovog diplomatskog pisma:

- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je šokirano protivpravnom i antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i uz grubo kršenje principa slobode kretanja zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti.

Podmetanja

Selaković je naglasio da je namera predsednika Vučića bila samo da položi cveće i upali sveću. Ministarstvo je obavestilo i da je predsednik Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Jasenovcu u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine.

Selaković je objasnio da je u prethodnih godinu dana zabeleženo više od 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava.

Pravdajući sramotnu odluku Hrvatske, šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman dolio je samo ulje na vatru izjavom da se "Srbija nije suočila s prošlošću" i tvrdnjom da je Vučićeva namera da položi venac žrtvama "provokacija".

Hrvatska
Hrvatska / Izvor: Profimedia

- Hrvatska nije službeno informisana, i to je neprihvatljivo. Shvatili smo da taj dolazak nije iskren i nije odavanje pijeteta žrtvama, nego je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba, a pre formiranja srpske vlade. Hrvatska vlada se zalaže za normalizaciju odnosa, što smo uvek isticali. Niko više kao ova vlada i Andrej Plenković nije pokazao uključivost i toleranciju. Pružili smo ruku u iskrenom dijalogu, ali Srbija se još uvek nije suočila s prošlošću, premda je prošlo 30 godina od rata - izjavio je Radman, tvrdeći da se hrvatski zvaničnici moraju najaviti kada ulaze u Srbiju, što je Selaković demantovao.

Selaković je na ovu izjavu oštro reagovao i poručio da su Radmanove tvrdnje najblaže rečeno neistinite.

Nećemo da ćutimo

- Imali smo priliku da slušamo o tome da namera predsednika Vučića da poseti Jasenovac nije shvaćena kao iskrena. Shvatili smo da taj potez nije iskren. Oni će predsedniku Srbije da drže lekcije o iskrenosti. Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova poseduje vrstu instrumenta koja meri istinitost. To je kao da vam neko zabrani da odete na groblje da zapalite sveću. Onda se kao zalažete za normalizaciju odnosa i u direktnom obraćanju moj kolega kaže da se Srbija nije suočila s prošlošću - rekao je juče Selaković na drugoj vanrednoj konferenciji za medije.

On je poručio da je sramota da zemlja u kojoj je odomaćen poklič "Za dom spremni", u kojoj podižu spomenike pravosnažno osuđenima za terorizam, u kojoj marširaju crnokošuljaši, govori da se Srbija nije suočila s prošlošću.

- Podsetiću vas da su oni pričali o tome, da su snimali filmove da je Jasenovac bio radni logor. Samo je falilo da kažu da su ljudi tamo dobrovoljno dolazili, a ne da su vezivani žicom i dovođeni stočnim vagonima. Treba li od njih da učimo kako se suočava s prošlošću? Mi smo ti koji se svakoj žrtvi poklone. Nismo neko ko će pripisivati kolektivnu odgovornost. Ko god očekuje da ćemo da sedimo i ćutimo, slušamo gluposti, taj se grdno prevario. U noti koja nam je došla stoji da poseta visokog predstavnika strane države Jasenovcu ne može biti privatnog karaktera. Zar unuk jasenovačke žrtve ne može da ode u privatnu posetu u Jasenovac, Vučić je potomak jasenovačkog mučenika, jednog od stotina hiljada - naglasio je Selaković.

ALEKSANDAR VULIN

Hrvatski funkcioneri na posebnom režimu kontrole

l Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša od danas morati posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole.

- Tako će biti dok sam ja ministar policije ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH... Ustaše danas, članice EU, ne vole da budu podsećani koliko su dece poklali - poručio je Vulin.

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ

Neoustaštvo prisutno u hrvatskoj eliti

l Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je da zabrana predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac "najočitije do sada svedoči o tome do koje je mere neoustaštvo prisutno u znatnom delu hrvatske političke elite, ali i ne samo u toj sferi".

- Zabrana ulaska u Hrvatsku predsedniku Vučiću, koji je, kao neposredni potomak žrtava genocidne endehazije, osetio potrebu da poseti ta gubilišta, jeste do sada neviđeni skandal i prekršaj brojnih normi i principa - naveo je Ristić, član nacionalne delegacije Srbije pri Međunarodnoj asocijaciji sećanja na Holokaust (IHRA).

Prema njegovim rečima, „očito je aktuelni predsednik Srbije upravo privatnim karakterom posete poželeo da u miru, bez pompe, medija i političara u svojoj pratnji, ali i bez potrebe i namere da tim postupkom bilo koga provocira, obavi posve intimni čin odavanja počasti svojim sunarodnicima kao što i dolikuje i sleduje neposrednom potomku žrtava genocida počinjenog od strane NDH“.

REAGOVANJA POLITIČARA

Ana Brnabić, premijerka Srbije

Ovo je najveći skandal u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske. Ovo je odluka koja menja sve i daje drugačiju poruku Srbima u Hrvatskoj, Srbima u regionu, Srbiji, poruka koja je zastrašujuća. Da privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja Srba pre svega, zabranite predsedniku Srbije, koji je želeo da ode i položi cveće, da za to kažete da je "pravljenje haosa", da to uradi država članica EU, to za mene nije samo prvorazredni skandal. To je kao da predsedniku Izraela zabranite posetu Aušvicu.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Profimedia

Siniša Mali, ministar finansija

Svedoci smo skandalozne odluke hrvatskih vlasti, koja se kosi sa zdravim razumom i pokazuje da tamošnji režim ne preza ni od čega. Ne dozvoliti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu, mestu stradanja stotina hiljada nevinih Srba, Jevreja i Roma, skandal je bez presedana, za svaku osudu. Hrvatski režim očigledno ne želi da predsednik Srbije ode u Jasenovac jer bi tako podsetio svet na sve zločine koji su tamo počinjeni. Ali ustaški zločini nikada neće i ne smeju biti zaboravljeni.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

l Skandalozna odluka vlasti u Zagrebu pokazatelj je da Hrvatska ne odustaje od retorike koje se moderna Evropa stidi. Ceo svet pamti i zna da su hrvatske ustaše, prema izveštajima nezavisnih komisija, od 1941. do 1945. godine ubile 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece. To jedna zabrana poklonjenja žrtvama ne može i neće izbrisati. Srbija je na pravoj strani istorije, Srbija je nepokolebljiva i nikad neće ukaljati obraz kao što to čine naše komšije.

Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ivica Dačić, predsednik SPS

Nikada se nije desilo da se nekome zabrani da dođe u Srbiju. Skandalozna je odluka Zagreba. To je isto kao kada bi neko zabranio predsedniku Izraela da poseti Aušvic. Hrvati svojom odlukom žele da demonstriraju bahatost, jer je Hrvatska članica EU i misli da joj je sve dozvoljeno. Hrvatska se plaši teme Jasenovca i broja žrtava koje je pogubio hrvatski ustaški režim.

Ivica Dačić
Ivica Dačić / Izvor: Profimedia

Vladimir Ðukanović, član Predsedništva SNS

Vučiću Hrvati brane u Jasenovac da dođe. U Drugom svetskom ratu nije bio problem da Vučiće puste u Jasenovac, ali na klanje. Danas predsednik Srbije ne može ni sveću da im zapali. Ne može ni stotinama hiljada drugih Srba koje je NDH pobila u Jasenovcu. Moderna NDH ne dozvoljava - napisao je Ðukanović na Tviteru.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede

To je taj sjaj najviših evropskih vrednosti kojim sija aktuelna vlast u Hrvatskoj. To je valjda najbolji način da pokaže kako nije tu samo kada treba da okleveta Srbiju nego i kada kroz simbolično obeležavanje borbe protiv nezapamćenih zločina u Jasenovcu pokaže da prihvata sebe i svoju prošlost ma koliko ona u nekim trenucima istorije bila zverska i van svih civilizacijskih dostignuća.

Branislav-Nedimovic
Branislav-Nedimovic / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Piše:
Srbija Danas
18.07.2022. 07:20