Skip to main content
vucic

AMERIKANCI O VEŽBAMA NAŠE VOJSKE: Srbija pokazala svu svoju snagu, uz saveznika Rusiju "vitla sabljom" oko Kosova

Tanjug/​Rade Prelić
Srbija je danas održala velike vojne vežbe povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, javlja AP, ocenjujući da to predstavlja pokazivanje snage u vreme rastućih napetosti oko Kosova.

Srpski zvaničnici su, navodi američka agencija, posebno zabrinuti zbog planova rukovodstva kosovskih Albanaca da svoje bezbednosne snage transformišu u regularnu vojsku.

Srbi su, kako se dodaje u izveštaju, upozorili da će preduzeti mere, koje nisu precizirali, kako bi sprečili taj korak i "zaštitili" srpsku manjinu na Kosovu. 

TAČI PROVOCIRA IZ PARIZA: Srbija ne može da stavi veto na "kosovsku vojsku"

AP ocenjuje da su u poslednje vreme porasle napetosti u regionu, gde se Beograd i Priština međusobno optužuju za podrivanje napora za pomirenje, nakon rata 1999. koji je završen intervencijom NATO-a

U izveštaju se, takođe, tvrdi da Srbija u poslednje vreme, "uz podršku svog saveznika Rusije", sve više "vitla sabljom" oko Kosova, uključujući i podizanje borbene gotovosti svojih trupa nakon niza manjih incidenata. 

helikopteri
Tanjug/​Dimitrije Goll

Intervencija srpske vojske na Kosovu pokrenula bi direktan okršaj sa trupama NATO-a koje su tamo stacionirane, konstatuje AP.

Agencija ukazuje da je u manervima pod nazivom "Vek pobednika", korišćena prava municija, da u njima učestvuje 8.000 vojnika, 100 tenkova i "iz Rusije nabavljeni" lovci "Mig-29".

U izveštaju se navodi da predsednik Aleksandar Vučić, koji je prisustovao vojnim vezbama održanim u raznim delovima zemlje, kaže da će Srbija ojačati svoje ofanzivne snage novom opremom, uključujući helikoptere, 30 tenkova iz Rusije i drobnove iz Kine, i prenosi se sledeća Vučićeva izjava:

Velike su šanse da lažna država Kosovo postane članica Interpola, ali Srbija ne odustaje

- Dramatično jačano našu vojsku. Niko osim možda Rumunije ne može da se poredi sa nama. 

Na kraju teksta, AP primećuje da Srbiju često pogrešno optužuju da je izazvala Prvi svetski rat, pošto je, kako se navodi, "mladi srpski nacionalista" Gavrilo princiop, ubio austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, što je pokrenulo niz događaja koji su doveli do rata.

U četvorogodišnjem ratu, Srbija je izgubila oko polovine svog muškog stavnovništva, uključujući 130.000 vojnika u nizu bitaka protiv mnogo jačeg neprijatelja, podseća AP i dodaje da se srpski gubici, u poređenju sa brojem stanovnika i veličinom vojske, smatraju najtežim u Evropi.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd