clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"Da se skupimo, da zemlja ne može da nas drži!" Vukojica Sandić poslao MOĆNU poruku Srbima u Crnoj Gori

11.01.2020. 12:21
Piše:
Jovana Ćirković/Saša Rajković
Vukojica Sandić
Vukojica Sandić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Teška vremena iskušavaju srpski narod u Crnoj Gori.

Novostvorena, privatna država donela je "zakon" kojim oduzima imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. 

Narod se skupio i ustao u odbranu svoje crkve, svojih prava i svoje vere, shvatajući da više nema nazad, da je voda došla do vrata, a kroz istoriju, kada je bilo najteže, utehu, mudrost i snagu davale su mu reči guslara, junačke pesme koje su mu donosile pobedu i preživljavanje svih zala koja su ih snašla.

Zato smo i mi zatražili savet od guslara. Razgovarali smo sa guslarom i učiteljem gusala Vukojicom Sandićem, koji je već na početku našeg razgovora istakao koliki značaj gusle imaju za narod.

- Gusle su malo istorija, malo filozofija, malo životna narodna mudrost, a ono što je najvažnije i najvrijednije i ono što je utkano u naše gene, moramo čuvati i sačuvati. 

Šta je sve utkano u naše gene?

Prije svega, sve ono što se ne vidi i što je najvažnije: Ljubav, sloboda, Bog… Srpski narod je pun ljubavi, a ljubav je najveće dostignuće čovječanstva.

O guslarima

Trenutno imam 12 guslara koje planiram da izvedem na takmičenje, svi su mlađi od 14 godina. Svaki od nih zavređuje da uzme prvo mjesto, ali pojavimo se svi, pa šta nam Bog dan. Ovih preko 14 godina imam preko 30 ozbiljnih guslara koji mogu na takmičenja, a neki su već osvajali pehare. 

Najmlađi guslar mi je Vujoš Todović od tri i po godine, a najstariji je Milko Drobnjak od 74 godine. 

Zašto ste odabrali gusle? Verovatno je to bilo prirodno.

Gotovo tako bi se moglo reći. Gusle su iskonski naše, nametnule su se. Nisu se nametnule samo onome ko to ne želi. Pojavio se momak da uči gusle, starinom, od pamtiveka Žarkovac, mislim i da je jedan od najvatrenijih učenika. Prvih mjesec dana nije smio roditeljima da kaže jer se bojao ismjevanja. Kad je on već nešto naučio, on je to snimio i to mu je zvono na telefonu. Kad ga pitaju šta je to, on kaže – To sam ja. Jutros mi je javio radosnu vjest – da može da uči. Vjerujte mi na reč, ja nijednog učenika nemam iz Crne Gore.

Zašto je tako?

Malo se vole gorditi. Misle:,,Ti mene da naučiš, mene đed guslo (smeh)..." Do komunizma nije bilo kuće đe nije bilo gusala, ne samo po Crnoj Gori, već i po užoj Srbiji. Ipak, prvi udar na gusle je bio za vrijeme Obrenovića, zato što se mnogo pjevalo o Karađorđu i junacima iz i srpskog ustanka. Svakoj novoj vlasti su prethodne godine "mračne godine". Tu je Gospod Bog poslao Vuka Karadžića i on je uspeo da spasi gusle. 

Ni kasnije godine nisu mnogo donele za gusle.

Nijesu mnogo donijele zato što je tada Miloš Obrenović uvezao Dositija Obradovića. On je došao, kako se to tada govorilo, iz preka i postao prvi ministar prosvete. Krenule su škole ozbiljno da rade u Srbiji, a da bi se razlikovali školovani od neškolovanih, morali su da nose cilindre, štapove, leptir mašnice i da govore ekavicu. Naravno, gusle se povlače, ali su ostale i to značajno. Sve do ujedinjenja koje je nakaradni kralj Aleksandar napravio. Nisu se mogle primiti u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i automatski je bilo:,,Ma, nemoj da ga vrijeđaš! Pušti gusle! Daj gitaristu! Daj da prihvatimo nešto sa zapada!" To je bio drugi strašni udar, a treći udar je bio komunizam, đe su jedva pretekle samo zahvaljujući velikoj mudrosti nekoliko guslara, kao što je bio Savo Kontić, Radoman Zarubica, Rajko Tomović, Momčilo Lutovac… Oni su uzeli i počeli da pjevaju "druže Tito, mi ti se kunemo..." Pa, kad je drug Tito išao u Indiju, pukovnika Rajka Tomovića vodi da mu pjeva "druže Tito...", a on 17  ordena stavio na nošnju, ali da nije bilo tih nekoliko guslara, tada bi se gusle definitivno ugasile.

Vukojica Sandić
Vukojica Sandić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Kakvo je stanje danas?

Današnje stanje je isto to, samo malo drugčije. Možda im je čak strašnije vrijeme nego sva ova koja sam nabrojao. Sada su svi koji su se stidjeli gusala pohrlili da kažu da su njihove, ne zato što ih vole i zato što su njihove, nego da napakoste, što bi rekao narod:"Nek crkne i moja krava, da komšija nema od koga mlijeko kupiti." 

Trenutno je najjači udar na srpstvo i pravoslavlje u Crnoj Gori. Kako vi vidite tu sitauciju?

Vladika Rade kaže:,,Muž je branič žene i đeteta, narod branič crkve i plemena." Dakle, sve što postoji mudro, zavijetno i važno utkano je u gusle i u epsku poeziju, da li kroz Njegoša, Vuka, Radovana Bećirovića ili sadašnje pjesnike, gotovo da nema ništa što nećete naći u poeziji. Čak je i Nikola Tesla govorio, kad su ga pitali odakle crpi energiju, da je crpi iz prirode. Rekao je: ,,Šetajte kroz prirodu i čitajte srpske epske pjesme, svu ćete energiju moći da sakupite." Postavio bih pitanje u tom pravcu: Šta je najveći dokaz da čovjek ispravno radi? Iskušenje! Naši su stari govorili:,,Kad ti sve ide kako treba, ubaci kamičak u opanak da te žulja!" Čim ide sve kako treba, nešto nije u redu. Ovo je jedno veliko iskušenje srpskome narodu. To je "biti ili ne biti". Dobar je se otpor pokrenuo! Petog sam bio u Pljevljima, predvodio taj moleban, a 17.01. ove godine ispred Crkve Svetog Marka pravimo jednu, računam veliku podršku, zajedno sa studentima Pravnog fakulteta i još nekim mladim organizacijama, đe ćemo uključiti i gusle, epsku pjesmu, besjedu, zdravicu… 

Vukojica Sandić
Vukojica Sandić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Da li mislite da je ovog puta vlast u Crnoj Gori udarila na Svetog Vasilija, Svetog Savu, Njegoša? 

S jedne strane da, ali sa druge strane, babe i đedovi bi kod mene rekli:,,Nije, bogomi, no na svoju pamet. Udarili na svoju pamet, a lako im je bilo kad je nijesu ni imali." To je naša sreća i radost jer, kako se kaže:,,Muka ti je s Bogom ratovati."

Na koji vas ovo trenutak u istoriji podseća? Kada je Crna Gora imala ovako snažan udarac?

Možda nije bilo težek udarca, sem onoga bratoubilačkog komunizma. To je bio najteži udarac, definitvno, do sada. 

Ni oni nisu uzimali crkve.

Nijesu, ali jesu 85 ili 86 odsto sveštenika strijeljali, pobacali u jame, ponižavali, uništavali. Važne su crkve izuzetno, ali je vjera u Gospoda Boga još važnija. Gospodu Bogu je malena i vasiona: ,,U Boga je trenuć što i vijek, u Boga je vijek što i trenuć." Dakle, njemu je malena i vasiona, a kamoli naši zidani hramovi. Ti hramovi su potrebni nama, da bi čuvali vjeru. Kad je u moje rodno Bobovo knjaz Nikola poslao izaslanika da pita šta je potrebno za pomoć i da li treba da se podigne crkva ili škola, jednoglasno su donijeli odluku da se podigne škola. Svi su se začudili, ali je odgovor bio da se Bogu može moliti i na kamenu i pod drvetom. Ja ne smatram da su sve škole debilane. Moj otac i đed su govorili:,,Učite đeco, škola nije pojata. Treba učiti!" Znanjem i vjerom se treba boriti. Nekad su bili topovi, sablje, handžari, koplja, buzdovani, a sad je to lapis, znači papir i olovka. Ima jedna pjesma o Marku Kraljeviću, koja kaže:

"Poranio Kraljeviću Marko 
Umio se Ii Bogu molio
Pa se rujna vina napojio 
I sa starom majkom razgovara…

Pa pripasa svjetlo oružje
Ode Marko poljem pjevajući."

Na prvi pogled bi neko rekao da s tijem ništa nije rečeno. Naprotiv, mnogo je rečeno. 

"Poranio Kraljeviću Marko": Ne spavajte djeco do podne, ne blejite do ponoći, već poranite. "Ko rano rani, dvije sreće grabi." 

Vukojica Sandić, Jovana Ćirković i Saša Rajković
Vukojica Sandić, Jovana Ćirković i Saša Rajković / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

"Umio se i Bogu molio": Ne izlazi pred Gospoda nečist, prljav. Ispovjedaj se, ne pričešćuj se neispovjeđen. Mnogo je tijem rečeno. Ne samo da se drži do higijene, već se Marko umio i duhovno.

"Bogu se molio": Nije Marko držao liturgiju sat i po, već se prekrstio i rekao:,,Bože Gospode, pomiluj, sačuvaj mene grešnoga!"

"Sa starom majkom razgovara": Ljubi bližnjega svoga ko samog sebe, traži savjet od roditelja svoga.

"Pa, pripasa svjetlo oružje": Njegovo oružje je tada bila topuzina. A, zar vi nijeste danas pripasali svijetlo oružje kad ste kod mene pošli? Došli ste sa novinarskom opremom. 

"Ode Marko poljem pjevajući": Pesnik kaže:,,Smej se i kad bi plakati hteo." Jedan dan u radosti i smijehu vrijedi stotinu godina tuge. 

Pošto je deo himne današnje Crne Gore pisao Sekula Drljević. Šta bi po vašem mišljenju trebalo da bude himna Crne Gore?

"Oj, Srbijo vrelo gvožje,
kovao te Karađorđe!"

Recimo, nešto u tom pravcu.

Lonac u kom se kuva ovo jelo je mnogo daleko, zapadno od Balkana, ali se ovde kuva. To traje oduvijek, zbog onoga što sam rekao na početku. Bog je naš predodredio za mnogo toga. Onaj koji nije sa Bogom, naravno da je protiv njega, a taj ne ide na godišnji odmor, taj ne spava, to su nečastivi, oni u koje se uselio nečastivi. Uzmimo samo jedan "slučajni" detalj. Oslobodiljački ratovi: Albanija dozvoljava da svi srpski vojnici, oslobodioci pređu preko njihovih teritorija, s tim što je Austrija poslala depešu da se lecima da niko ne pravi štetu srpskoj vojsci. Kada je oslobodilačka vojska prešla prema Kumanovu, treći dan iza toga Austrija priznaje Albaniju za samostalnu državu. Još jedan primjer, 2008. godine sam bio u Bileći i jedan naš oficir je dobio depešu (ja volim starinski da se izražavam) od Austrijanaca o isteku stogodišnje garancije za objekat, njegovu kuću, koju su izgradili u Bileći. Dakle, oni čuvaju svoje papire i obaveštavaju posle 100 godina… Da li je to slučajno? Šta mislite, ono što su planirali kako će da nas unište pre 200 godina, da li čuvaju i tu papirologiju i da li razrađuju te planove još žešće?

"ZLO ĆE BITI POBEĐENO" Vladika Joanikije za SD: Nema potrebe da se bojimo nikoga, srpski narod neće posustati!

"ZLO ĆE BITI POBEĐENO" Vladika Joanikije za SD: Nema potrebe da se bojimo nikoga, srpski narod neće posustati!

SD na liturgiji u Đurđevim stupovima: Ovako se SRPSKO BERANE sprema za paljenje badnjaka (FOTO)

SD na liturgiji u Đurđevim stupovima: Ovako se SRPSKO BERANE sprema za paljenje badnjaka (FOTO)

"Ritam rata je veoma sličan ritmu rokenrola!" Dragoslav Bokan o nitima koje spajaju nacionalizam i kosmopolitizam (VIDEO)

"Ritam rata je veoma sličan ritmu rokenrola!" Dragoslav Bokan o nitima koje spajaju nacionalizam i kosmopolitizam (VIDEO)

Vaša poruka Srbima?

Ne dajte se! Junački: Izdržite! 

Vaša poruka Srbima u Crnoj Gori?

Ne dajte se i ne predajte se! 

Vaša poruka Crnogorcima koji su podržali sramni Zakon o slobodi veroispovesti? 

"U pamet se dobro Crnogorci!
A ko činja biti će najbolji;
A ko izda onoga te počne,
svaka mu se satvar skamenila!
Bog veliki i njegova sila
u njivu mu sjeme skamenilo,
u žene mu đecu skamenio!"

To su Njegoševi stihovi. 

Vukojica Sandić
Vukojica Sandić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ja sam napisao jednu pjesmu koju ću 17. pred Crkvom svetog Marka otpjevati u 18 sati: 

"Teće voda kud je tekla
Ja sam Srbin od porijekla
I ko Srbin rado mrijeću 
Svoje ne dam, tuđe neću.

Što je srpsko muški branim,
Ko svetinju i amanet.
Otac mi je takav bio, 
Od njega sam naslijedio.

Ja sam sinak srpskog roda,
Onog roda krijepke snage
Volje jake, što se smijelom dušom diže
Kao oro pod oblake.

Crnogorac srpskog roda
Što mu čelo slava kiti.
Ja sam sinak koji pjeva - 
Hej, slavno je Srbin biti!"

Spomenuli ste Albaniju i srpsku vojsku. S obzirom na to da je srpska vojska oslobodila Skadar, da li se tamo treba razgraničiti sa Albancima?

"Otići ćemo tamo đe i bili jesmo 
Još se Skadra odrijekli nijesmo
Nit će ikad Srbin odabrani
Odreći se Skadra na Bojani."

Vukojica Sandić
Vukojica Sandić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Kako će se sve ovo završiti?

Niko ne zna tačan odgovor na to pitanje. A poruka je izdržati, Igra se na kartu dosade. Vi ćete izaći rado tri večeri da prošetate, izaći ćete i trideset, ali tredeset prve ćete se zamoriti. Onaj će imati svadbu, onaj slavu, onaj fudbalsku utakmicu… Oni na tu kartu igraju:,,Samo vi šetajte!" Poruka je – Svaku večer da nas je bar jedan više, sve dok ne stignemo do cifre da nas ne može zemlja držati!

GUSLE MOJE, SRPSKI INSTRUMENTU! Najpoznatiji guslar odgovorio Albancima: Imam i ja reket, pa nisam teniser!

GUSLE MOJE, SRPSKI INSTRUMENTU! Najpoznatiji guslar odgovorio Albancima: Imam i ja reket, pa nisam teniser!

MORAMO SE VRATITI NA KOSOVO! Neispričane priče generala Delića sa Paštrika: Ruski dobrovoljci nisu hteli da se povuku!

MORAMO SE VRATITI NA KOSOVO! Neispričane priče generala Delića sa Paštrika: Ruski dobrovoljci nisu hteli da se povuku!

"SRBI, SAMI VRATITE SVOJE KOSOVO! NEĆE VAM GA NIKO DATI!" Prof. dr Rafael Izraeli ekskluzivno za Srbiju Danas

"SRBI, SAMI VRATITE SVOJE KOSOVO! NEĆE VAM GA NIKO DATI!" Prof. dr Rafael Izraeli ekskluzivno za Srbiju Danas

"I dalje pamtim miris sprženih tela Srba": Kristijan Kaš, bivši oficir NATO o ratu na Kosovu i traženju oproštaja (FOTO/VIDEO)

"I dalje pamtim miris sprženih tela Srba": Kristijan Kaš, bivši oficir NATO o ratu na Kosovu i traženju oproštaja (FOTO/VIDEO)

RAMPA ZA tzv. KOSOVO! ŠEŠELJ SRBIMA DONEO MOĆNU PORUKU IZ MOSKVE, a ona znači najgori košmar za Albance!

RAMPA ZA tzv. KOSOVO! ŠEŠELJ SRBIMA DONEO MOĆNU PORUKU IZ MOSKVE, a ona znači najgori košmar za Albance!

 

Piše:
Jovana Ćirković/Saša Rajković
11.01.2020. 12:21