clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BRUTALNA UBISTVA, SUPERĆELIJSKE OLUJE, TEŠKI PREGOVORI O KiM... Burni događaji koji su obeležili 2023. godinu u Srbiji, neke nikada nećemo zaboraviti

31.12.2023. 15:34
Piše:
Srbija Danas/RT Balkan
sd
sd / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković/Shutterstock/Youtube Printscreen

Teški pregovori o Kosovu i Metohiji, pucnji u beogradske đake i mladenovačku omladinu, slavlje uz novi rekord Novaka Đokovića i tutnjanje superćelijske oluje samo su neki od događaja koji su obeležili ovu godinu u našoj zemlji

Godina koja je počela pucnjevima u srpske dečake na Kosmetu o Božiću, nastavila se političkim pritiscima koji će u jesen 2023. prerasti u otvoreno izgovoreni zahtev EU: da Srbija defakto prizna nezavisnost tzv. Kosova. Nažalost, godinu za nama pamtićemo i po nezapamćenoj tragediji: u dve masovne pucnjave ubijeno je 19 ljudi, i to većinom mladih.

MEDIJI U ŠVAJCARSKOJ OGORČENI: Kada Vučić pobedi mediji pišu o "pokradenim izborima", a kada Bajden pobedi - sve je čistoAleksandar Vučić

MEDIJI U ŠVAJCARSKOJ OGORČENI: Kada Vučić pobedi mediji pišu o "pokradenim izborima", a kada Bajden pobedi - sve je čisto

VUČEVIĆ NIKAD JASNIJI: Građani neće laži i nasilje, zato je opozicija doživela fijasko (FOTO)Miloš Vučević

VUČEVIĆ NIKAD JASNIJI: Građani neće laži i nasilje, zato je opozicija doživela fijasko (FOTO)

BRNABIĆ ČESTITALA NOVU GODINU: Verujem da ćemo i pored brojnih izazova uz rad i odlučnost, nastaviti da podižemo životni standard građanaAna-Brnabić

BRNABIĆ ČESTITALA NOVU GODINU: Verujem da ćemo i pored brojnih izazova uz rad i odlučnost, nastaviti da podižemo životni standard građana

Ovo su najznačajniji događaji prošle godine u Srbiji po izboru RT Balkana.

Plan Evropske unije za KiM

Evropska unija izradila je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji se na pregovaračkom stolu pojavio 27. februara u Briselu. Takozvani francusko-nemački plan, o kojem su tada sa predstavnicima EU, Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, između ostalog, predviđa da se Srbija ne protivi članstvu "Kosova" u međunarodnim institucijama.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Inače se u gotovo svakoj odredbi ovog dokumenta tzv. Kosovu daje legitimitet državnosti.

Razgovori su se nastavili u Ohridu u martu gde je ista četvorka pregovarala o Aneksu za implementaciju evropskog predloga, tzv. Ohridskom sporazumu, a pregovori su trajali dugih 12 sati.

Nakon sastanka u Ohridu, ozvaničeno je i da sporazum i aneks postaju sastavni deo pregovaračkog procesa o pristupanju u članstvo u EU za Srbiju i tzv. Kosovo.

Konačno, početkom decembra predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da postoji mogućnost da Ohridski sporazum postane deo pregovaračkog poglavlja 35, a time i uslov za prijem Srbije u EU. Sredinom decembra načinjen je i formalni korak ka tome. Evropski savet zatražio je od Evropske komisije da dopuni merila iz poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom i predloži tu dopunu do kraja januara 2024, tako da se u njoj nađu i obaveze koje proizilaze iz sporazuma u Ohridu i Briselu.

Protesti Srba na KiM

Nakon izlaska Srba iz prištinskih institucija, Priština je na severu KiM 23. aprila organizovala izbore za nove gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na koje je izašlo 3,4 odsto birača. Izbore organizovane u montažnim kontejnerima su bojkotovali kosmetski Srbi, a zvanični Beograd ih je nazvao okupacijom.

Sprovođenje izborne volje tri odsto glasača, preduzela je policija tzv. Kosova koja je naoružana do zuba, uz suzavce i zvuke sirena za opasnost u prepodnevnim satima 26. maja ušla u zgrade opština Leposavić, Zubin potok i Zvečan.

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica / Izvor: Profimedia

Albanski gradonačelnici su se zabarikadirali u zgradama opština, a Srbi su započeli mirne proteste ispred zgrada opština koje su čuvali kordoni kosovske policije i Kfora.

Do ozbiljnog incidenta došlo je 29. maja kada su se sukobili demonstranti i kosovska policija i Kfor. Čuli su se i pucnji, više desetina Srba je povređeno, a povrede su zadobili i pripadnici Kfora.

Iako se na snimcima objavljenim na društvenim mrežama i u medijima vidi da su incidenti počeli u trenutku dok su Srbi sedeli pred kordonom policije, na KiM su počela masovna hapšenja Srba zbog, kako je navedeno, napada na novinare, kosovsku policiju i Kfor.

 Pucnjava u "Ribnikaru" 

Prvi dan škole nakon prvomajskih praznika zavio je Srbiju u crno: 3. maja učenik sedmog razreda naoružan je ušao u osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i ubio devetoro đaka i čuvara škole. Od zemlje u kojoj se nikada nije dogodila masovna pucnjava u školi, Srbija je tog dana postala zemlja sa najmlađim masovnim ubicom koji je izvršio ovakav zločin.

ribnikar
ribnikar / Izvor: Foto: Srbija Danas

Već sledećeg dana u kasnim večernjim satima Srbiju je potresao novi masovni zločin: mladić (21) 4. maja uveče u selu malo Orašje kod Smedereva vatrenim oružjem je usmrtio pet osoba i šest ranio, a potom je u selu Dubona kod Mladenovca usmrtio još tri osobe i osam ranio. Nekoliko dana kasnije, preminuo je mladić koji je ranjen u ovim pucnjavama pa se broj žrtava popeo na devet. I u ovom slučaju, žrtve su bile pretežno mladi ljudi.

Banjska

U selu Banjska u blizini Zvečana na severu Kosova i Metohije 24. septembra došlo je do oružanog incidenta u kojem je ubijen pripadnik tzv. kosovske policije Afrim Bunjaku, a u obračunu koji je usledio stradala su trojica Srba, Bojan Mijailović, Igor Milenković i Stefan Nedeljković. Uhapšeno je šestoro Srba.

banjska
banjska / Izvor: Foto: Srbija Danas/Mitropol media

U jednom od prvih oglašavanja istog dana kada se dogodio incident, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je tzv. kosovska policija napadnuta u selu Banjska i taj napad nazvao terorističkim. Istog dana javnosti se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je do sukoba došlo kada su Srbi pokušali da postave barikade, kao i da je jedini krivac za sva dešavanja Kurti jer je sve vreme provocirao Srbe želeći sukob i rat.

Odgovornost za događaje u Banjskoj preuzeo je Milan Radoičić, a u pismu koje je pročitao njegov advokat Goran Petronijević 29. septembra naveo je da je lično obavio "sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora".

Hapšenje Kurtijevih specijalaca

Pripadnici specijalnih jedinica srpske policije, uhapsili su 14. juna na teritoriji centralne Srbije, 1,8 kilometara od administrativne linije trojicu naoružanih kosovskih specijalaca.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić izjavio je na vanrednoj konferenciji za medije tog dana da su sva trojica uhapšenih bili u punoj ratnoj opremi, naoružani sa tri automatske puške, municijom, dži-pi-es uređajima, mapama i drugom opremom. 

Prištinske vlasti tvrdile su da su specijalci uhapšeni na teritoriji KiM, praktično oteti, što je Beograd odlučno negirao. 

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti / Izvor: Profimedia

Desetak dana kasnije, vanpretresno veće Višeg suda u Kraljevu potvrdilo je optužnicu protiv trojice kosovskih policajaca i donelo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor, pa su oni pušteni na slobodu i predati prištinskim vlastima na administrativnom prelazu Merdare. 

Puštanje na slobodu kosovskih specijalaca pozdravio je mađarski premijer Viktor Orban koji je napisao na društvenoj mreži Iks da veoma ceni takav korak Aleksandra Vučića. 

Srbija dobila EXPO 2027

Krajem juna na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu Srbija je izabrana za domaćina međunarodne izložbe Ekspo 2027 pošto je pobedila u sva četiri kruga glasanja. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Ekspo 2027 promeniti Srbiju, kao i da će biti uloženo oko 12 milijardi evra kako bismo se predstavili u najlepšem svetlu. Premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za medije povodom dobijanja organizacije međunarodne izložbe rekla je da je cilj da do 2027. godine imamo potpuno autonomno vozilo, kao i da sva vozila u okviru Ekspa 2027 budu električna vozila bez vozača.

Najavljeno je da će do održavanja međunarodne izložbe biti završeni nacionalni fudbalski stadion, autobuska i železnička stanica, da će u 28 gradova biti urađeno sto i više fasada, kao i da će se raditi na putevima i gradnji novih objekata za potrebe izložbe.

Superćelijska oluja

U letnjim mesecima koje su obeležile poplave, šumski požari, nove rekordno visoke temperature u Evropi, Srbiju je krajem jula pogodila superćelijska oluja koja je odnela i ljudske žrtve.

s
s / Izvor: Shutterstock

Nakon što je protutnjala preko Slovenije i Hrvatske, oluja je tokom popodnevnih sati 19. jula stigla u Srbiju praćena vetrom orkanske jačine i snažnom grmljavinom. Napravila je ogromnu materijalnu štetu u Novom Sadu, gde je od posledica oluje stradao dvanaestogodišnji dečak kojeg je ubila struja u dvorištu porodične kuće.

U Beogradu, najviše se na društvenim mrežama tog dana delio snimak kako na Novom Beogradu pada građevinski kran.

Superćelijska oluja koja je pogodila Srbiju bila je jedna od najdužih u Evropi: prešla je pet zemalja i čak 1.500 kilometara.

Noletov novi rekord

Pobedom na ruskim teniserom Danilom Medvedevom u finalu Ju-Es opena odigranom 10. septembra, spektakularni Novak Đoković došao je do svoje četvrte titule na ovom turniru, rekordne 24. grend slem titule i vratio se na prvu poziciju ATP liste.

U meču koji je trajao tri sata i 16 minuta, Novak je ponovo ispisao nove stranice teniske istorije.

Novak Đoković
Novak Đoković / Izvor: Profimedia

Naime, on je izjednačio rekord svih vremena Margaret Kort star 50 godina koji je teniserka držala sa osvojene 24 grend slem titule u singlu. Takođe, ovim rezultatom Đoković je potvrdio svoje vodeće mesto među najboljim teniserima današnjice, budući da sa 24 osvojene grend slem titule ima dve više od Španca Rafaela Nadala i četiri više od Švajcarca Rodžera Federera. 

Vanredni izbori

Predsednik države Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Vladimir Orlić raspisali su 1. novembra vanredne parlamentarne i izbore u više gradova i opština, uključujući i Beograd. Zakazani za 17. decembar, izbori su raspisani u 65 gradova i opština i održavali su se zajedno sa pokrajinskim izborima. 

Na parlamentarnim izborima je učestvovalo 18 lista sa ukupno 2.817 kandidata predloženih za 250 poslaničkih mesta. Konačan broj birača bio je  6.500.666, glasalo se na 8. 237 biračkih mesta, a izbore je pratilo 5.587 posmatrača.

Srpska napredna stranka na parlamentarnim izborima osvojila je 46,7 odsto glasova, lista "Srbija protiv nasilja" 23,58 odsto, a lista okupljena oko Socijalističke partije Srbije 6,57 odsto. 

Na izborima u Beogradu, rezultati su bili ovakvi: SNS je, prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, osvojila 39,35 odsto glasova, a "Srbija protiv nasilja" 34,26 odsto. 

izbori
izbori / Izvor: Foto: Srbija Danas/Shutterstock

Dan nakon održavanja izbora, opozicionari okupljeni oko liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su proteste na kojima su tražili poništavanje gradskih izbora nezadovoljni rezultatom. 

Došlo je i do prvih incidenata već tada ispred zgrade RIK-a, kada je napadnuta novinarka RT Balkan, ali i direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Nekoliko predstavnika opozicije započelo je tada štrajk glađu u zgradi RIK-a, a u međuvremenu je zatraženo da se ponište i parlamentarni izbori.

U nastavku protesta, došlo je do ozbiljnih incidenata 24. decembra kada su demonstranti predvođeni predstavnicima opozicije pokušali da na silu upadnu u zgradu Skupštine grada Beograda. Nakon intervencije pripadnika Žandarmerije, demonstranti su potisnuti od zgrade gradske skupštine, a 38 njih je uhapšeno.

(Srbija Danas/RT Balkan)