Može li tragedija biti veća? Muž umrle porodilje Ivane otišao u bolnicu i zatražio jednu stvar

08.07.2017. 07:52
Piše:
Srbija Danas/Blic
Ivana Kostić, aleksandar kostić / Izvor:
Neviđena tuga

Vanredni unutrašnji nadzor u Domu zdravlja u Nišu u kojem je vođena trudnoća Ivane Kostić (32) – porodilje koja je sa bebom Verom starom tri dana umrla nedugo nakon porođaja u Beogradu – pokazalo je da nije bilo propusta u potupanju lekara.

Tačno u 7.39 sati povodom smrti Ivane iz Niša, Kliničkom centru stigao je mejl - onda je pala odluka!

- Pacijentkinja se javila u junu lekaru koji je vodio njenu trudnoću. On je konstatovao blago povišen pritisak 140/90 i odmah dao lekove, ali i uput za Ginekološko-akušersku kliniku u Nišu – kaže direktor Doma zdravlja u Nišu prof. Dr Milporad Jerkan.

Ovako su umrle porodilja Ivana i njena beba iz Niša: Svi detalji tragedije koja je potresla Srbiju

On kaže da su komisiju koja je sprovela vanredni nadzor činili načelnik odeljanja ginekologije, jedan iskusan ginekolog sa 25 godina staža i pravnik.

- Komisija je pregledala dokumentaciju i utvrdila da nije bilo propusta jer je lekar odmah dao uput čim je utvrdio prvi problem sa povišenim pritiskom. To je, inače, jedan od naijskusnijih i najboljih ginekologa u našoj ustanovi – kaže dr Jerkan.

U Domu zdravlja u Nišu juče je bio i Aleksandar Kostić suprug preminule Ivane i otac bebe Vere. On se, kako se nezvanično saznaje, raspitivao za proceduru dobijanja medicinske dokumentacije. Istovremeno, u Kliničkom centru u Nišu traje vanredni nadzor, a rezultati će biti poznati danas.

Potresan čin muža preminule trudnice iz Niša: Kada je sahranio suprugu i ćerku, uradio je pretužnu stvar (FOTO)

- U toku je unutrašnja kontrola, rok za dostavljanje dokumentacije je 48 sati. Sprovodi se postupak po zakonu, analizira se dokumentacija od prijema pacijentkinje u bolnicu, njenog stanja u bolnici do toga u kakvom je stanju transportovana. Ukoliko bude potrebe, uradićemo spoljašnji stručni nadzor, ali moramo da utvrdio definoitivno uzrok smrti i majke i deteta – objasnio je prof. Dr Radovanović.

Piše:
Srbija Danas/Blic
08.07.2017. 07:52
Pogledajte više