Ponedeljak 26. feb 2024.
ivana kostić

Ovako su umrle porodilja Ivana i njena beba iz Niša: Svi detalji tragedije koja je potresla Srbiju

Pakao

Ministarstvo zdravlja poslalo je inspektore u KC Niš, Urgentni centar u Beogradu i GAK Višegradska, odnosno u sve zdravstvene ustanove u kojima je bila primljena Ivana Kostić iz Niša, koja je nakon porođaja u Beogradu preminula, a tri dana posle rođenja umrla je i njena beba Vera.

Potresan čin muža preminule trudnice iz Niša: Kada je sahranio suprugu i ćerku, uradio je pretužnu stvar (FOTO)

Direktor KC Niš Zoran Radovanović odmah je naložio unutrašnji stručni nadzor u toj ustanovi, u kojoj je trudnica bila zbrinuta 12. juna.

Potresne reči muža preminule trudnice iz Niša: Ovako se Aleksandar oprostio od žene i bebe (FOTO)

Kasnije je zbog lošeg stanja prebačena u Beograd u Urgentni centar, a zatim u GAK Vušegradska gde je urađen hitan carski rez, ali su i beba i mama preminule.

Kako je rekao izvor koji nije želeo da bude imenovan, Ivana Kostić primljena je u Urgentnom centru u Beogradu u noći između 24. i 25. juna kao hitan slučaj, pregledali su je vaskularni hirurg i gastroenterolog i konstatovali da je u teškom opštem stanju, životno ugrožena, sa akutnim popuštanjem funkcije jetre i bubrega.

Sumnjalo se na trombozu vena jetre, razvoj HELLP sindroma , Bud-Chiarry sindroma, a utvrđen je i zastoj u rastu ploda.

Ovo je poslednja fotografija koju je Ivana objavila na svoj Fejsbuk (FOTO)

Pacijentkinja je zatim kao životno ugrožena primljena na Odeljenje akušerskog intenzivnog lečenja u GAK Višegradska, gde su urađene sve laboratorijske analize i data joj je odgovarajuća terapija na koju nije adekvatno reagovala, zbog čega se stanje i majke i deteta pogoršalo.

Beba
Foto: Profimedia/ilustracija

Odlučeno je da se uradi hitan carski rez, nakon kojeg je rođeno živo žensko dete, težine 800 grama, nezrelo. Beba je stabilizovana i prebačene u Instituit za neonatologiju, a nakon carskog reza kod majke dolazi do daljeg pogoršanja funkcija jetre i bubrega.

O njoj sve vreme brinuli tim lekara u kom su hematolog, gastroenterolog – hepatolog, nefrolog, internista, neurolog, ginekolog i anesteziolog, ali se zbog daljeg pogoršanja funkcije jetre i bubrega još dva puta hirurški intervenisano uz učešće abdominalnog i vaskularnog hirurga.

Evo šta se iskomplikovalo u Ivaninoj trudnoći što je dovelo smrti bebe i nje!

Međutim, zdravstveno stanje prodilje se sve više pogoršavalo i pacijentkinja je umrla, kao i njena beba koja je živela samo tri dana.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Fog
8 Beograd