Sreda 21. feb 2024.
Momir Bulatović

Ovako je Bulatović govorio o SRPSKOM NARODU: "Srbi imaju TRI VREDNOSTI oko kojih su UVEK SLOŽNI"

Foto: Youtube/PrintScreen/Jutarnji Program TV HAPPY
Nekadašnji predsednik Crne Gore i savezni premijer Momir Bulatović preminuo je u 63. godini života

Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore (1990-1998) i predsednik Savezne vlade SR Jugoslavije (1998-2000) preminuo je u 63. godini u selu Raći, u Kučima. 

Pre samo nekoliko meseci, Momir Bulatović je u svojoj kolumni pisao o vrednostima koje su najvažnije za srpski narod, a tu kolumnu prenosimo u celosti:

Kroz istoriju je dokazano, a i sadašnje vreme to potvrđuje, da ima veoma malo stvari oko kojih se Srbi listom slažu. Kao slobodoljubiv i traženju pravde sklon narod, Srbi najčešću metu nezadovoljstva nalaze u svom neposrednom okruženju. Ipak, iznedrile su se tri nesumnjive političke konstante među Srbima.

Prva je odnos prema Kosovu i Metohiji. Nijedna politička ponuda koja bi sadržavala potpuno i bezuslovno odricanje od ove južne srpske pokrajine ne bi mogla računati na prođu na političkom tržištu Srbije. Zahvaljujući depešama Vikiliksa saznali smo da i one garniture političara Srbije, kojima u stvarnosti nije bilo baš nimalo stalo do očuvanja države kojoj su bili na čelu, nisu smele krenuti putem otvorene izdaje. Umesto toga, tražile su da se stvore takve "nove realnosti", koje će pokazati da je ta "stvar" odavno izgubljena.

TAJNI SLATKI RAZGOVORI: O čemu uz kafu pričaju muškarci, a o čemu žene

TAJNI SLATKI RAZGOVORI: O čemu uz kafu pričaju muškarci, a o čemu žene

FANTASTIČNI POPUSTI U TRAVELLAND-U SAMO DO 30. JUNA!

FANTASTIČNI POPUSTI U TRAVELLAND-U SAMO DO 30. JUNA!

Iznenadna smrt premijera SRJ: Otkriveno od čega je UMRO MOMIR BULATOVIĆ

Iznenadna smrt premijera SRJ: Otkriveno od čega je UMRO MOMIR BULATOVIĆ

Stanje na Kosmetu veoma je složeno i nepovoljno za Republiku Srbiju. Međunarodni pritisak je jak i ne menja smer svog delovanja. U pravilnim ciklusima (kada procene da im je to od koristi na unutrašnjem planu) naši "zapadni prijatelji" dodaju nove uslove i pojačavaju pritiske. Da bi sve bilo još nepovoljnije, sa albanske strane nema sagovornika za bilo koju normalnu temu, a kamoli za suštinski dijalog koji bi uvažio prava i Srba i Albanaca. Toliko potreban sporazum Srba i Albanaca, bez kojeg nema mira i stabilnosti na Balkanu, nije ni na vidiku.

S druge strane, politički dijalog unutar Srbije o načinu rešavanja kosmetskog problema, nije odmakao od početne, emotivne i političko-interesdžijske faze. Taj dijalog nije racionalan, opterećen je mitovima i predrasudama, a oslobođen poznavanja realnih činjenica. No, ruku na srce, on drugačiji i ne može biti. Mitovi i legende možda ne nose suvu istinu u sebi, ali imaju snagu da pokreću ljude, a to je već faktor realne politike.

Običan svet nije dužan da sagledava sve uglove kosmetskoga rašomona, ali njegovi politički lideri jesu obavezni da to rade. Strpljivo, složno i posvećeno, ukoliko žele da ostanu na političkoj sceni. Jer, kolektivni odnos Srba prema Kosovu i Metohiji je politička konstanta sa jasnim smerom i velikom težinom.

Momir Bulatović
Foto: Youtube/Printscreen/Sputnjik Srbija

Druga vrednost koju Srbi doživljavaju kao stalnu jeste ljubav prema Rusiji.

Tokom istorije su se menjale okolnosti i forme, ali suština osećaja da su u pitanju dva bratska naroda, spojena nizom sudbinskih veza, ostajala je nepromenjena. Stoga je iluzorno očekivati da bi bilo koja vlada, posvećena interesima svoje države, pod bilo kakvim pritiskom ili ucenom mogla uvesti neke kazne Rusiji, ili se priključiti međunarodnoj hajci koja se protiv nje godinama neosnovano vodi.

Treća konstanta bi se, uslovno, mogla nazvati - težnja ka sabornosti. Ona je dokazana prilikom raspada SFR Jugoslavije, kada je Srbija kao matična država pomagala, branila i čuvala delove svog naroda koji su bili zatočeni u njima stranim i mrskim novim državama. Tadašnja vlast Srbije nije od opozicije trpela kritike što pomaže Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, već što im ne pomaže više i delotvornije. To se kasnije nastavljalo kroz specijalne veze i saradnju sa Republikom Srpskom.

Momir Bulatović
Momir Bulatović
Foto: Profimedia

Trenutni odnosi Srbije sa Crnom Gorom, onom oficijelnom, koja ima zadatak da bude "kamen u cipeli Srbije", ne potvrđuju ovu tezu. Ali je u suštini ni ne osporavaju. Rusi i Srbi su i dalje najprisutniji turistički gosti, a tu su jer ih ništa ne ugrožava ili potcenjuje. Ona većinska, prava Crna Gora, ostala je dosledna svojoj tradiciji po kojoj su Srbi i Rusi u Crnoj Gori svoji među svojima.

BALKAN ĆE EKSPLODIRATI! Milo nudi NATO vojnu bazu! Lazanski upozorava na deo plana koji može izazvati KATASTROFU!

BALKAN ĆE EKSPLODIRATI! Milo nudi NATO vojnu bazu! Lazanski upozorava na deo plana koji može izazvati KATASTROFU!

DOK SU GA HAPSILI MILOŠEVIĆ PITAO IZDAJICE: Znate li da je danas Vidovdan, Srbi?

DOK SU GA HAPSILI MILOŠEVIĆ PITAO IZDAJICE: Znate li da je danas Vidovdan, Srbi?

OVO SU POSLEDNJE SLOBINE REČI PRE IZRUČENJA U HAG! Na Vidovdan je bio raspoložen, a u ćeliji spomenuo Kosovo!

OVO SU POSLEDNJE SLOBINE REČI PRE IZRUČENJA U HAG! Na Vidovdan je bio raspoložen, a u ćeliji spomenuo Kosovo!

Istina, ostane gorak ukus kada se prisetimo finalnih utakmica u košarkaškoj ABA ligi. Šest Afroamerikanaca u dresu "Budućnosti" nadmetalo se protiv četiri Afroamerikanca u dresu "Crvene zvezde", a ostrašćeni Srbi i Crnogorci na tribinama i u čoporu koji im je obezbeđivao brojčanu prevagu, međusobno su se pljuvali i vređali. Pred takvim je besmislom svako objašnjenje suvišno.

Dvojica srpskih političara, Milorad Dodik i posebno Aleksandar Vučić, prepoznali su ove političke konstante i svoje delovanje uskladili sa njima. Stoga i uživaju popularnost i poverenje kod najvećeg broja svojih državljana.

Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, na hvale vredan način se bori za interese svoje države i savlađuje sve brojnije prepreke na tom putu. Podrška građana takvoj politici je nesumnjiva. Neuporedivo je više onih koji podržavaju, od onih koji se protive njegovoj politici. Ali, nije sve ni u masovnosti i broju okupljenih građana. Ovde se radi i o odgovornosti. Što veća podrška, to veća odgovornost. Kako za vlast tako i za opoziciju. I to je konstanta, ali više ne samo srpske već politike uopšte.

Treba li sestra da se odrekne nasledstva u korist brata?

BONUS VIDEO: GVOZDENI BUNKER SFRJ: Koštao je PET MILIJARDI dolara, mogao je da izdrži nuklearni udar, a danas izgleda ovako (VIDEO)

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd