Skip to main content
Aleksandar Vučić

"SA VELIKOM TUGOM SAM PRIMIO VEST" Vučić uputio telegram saučešća porodici književnika Milovana Danojlića

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici i poštovaocima književnika Milovana Miće Danojlića, koji je preminuo danas u Francuskoj.

- Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Milovana Miće Danojlića, književnika i erudite, pesnika i kritičara, kosmopolite i čoveka jedinstvenog poetskog senzibiliteta našeg podneblja, koji je svojim britkim umom i neretko ogorčenim perom beležio i svetlo i mrak ljudske istorije, ali i našeg nacionalnog usuda, uvek na strani Srbije i srpskog naroda - naveo je Vučić.

VELIKI GUBITAK ZA SRPSKU KNJIŽEVNOST: Preminuo poznati pesnik, bio je istaknuti član SANU

VELIKI GUBITAK ZA SRPSKU KNJIŽEVNOST: Preminuo poznati pesnik, bio je istaknuti član SANU

ALIJEV U POSETI SRBIJI Vučić: Razgovarali smo danas o svim važnim temama - Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa (FOTO/VIDEO)

ALIJEV U POSETI SRBIJI Vučić: Razgovarali smo danas o svim važnim temama - Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa (FOTO/VIDEO)

"NEMAČKA JE NAŠ NAJVEĆI PARTNER I SAVEZNIK" Vučić novim snimkom oduševio građane: Srećan sam... (VIDEO)

"NEMAČKA JE NAŠ NAJVEĆI PARTNER I SAVEZNIK" Vučić novim snimkom oduševio građane: Srećan sam... (VIDEO)

On je istakao da je, kao neumorni hroničar teških vremena u kojima je stvarao, Danojlić i ličnim primerom pokazao da je nesalomiv duh jedini oslonac svih jakih ljudi, koji se kroz život probijaju verom u ono što rade.

- Osamostalio se vrlo rano i u život zakoračio kao u dugu borbu, tokom koje nam je nesebično darivao poetiku dubokog promišljanja i istančanog osećaja za etiku. I upravo taj ogoljeni izraz današnjice ogledao se u gotovo svakoj njegovoj reči i misli, koje sam neretko sa velikim poštovanjem slušao - naveo je Vučić u telegramu.

Ukazao je i da je retko ko sa tako dubokim uvidom u ljudsku stvarnost opevao ulogu i položaj pesnika u današnjem svetu, donekle bodlerovski, kao usamljenog bakljonoše čija je dužnost da se rečju probija kroz magle ljudskih slabosti, strasti i grešaka, ali i velikih dela i herojskih podviga koji daju nadu celom čovečanstvu.

Milovan Danojlić
Foto: Youtube/Printscreen/Televizija srpske dijaspore

- Za njega je forma bez sadržine označavala kraj ljudskog duha, a ispraznost savremenog doba, nametanu od onih koji su oskrnavili i zaboravili moralnu suštinu čoveka, smatrao je najvećim padom čovečanstva. Prezirao je licemerje, kukavičluk i ništavilo moderne civilizacije, razotkrivajući bespoštedno svaki njihov trag, unoseći poetsko svetlo istine i razotkrivanja u sve kutke ljudske duše - dodao je Vučić.

Podsetio je i da je i sam Danojlić rekao - "pesnik se može umoriti, može zapasti u očajanje i beznađe", ali nikada "ne može preći u neprijateljski tabor, onaj u kome su porobljivači i silnici. On je nepobedivi borac i kad goloruk izlazi u arenu".

- Kao takvoga ćemo ga pamtiti, uvereni da će njegove reči ostati putokaz svim našim naraštajima, kojima je i posvetio svoj život i delo. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i kolegama Milovana Miće Danojlića. Neka počiva u miru - naveo je predsednik Srbije.

Književnik i pesnik, član SANU, Milovan Mića Danojlić, preminuo je danas, posle kraće bolesti.

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd