Utorak 05. mar 2024.
AV

VUČIĆ I GRENEL PONOSNO POSLE SASTANKA: Odškrinuli smo vrata starog prijateljstva sa SAD (VIDEO)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Američka delegacija je kasno sinoć doletela u Beograd na niz bilateralnih sastanaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se danas u Beogradu sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom.

Nakon sastanka predstavnici potpisuju Zajedničku izjavu, a pre ovog sastanka američka delegacija bila je na sastanku predstavnika privrednih komora Beograda i Prištine.

Pitanja novinara

Na pitanje da li se može očekivati dolazak Trampa u Srbiju nakon izbora, i o kojoj cifri se radi i o kom vremenskom periodu je reč da ne bi bilo nagađanja, Grenel odgovara.

- Ja sam dovoljno dugo radio sa Trampom i znam kakva je njegova odluka kada se na nešto obaveže, vi ste gospodine Vučiću dali viziju Trampu šta ga čeka ako bude došao, i odgovorno tvrdim da će Tramp doći što pre, tačan datum ne mogu da kažem, to je za sada komplikovano, ali čim dođe momenat za to, siguno će doći - rekao je Grenel. 

- Što se tiče DFC, uloženi su milioni, ali samo mali komentar što se tiče političkog dela, ja ne želim da se stekne pogrešna misao o svemu ovome. Ovo je veliko partnerstvo, velika investicija, šest američkih investitora je veoma nov i jak odnos između Srbije i SAD - rekao je Grenel.

AV
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Tačno je ovo što je rekao Grenel, pozvao sam, mislim da nisam bio najsimpatičniji, ali pretsednik Tramp je bio oduševljen idejom da poseti Srbiju, i prihvatio je poziv. A ja sam insistirao kao i svaki Srbin kad krene da insistira. Kada bude mogao da dođe, on će doći, posebno smo razgovarali sa Milankom Tramp o ulaganju u žensko preduzetništvo, i očekujemo posetu. Mene raduju ta ulaganja, a ne da nam neko nešto pokloni, nemojte ništa da mi poklanjate, nama je budžet dobar. Nama trebaju ulaganja i investicije, i to su stvari koje su nama potrebne. Da dodatno podižemo privatni sektor, a ne, dajte nam more, pare, pa ćemo mi da živimo lepo nekoliko godina... To nije dobro ni za jednu zemlju, nego rad, rad i podrška koja je i više nego značajna. Što se politike tiče, mi razgovaramo u Briselu, ali ovaj pristup Trampa dopao mi se jer je bio otvoren za rzagovor i to na jedan drugačiji način. I zato mislim da je ekonomija ključ u daljem razvoju, zato se pojedini političari i plaše, ali ja mislim da sam iz toga uspeo da izađem i ostvarim ovakav odnos sa SAD. Džoni je Srbin, i on će biti velika pomoć i podrška i hvala na izboru ovakvog čoveka - rekao je predsednik Vučić.

AV
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Meni je samo žao što su izbacili Novaka Đokovića, to je zato što ne mogu da ga pobede, ali pobediće on gde god bio, ali mi moramo da čuvamo mir i stabilnost u regionu, prijateljstvo Srbije sa SAD. Vidimo se sada, hvala svima još jednom - rekao je predsednik za kraj obraćanja.

Potpisana zajednička izjava

Nakon potpisivanja zajedničke izjave, predsednik Vučić, izaslanici SAD obratili su se medijima.

DFC
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prvi je na pitanja odgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Poštovani prijatelji, uvaženi gosti iz SAD, poštovani građani Srbije, predstavnici Vlade Srbije, za nas je ovo važan dan. Sve trgovinske odnose sa SAD regulisali smo na jedan pravan način, nakon mnogo godina konačno smo napravili ovakav sporazum oko ekonomije sa SAD. Ja nisam mnogo govorio nakon posete Vašingtonu šta smo sve postigli, a postigli smo mnogo - rekao je predsednik na početku obraćanja.

- Svi sugovorili da sve što se desilo u Vašingtonu samo je zbog izbora u SAD, ali nije, to je zbog izbora da budu sve prisutniji u regionu, izbor da razvijamo ekonomske odnose. To će promeniti atmosferu celom regionu, to će pomoći i zaposlenima i onima koji nisu zaposleni, pored simboličkog značaja, koji je veoma značajan, jer tamo gde Amerika hoće da investira, to je dobro mesto, tu ima budućnosti i zbog toga smo i više nego ponosni. Mi ćemo napraviti bolje granice, bolje puteve, da vam ne pričam koliko će to značiti za našu zemlju - rekao je predsednik Vučić.

- Apsolutno sam siguran da ćemo napraviti dobre rezultate sa našim prijateljima iz Amerike, zahvalan sam predsedniku Trampu, Grenelu, svim izaslanicima. Mi brinemo o prosperitetu, o ljudima, vreme je da počnemo da brinemo o narodu, i srpskom i albanskom i mislim da je to najbolja poruka za sve ono što se danas u Beogradu događa - rekao je predsednik Srbije.

- Mi ćemo nastaviti svoje razgovore sa Albancima u Briselu, ali ne samo da nećemo da bežimo, već ćemo jedva čekati sastanke sa našim prijateljima iz Amerike, mi smo ponosni na Mini Šengen, to je investicija, to je budućnost Srbije. A onome kome se to ne sviđa, neka ide da mrzi negde u svojoj kući, neka puste nas da radimo - naglasio je predsednik Vučić.

DFC
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Došli smo jer smo videli da postoji posvećenost Srbije oko sporazuma, a kancelarija nije simbolično otvorena, otvorena je da bi imali bolju vezu sa regionom, takođe, to znači nova radna mesta a ne linije razdvajanja zbog prošlosti. Hteo bih da kažem nešto i o našem direktoru kancelarije, Džona Jovanovića, i želeo bih da kažem par reči o njumu. On je ponosni partriota iz Amerike, i ponosan sam što je on ovde - rekao Moler.

- Ja sam jako ponosan na ovo, želim da Balkan postane simbol mira. Ja bih zahvalio predsedniku Trampu jer je prepoznao potencijal SAD da pomogne Beogradu i Prištine da svoje sukobe reše mirnim putem - naglasio je Džon.

- Ja sam ponosni Amerikanac srpskog porekla, jako sam srećan i ponosan zbog ovoga, nastavljamo da radimo i učvršćujemo veze sa regionom, a taj posao kreće danas - rekao je Džon.

- Mislim da svi znate da su Amerkanci nestrpljiv narod, ali mi nećemo da se bavimo samo rečima i političkom simbolikom, već da sve ovo pretvorimo u dela. Zato ću se obratiti narodu Srbije i da im kažem da nas držite za reč. Držite nas za reč za sve što je rečeno, važna je simbolika, ali ona ne daje hranu za sto, zato ćemo ova obvećanja pretvoriti u nova radna mesta. Zato kažem građanima Srbije da nas drže za reč i očekuju da će se ovi planovi realizovati. Znali smo da ćemo do ove saradnje doći, samo smo čekali pravi momenat i zato bih se zahvalio predsedniku Srbije zato što je iskreno ušao u ovo i da će se posvetiti dijalogu, i da ćemo, kakve god odluke u budućnosti biti, da ćemo se rastati u prijateljskim odnosima - rekao je specijalni izaslanik SAD Ričard Grenel.

- Još jednom bih se zahvalio predsedniku Vučiću što ste se saglasili i što će početi sa radovima na graničnom prelazu Merdare što mi govori da su reči sa obe strane mnogo jače nego na papiru - rekao je Grenel.

Sastanak počeo u 14 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se danas u Beogradu sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Sastanak je počeo u 14 časova, u Palati Srbija, nakon čega će predstavnici dveju delegacija potpisati Zajedničku izjavu.

Nakon sastanka planirane su i izjave za medije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Grenel: Smatrajte nas odgovornim, ovo nisu samo reči na papiru, već poslovi za ljude

Ričard Grenel poručio je da sporazum iz Vašingtona i dogovori danas postignuti u Beogradu nisu samo reči na papiru, već znače nove poslove za ljude koji žive u ovom regionu, nova radna mesta i razvoj privatnog sektora.

- Ne bismo bili ovde da nije predsednika Trampa, koji je verovao da nešto drugo može da se desi. Verovao je u to da može privreda da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mesta. Data su obećanja narodu Srbije i hoćemo da nas smatrate odgovornim. Ovo nisu samo reči na papiru, već poslovi za ljude koji ovde žive - poručio je Grenel i istakao da je to poruka za srpske građane.

Kako je rekao, predsednik i SAD veruju u snagu privatnog sektora, da način razmišljanja "spolja" doprinese da i vlada shvati na koji način privatni sektor može da "cveta".

- Simbolika u političkim razgovorima nikada neće moći ljudima da plati kiriju, to radi privatni sektor - rekao je Grenel.

Ono što je postignuto u Vašingtonu deluje i jeste veliko, istakao je Grenel.

- Simbolika jeste značajna, ali se tiče otvaranja radnih mesta. Neka nas narod Srbije smatra odgovornim da reči na papiru nisu dovoljne dok ne dođe do masovnog otvaranja radnh mesta, do ekonomskog razvoja i dok porodice ne počnu da ostaju u ovom regionu - rekao je Grenel.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd