Četvrtak 07. dec 2023.
Ivana Kostić

Vanredni nadzor u Nišu: Zdravstvene ustanove pod lupom zbog smrti trudnice Ivane i njene bebe!

Foto: Facebook/Pravda za Ivanu i Veru
Analizira se sva dokumentacija od prijema pacijentkinje u bolnicu

Vanredni unutrašnji nadzor u Domu zdravlja u Nišu u kojem je vođena trudnoća Ivane Kostić (32), porodilje koja je sa bebom Verom starom tri dana umrla nedugo nakon porođaja u Beogradu, pokazao je da nije bilo propusta u postupanju lekara, kaže direktor te ustanove prof. dr Milorad Jerkan.

Suprug preminule porodilje Ivane Kostić: Reći ću sve što znam, sada ne želim da ugrozim istragu

Nakon smrti Ivane i njene bebe iz Niša, stigli rezultati iz Doma zdravlja: Nije bilo propusta u postupanju lekara

- Pacijentkinja se javila u junu lekaru koji je vodio njenu trudnoću. On je konstatovao blago povišeni pritisak od 140/90 i odmah dao lekove, ali i uput za Ginekološko-akušersku kliniku u Nišu na dalji tretman - rekao je Jerkan za "Blic".

On navodi da su komisiju koja je sprovela vanredni nadzor činili načelnik odeljenja ginekologije, jedan iskusan ginekolog sa 25 godina staža i pravnik.

- Komisija je pregledala dokumentaciju i utvrdila da nije bilo propusta, jer je lekar odmah dao uput čim je utvrdio prvi problem sa povišenim pritiskom. To je, inače, jedan od najboljih i najiskusnijih ginekologa u našoj ustanovi - kaže dr Jerkan.

Istovremeno, u Kliničkom centru u Nišu traje vanredni nadzor.

- U toku je unutrašnja kontrola, rok za dostavljanje informacija je 48 sati. Sprovodi se postupak po zakonu, analizira se dokumentacija, od prijema pacijentkinje u bolnicu, njenog stanja u bolnici do toga u kakvom je stanju transportovana. Ukoliko ima potrebe, uradićemo i spoljašnji stručni nadzor, ali moramo da utvrdimo definitivno uzrok smrti i majke i deteta - objasnio je direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd