Četvrtak 07. dec 2023.
Ivana Kostić

Nakon smrti Ivane i njene bebe iz Niša, stigli rezultati iz Doma zdravlja: Nije bilo propusta u postupanju lekara

Tuga

Vanredni unutrašnji nadzor u Domu zdravlja u Nišu u kojem je vođena trudnoća Ivane Kostić (32) – porodilje koja je sa bebom Verom starom tri dana umrla nedugo nakon porođaja u Beogradu – pokazao je da nije bilo propusta u postupanju lekara.

Može li tragedija biti veća? Muž umrle porodilje Ivane otišao u bolnicu i zatražio jednu stvar

– Pacijentkinja se javila u junu lekaru koji je vodio njenu trudnoću. On je konstatovao blago povišeni pritisak od 140/90 i odmah dao lekove, ali i uput za GAK u Nišu na dalji tretman – kaže direktor Doma zdravlja u Nišu, prof. dr Milorad Jerkan.

Tačno u 7.39 sati povodom smrti Ivane iz Niša, Kliničkom centru stigao je mejl - onda je pala odluka!

On kaže da su komisiju koja je sprovela vanredni nadzor činili načelnik odeljenja ginekologije, jedan iskusan ginekolog sa 25 godina staža i pravnik.

– Komisija je pregledala dokumentaciju i utvrdila da nije bilo propusta jer je lekar odmah dao uput čim je utvrdio prvi problem sa povišenim pritiskom. To je, inače jedan od najboljih i najiskusnijih ginekologa unašoj ustanovi – kaže dr Jerkan.

Istovremeno, u Kliničkom centru u Nišu traje vanredni nadzor, a rezultati će biti poznati danas.

Ovako su umrle porodilja Ivana i njena beba iz Niša: Svi detalji tragedije koja je potresla Srbiju

- Jutros u 7.39 na mejl Kliničkog centra stigla je nepotpisana poruka sa nazivom “Primedba na rad lekara”. Poruka se odnodi na navodne propuste u zbrinjavanju Ivane Kostić. Odmah sam naredio da se utvrdi da li je zaista bilo propusta naših lekara. Ukoliko to bude itvrđeno, biće preduzete odgovarajuće mere – saopštio je novinarima prof. Dr Zoran Radovanović.

U toku je unutrašnja kontrola, rok za dostavljanje informacija je 48 sati. Sprovodi se postupak po zakonu, analizira se dokumentacija. Ukoliko ima potrebe biće urađen i spoljašnji stručni nadzor, ali prvo mora da bude utvrđen uzrok smrti i majke i deteta.

Rođaka preminule žene kaže da se porodica neće oglašavati dok ne pristignu obdukcioni zapisnik, dokumentacija o lečenju i izveštaj o nadzoru Ministarstva zdravlja.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd