clear sky
14°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SNS JE "OSVOJIO" BEOGRAD NA LOKALNIM IZBORIMA: Evo ko je sve ušao u odborničke klupe i kako su opštine glasale

28.07.2020. 19:27
Piše:
Srbija Danas/Blic
Za našu decu
Za našu decu / Izvor: Foto: SD/Ilustracija/Profimedia

Srpska napredna stranka ostvarila je apsolutnu pobedu u 15 od 17 gradskih opština

Lokalni izbori u beogradskim opštinama završeni su pre nešto više od mesec dana. Obeležili su ih velika pobeda i mala izlaznost. Period pred nama, u kome se čeka na konstitutivne sednice opštinskih parlamenata, vreme je "svođenja računa" i pravljenja političkih kalkulacija.

NASTAVAK PREGOVORA OKO FORMIRANJA NOVE VLADE: Vučić sutra sa Dačićem i Palmom

NASTAVAK PREGOVORA OKO FORMIRANJA NOVE VLADE: Vučić sutra sa Dačićem i Palmom

ALBANSKA KOALICIJA POBEDILA NA IZBORIMA: Arifi postaje predsednik Bujanovca, predočio plan upravljanja (FOTO)

ALBANSKA KOALICIJA POBEDILA NA IZBORIMA: Arifi postaje predsednik Bujanovca, predočio plan upravljanja (FOTO)

STAV GRAĐANA MESEC POSLE IZBORA: SNS zadržao rekordnu podršku, SPS ozbiljno uzdrman

STAV GRAĐANA MESEC POSLE IZBORA: SNS zadržao rekordnu podršku, SPS ozbiljno uzdrman

U Beogradu ih, čini se, neće biti previše, jer je situacija i više nego jasna. Srpska napredna stranka ostvarila je apsolutnu pobedu u 15 od 17 gradskih opština, a u ovom izbornom ciklusu "pale" su i neke, nekada "neosvojive tvrđave". Koalicioni partner biće im neophodan jedino na Starom gradu, jednoj od dve opštine u kojoj su u prethodnom mandatu bili u opoziciji. Čini se ipak da će ga u nekoj od pet lista koje su pored njih prešle cenzus, lako naći.

"Postizborna groznica" u narednim danima zahvatiće jedino najmnogoljudniju opštinu glavnog grada - Novi Beograd. Naprednjaci nikada nisu bili bliži da vlast osvoje i u ovoj opštini, koja im dugo godina unazad predstavlja "bolnu ranu". No ipak, nakon velike drame i ponovljenog brojanja glasova, doživeli su i treći put zaredom izborni poraz. A "dželat" je i ovoga puta bio aktuelni predsednik gradske opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić.

Međutim, situacije je sada nešto povoljnija za SNS, jer postoji mogućnost da i pored izbornog poraza formiraju vlast, uz pomoć odbornika SPS-a. Predviđanja kažu da će se ova "groznica" širiti blokovima sve do 9. septembra, za kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine opštine.

U ostalim opštinama situacija je jasna i jedino što nam u narednom periodu ostaje da vidimo jeste ko će od SNS-a dobii poziv da sudeluje u vlasti.

Kandidata ima, a ovo su sastavi opštinskih parlamenata:

Voždovac

Na voždovačkim biračkim mestima glasalo je je ukupno 56.949 birača, što iznosi nešto više od 35% og njihovog ukupnog broja.

Apsolutnu pobedu zabeležila je Srpska napredna stranka, koja će u odborničkim klupama imati čak 38 svojih predstavnika, od ukupno 55 koliko odbornika ima Skupština opštine Voždovac.

1. SNS - 38

2. SPS - 6

3. SPAS - 6

4. DSS - 3

5. Suverenisti - 2

Drugo mesto zauzela je Socijalistička partija Srbije, a odmah za njom, sa svega 300 glasova manje, sledi lista Srpskog patriotskog saveza. Obe partije imaće u voždovačkom parlamentu po šest odbornika.

Odbornike će još imati i Demokratska stranke Srbije (3) i "Suverenisti" (2)

Vračar

Posle više izbornih ciklusa u kojima je ova opština bila "neosvojiva tvrđava" i "tvrdo opoziciono jezgro" i u kojoj SNS nije uspevala, prvo da pobedi, pa onda ni samostalno da vlada, i Vračar je "pao". SNS će u lokalnom parlamentu imati 34 od ukupno 63 mesta, što im je dovoljno da samostalno upravljaju ovom opštinom.

Da li će to činiti sami, ili će neku od stranaka i koalicija koje su prešle cenzus pozvati za partnera, ostaje da vidimo.

1. SNS- 34

2. SPS - 9

3. "Oslobodimo Vračar - Ujedinjena opozicija Vračara" - 6

4. DSS - 5

5. SPAS - 5

6. Društvo za ulepšavanje Vračara - 2

7. Zeleni pokret Vračar - 2

Vračar će u naredne četiri godine, za razluku od većine beogradskih opština imati nešto šareniji parlament. Sedam lista imaće svoje predstavnike.

Na izbore je izašlo 20.257 birača ili 31,93%.

Zvezdara

Na Zvezdari, osim manje izlaznosti mego na prethodnim (32,16%), posle lokalnih izbora bez iznenađenja. Ubedljiva pobeda Srppske napredne stranka i 35 od ukupno 53 odbornika.

 1. SNS- 35

2. SPS - 7

3. SPAS - 6

4. DSS - 3

5. "Suverenisti" - 2

Pored SNS-a, izborni prag prešli su još i SPS, SPAS, DSS i "Suverenisti".

Zemun

Na lokalnim izborima u Zemunu glasalo je ukupno 63.855 birača (38,72%), a SNS je u ovoj opštini zabeležila jedan od najboljih izbornih rezultata u odnosu na rezultete u ostalim beogradskim parlamentima.

1. SNS - 42

2. SPS - 6

3. SPAS - 5

4. SRS - 2

5. Grupa građana "Složni za Zemun i Batajnicu - Prof. dr Danica Grujičić" - 2

Od 57 odborničkih mesta u zemunskoj skupštini, predstavnici sa njihove liste zauzeće 42, dok će odbornike u naredne četiri godie imati još i SPS (6), SPAS (5), SRS (2) i Grupa građana "Složni za Zemun i Batajnicu - Prof. dr Danica Grujičić" (2).

Novi Beograd

Lokalni izbori u Gradskoj opštini Novi Beograd pretvorili su se u pravu dramu. Svega pet lista učestvovalo je na ovim izborima, a od samog početka pratila ih je velika neizvesnost i pitanje da li će trenutni predsednik, Aleksandar Šapić i njegov SPAS uspeti da se odupru velikom naletu SNS-a i treći put zaredom pobede na izborima u najmnogoljudnijoj opštini u Beogradu.

Naprednjaci, kojima su Novi Beograd i Stari grad predstavljali "trn u oku", jer su do ovih izbora bile jedine opštine u kojima su se nalazili u opoziciji, tokom večeri, 21. juna, proglasili su izbornu pobedu.

 Prvi rezultati su, ispostaviće se, ipak bili drugačiji i pobedu je sa 116 glasova razlike odneo SPAS, da bi nakon svega par dana Opštinska izborna komisija naložila ponovno prebrojavanje glasova.

Konačni rezultati izbora, nakon ponovnog brojanja glasova, objavljeni su tek 9. jula.

Na lokalne izbore u Gradskoj opštini Novi Beograd izašlo je ukupno 75.242 birača, što predstavlja 36,38%. Pobedu na izborima zabeležila je lista aktuelnog predsednika opštine.

1. SPAS- 23

2. SNS - 22

3. SPS - 4

Drugo prebrojavanje donelo je Šapiću prednost od 295 glasova u odnosu na SNS, iznad cenzusa su i socijalisti, dok su ispod ostale liste Srpske radikalne stranke i Srpske desnice, Miše Vacića.

Suštinskih razlika u odnosu na rezultate od 22. juna nema, ali se nada sa jedne i strepnja sa druge strane, ipak produžavaju, bar do konstitutivne sednice Skupštine opštine Novi Beograd.

A razlog tome jeste neizvesnost koju donosi postizborna kombinatorika i mogućnost da i pored izborne pobede i najviše osvojenih madanata u skupštini, Aleksandar Šapić ipak ne bude na čelu opštine, a da SNS u koaliciji sa SPS-om zaokruži vlast u svim gradskim opštinama.

Savski venac

Jedna od opština u kojima je na lokalnim izborima zabeležena najmanja izlaznost, glasalo je samo 12.207 birača ili 31,19%.

Pobedu je odnela SNS i u skupštini će imati 23 od 37 odbornika.

 1. SNS - 23

2. SPAS - 8

3. SPS - 5

4. SRS - 4

Zapažen rezultat, od preko 20% glasova ostvario je i SPAS, koji će imati 8 odbornika. Izborni prag prešle su još i SPS (5 odbornika) i SRS (1).

Rakovica

Rakovička skupština imaće u svojim klupama najveći broj odbornika SNS-a, 34 od 50.

Pored pobedničke partije, odbornike u lokalnoj skupštini imaće još i SPAS (6), SPS, sa svega 14 glasova manje od liste koji je predvodio Aleksandar Šapić (6), Zavetnici (2) i "Suverenisti" (2).

 1. SNS - 34

2. SPAS - 6

3. SPS - 6

4. Zavetnici - 2

5. "Suverenisti" - 2

Na izborima je glasalo ukupno 38.908 birača, što predstavlja 38,42%.

Stari grad

Naprednjaci su, ako se to još uvek ne može reći za Novi Beograd, nakon lokalnih izbora na Starom gradu, uspeli delimično da izbace jedan "trn iz oka". Zabeležili su prvu izbornu pobedu u ovoj opštini, od osnivanja stranke.

No ipak neće moću da vladaju samostalno. Stari Grad je, ne računajući Novi Beograd na kome nisu odneli pobedu, jedina beogradska opština na kojoj će SNS-u biti neophodan koalicioni partner.

 1. SNS - 27

2. Čuvamo Stari grad - Ujedinjena opozicija - 9

3. SPS - 6

4. PSG - 5

5. SPAS - 5

6. DSS - 4

To sigurno neće biti lista "Čuvajmo Stari grad - Ujedinjena opozicija", koja je druga po snazi u parlamentu, sa 9 odbornika. U Skupštini opštine naći će se još i SPS (6 odbornika), PSG (5), SPAS (4) I DSS (4).

Stari grad je ujedno i opština na kojoj je zabaležena ubedljivo najmanja izlaznost na lokalnim izborima u beogradskim opštinama. Glasalo je svega 15.489 birača, što predstavlja samo 28,90%.

 Čukarica

Ubedljivu pobedu SNS je ostvarila i na Čukarici. Imaće 32 od ukupno 45 odbornika u predstojećem skupštinskom sazivu.

Drugi rezultat zabeležio je SPAS koji ima 5 odbornika, dok su cenzus prešli još i SPS (4), DSS (2) i "Suverenisti" (2).

1. SNS - 32

2. SPAS - 5

3. SPS - 4

4. DSS - 4

5. Suverenisti - 2

Na izbore je izašlo 65.026 birača (38,94%).

Barajevo

Barajevo je jedna od beogradskih opština u kojoj je zabeležena nešto veća izlaznost birača u odnosu na ostale. Na izborima je glasalo njih 11.304 ili 48,16%.

1. SNS - 24

2. SPS - 5

3. SSS - 3

4. SRS - 1

Najviše predstavnika u lokalnom parlamentu imaće SNS, 24 od 33, dok će se u odborničkim klupama naći i kandidati sa lista SPS-a, njih pet, Samostalne srpsle stranke (3) i SRS-a (1).

Grocka

Najubedljiviju pobedu SNS je ostvarila na lokalnim izborima u Gradskoj opštini Grocka. U gročanskoj skupštini imaće 26 od ukupno 35 odbornika.

Izborni prag preskočili su još i SPS (5 odbornika), lista "Naš čovek - Blažo Stojanović" (2), dok će po jednog predstavnika u Skupštini opštine imati POKS I Zavetnici.

Na izborima je glasalo 31.703 birača (43,36%).

 1. SNS - 26

2. SPS - 5

3. "Naš čovek - Blažo Stojanović" - 2

4. Zavetnici - 1

5. POKS - 1

Mladenovac

I u Mladenovcu ubedljiva pobeda SNS-a. Svega tri liste prešle su cenzus, a od ukupno 55 mesta, 42 su pripala najjačoj stranci.

Iznad cenzusa su još SPS, sa 10 odbornika i radikali sa 3.

Na izborima je glasalo 45.682 birača, 47,99%.

 1. SNS - 42

2. SPS - 10

3. SRS - 3

Sopot

Veoma ubedljiva pobeda SNS-a i u Sopotu, čak 74,77% birača koji su izašli na izbore, zaokružilo je listu koja se na glasačkom listiću nalazila pod rednim brojem 1. 

Naprednjaci će u skupštini imati 27 od 33 odbornika, a svoje predstavnike imaće još i SPS (3), POKS (2) I SRS (1).

Na izbore je izašlo ukupno 8.618 birača (49,70%).

1. SNS - 27

2. SPS - 3

3. POKS - 2

4. SRS - 1

Obrenovac

U obrenovačkoj skupštini naći će se predstavnici četiri partije. Pobedila je SNS i imaće 41 od 55 odbornika, dok će se u lokalnom parlamentu naći i sedam odbornika SPS-a, šest SPAS-a i jedan SRS-a. 

Na izborima je glasalo 33.193 birača (50,09%), što predstavlja najveću izlaznost u odnosu na ostale opštine u glavnom gradu.

1. SNS - 41

2. SPS - 7

3. SPAS - 6

4. SRS - 1

Surčin

Na lokalnim izborima u Gradskoj opštini Surčin glasalo je ukupno 19.222 birača (49,68%). Cenzus su "preskočile" četiri liste.

Najviše odbornika imaće naprednjaci, 27 od 33, a predstavnike će imati još i SPS (3), POKS (2), SRS (1).

 1. SNS - 27

2. SPS - 3

3. POKS - 2

4. SRS -1

Palilula

Pobedu na lokalnim izborima i u Gradskoj opštini Palila ostvarila je SNS.

U lokalnoj skupštini imaće 39 od 55 odbornika. Odbornike će imati još SPAS I SPS, po šest i Zavetnici i "Suverenisti" po dva.

Na izborima je glasalo 59.062 birača (34,13%).

1. SNS - 39

2. SPAS - 6

3. SPS - 6

4. Zavetnici - 2

5. "Suverenisti" - 2

Lazarevac

Ukupno 31.970 Lazarevčana glasalo je na lokalnim izborima. Pobedu je ostvarila SNS i lokalnoj skupštini imaće 35 od 61 odbornika.

Druga po snazi u parlamentu biće Grupa građana "Lazarevac - naša kuća - Milan Đorđević Đokin", sa 12 odbornika.

Predstavnike će imati još i SPS (8), POKS (2), Zavetnici (2) i SPAS (2).

1. SNS - 35

2. Grupa građana "Lazarevac - naša kuća - Milan Đorđević Đokin" - 12

3. SPS - 8

4. Zavetnici - 2

5. POKS - 2

6. SPAS - 2

OKONČANA IZBORNA DRAMA NA NOVOM BEOGRADU: Presudilo 295 glasova u korist Šapića, ali mu rezultat ne garantuje vlast

OKONČANA IZBORNA DRAMA NA NOVOM BEOGRADU: Presudilo 295 glasova u korist Šapića, ali mu rezultat ne garantuje vlast

DOK SE SVI BORE PROTIV KORONE, ZELENOVIĆ JE BEZOBZIRNO ŠIRI: Skandalozno okupljanje Đilasovih pristalica u Šapcu

DOK SE SVI BORE PROTIV KORONE, ZELENOVIĆ JE BEZOBZIRNO ŠIRI: Skandalozno okupljanje Đilasovih pristalica u Šapcu

VOLJA ZELENOVIĆA PRE ZDRAVLJA NARODA! Sramno koristi epidemiološku situaciju da bi još koji dan ostao na "političkoj stolici"

VOLJA ZELENOVIĆA PRE ZDRAVLJA NARODA! Sramno koristi epidemiološku situaciju da bi još koji dan ostao na "političkoj stolici"

Nebojša Zelenović definitivno raskrinkan: Izgubio izbore, a želi još neko vreme da ostane na vlasti

Nebojša Zelenović definitivno raskrinkan: Izgubio izbore, a želi još neko vreme da ostane na vlasti

POKS jači za grupu građana i četiri odbornika u Rekovcu

POKS jači za grupu građana i četiri odbornika u Rekovcu