Skip to main content
Mandić

EPISKOPI SPC STALI UZ MANDIĆA: Vladike Metodije i Atanasije podržali predsedničkog kandidata DF-a

Foto: Printscreen/Mitropolija SPC
Predsednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić dobio je podršku od nekoliko vladika Srpske pravoslavne crkve.

Mandićevu predsedničku kandidaturu podržali su episkop budimljansko-nikšićki Metodije, episkop mileševski Atanasije, kao i episkop toplički Petar koji je ujedno i vikarni episkop patrijarha Porfirija.

Podsetimo, Mitropolija crnogorsko-primorska danas se oglasila povodom predstojećih predsedničkih izbora i pozvala verni narod da izađe na predsedničke izbore 19. marta i ne dozvoli bogoboračkim snagama bivšeg režima da se vrate na vlast.

"MILO NIKADA NIJE ZABORAVLJAO INTERES SVOJE KLIKE" Mandić očekuje apsolutnu pobedu u dolini Lima

"MILO NIKADA NIJE ZABORAVLJAO INTERES SVOJE KLIKE" Mandić očekuje apsolutnu pobedu u dolini Lima

"NE PODLEŽITE MANIPULACIJAMA!" Mitropolija uputila poziv vernicima pred predsednilčke izbore u nedelju

"NE PODLEŽITE MANIPULACIJAMA!" Mitropolija uputila poziv vernicima pred predsednilčke izbore u nedelju

"NE PLAŠIM SE NI BELIVUKA, NI ZVICERA" Kakav šah mat Andrije Mandića - Đukanović bez teksta!

"NE PLAŠIM SE NI BELIVUKA, NI ZVICERA" Kakav šah mat Andrije Mandića - Đukanović bez teksta!

Ocenili su da političke snage koje su do 2020. godine vodile državu nisu napustile "anticrkvenu retoriku" i politiku podela, rekavši da blagoslov crkve imaju svi koji se bore za prevazilaženje anomalija štetnih po društvo, a opasnih po crkvu.

- Pozivamo sve verujuće ljude u Crnoj Gori, kao i sve ljude dobre volje koji su spremni da čuju naš poziv, da ostvare svoja građanska i politička prava upisana u Ustav naše države i koja su u skladu sa razvojem zdrave demokratske prakse, te da izađu na glasanje na predstojećim predsedničkim izborima. Smatramo da je važno i odgovorno da svi, slobodno, civilizovano i razumno, uzmemo učešće u izbornom procesu, ostvarivanjem svog biračkog prava. Ovo je u skladu sa Gospodnjim pozivom da ljubimo jedni druge i da međusobno brinemo jedni o drugima. Imamo priliku da demokratski i legitimno, pružimo nesebičan doprinos sveukupnom razvoju crnogorskog društva i ne dozvolimo da se Crna Gora, ni za jotu vrati unazad. U period nestabilnosti, represije, narušavanja mira i ustavnog poretka, duboke duhovne i političke krize, koja je svojevremeno kulminirala sukobom prevaziđene, bivše vlasti sa pravoslavnom verom, blagočestivim narodom Crne Gore i Ustavom države - saopšteno je iz MCP.

Kazali su da "sa žaljenjem i zabrinutošću" konstatuju da političke snage koje su do 2020. vodile državu, i koje su "najodgovornije za pomenutu krizu", i dalje ne napuštaju "anticrkvenu retoriku, klevetajući Crkvu i nastojeći da se podele u narodu koje su sami izazvali još više prodube".

- Koristimo ovu priliku i da naglasimo, kako u predstojećem političkom procesu niko od njegovih aktera, pojedinačno ili partijski, ne može imati osnova ni ekskluzivnog prava da se poziva na podršku Crkve kao svenarodne institucije. Sa druge strane, ukupno gledano, svi oni koji se bore za prevazilaženje gore navedenih anomalija, štetnih po društvo, a opasnih po Crkvu, imaju naš blagoslov za svoja pregnuća. Istovremeno, apelujemo na sve ljude, i birače i one koji će biti birani, da tokom ovih izbora ne podlegnu iskušenju manipulacija, pritisaka i ucena, koje unižavaju ljudsko dostojanstvo i ugrožavaju verodostojnost izražene narodne volje - zaključuje se u saopštenju.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd