Skip to main content
Milojko Spajić

SPAJIĆ OSTAJE BEZ KANDIDATURE?! Završena sednica DIK-a, evo šta je odlučeno

Foto: Youtube Printscreen/Spajic 2023
Državna izborna komisija (DIK) na večerašnjoj sednici nije utvrdila kandidaturu lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića za predsedničkog kandidata, piše Pobjeda.

Za kandidaturu Spajića glasali su Damir Suljević, Vladimir Čađenović i predsednik DIK-a Nikola Mugoša.

Protiv su bili članovi DIK-a iz Demokratske partije socijalista (DPS) Nataša Pešić, Vera Mijatović, Nikola Dedejić i Aleksandar Jovićević iz Socijaldemokrata (SD).

Uzdržani su bili Miloš Giljen, Nataša Prelević (DF), Milisav Ćorić (SNP) i Haris Mekić (BS).

"SPAJIĆ JE TOM IZJAVOM SLAGAO 650 HILJADA LJUDI" Skandal oko državljanstva Milojka ne jenjava, advokat tvrdi: Diskvalifikovao je sebe iz predsedničke trke!

"SPAJIĆ JE TOM IZJAVOM SLAGAO 650 HILJADA LJUDI" Skandal oko državljanstva Milojka ne jenjava, advokat tvrdi: Diskvalifikovao je sebe iz predsedničke trke!

DA SE IZJASNI O NAVODIMA O DRŽAVLJANSTVU SRBIJE: Spajić u ponedeljak u MUP-u Crne Gore

DA SE IZJASNI O NAVODIMA O DRŽAVLJANSTVU SRBIJE: Spajić u ponedeljak u MUP-u Crne Gore

SLAVEN RADUNOVIĆ O KANDIDATURI SPAJIĆA: Zakon mora biti jednak za sve građane, za sve kandidate

SLAVEN RADUNOVIĆ O KANDIDATURI SPAJIĆA: Zakon mora biti jednak za sve građane, za sve kandidate

Tokom večerašnje sednice stiglo je obaveštenje od policijske uprave Beograda u kojem je navedeno da je Milojko Spajić 15. februara odjavio prebivalište sa adrese u glavnom gradu Srbije, prenosi "Pobjeda".

Predsednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je da je ispunjen uslov koji se tiče prikupljenih potpisa - 8.368 njih je bilo validno.

Smatra da su nadležnosti DIK-a jasno propisane Zakonom i da je podnesena dokumentacija od strane kandidata izdata na propisanim obrascima i da su ti obrasci, kako su i pregledani od stručne službe, overeni i da ispunjavaju uslove koje je propisala Državna izborna komisija.

- Samo na osnovu informacije koje su stigle u postupku, za koji nemamo potvrdu o trajanju prebivališta, čini mi se da bi postupili na arbitraran način ukoliko bi sada odbili ovu kandidaturu - rekao je Mugoša.

Prema njegovom mišljenju, spekulacije koje se odnose na pitanje prebivališta i državljanstva su predmet kojim treba da se bavi MUP.

- Kao crnogorski državljanin, koji je priložio potvrdu o državljanstvu i prebivalištu, ne vidim da se ova kandidatura može osporavati pred DIK-om - naglasio je Mugoša, prenosi "Pobjeda".

Mugoša: Spajić odjavio prebivalište u Beogradu

Mugoša je dobio dokument od policijske uprave Beograda,  u kojem je, kako je naveo, napisano da je Milojko Spajić 15. februara odjavio prebivalište sa adrese u Beogradu radi iseljenja iz Srbije u Crnu Goru.

Aleksandar Jovićević iz Socijaldemokrata rekao je da DIK nije prekoračila ovlašćenja kada je od srpskog RIK-a tražila podatke.

- Ako smo mi dobili odgovor od zvaničnih organa Srbije, a onda se odmotalo još ponešto, ne treba prenebregnuti te činjenice. Treba sve okolnosti uzeti u obzir - rekao je on, piše "Pobjeda"

Damir Suljević je rekao da je potvrda o odjavi prebivališta konstatovana 15. februara kada je bio neradan dan u Srbiji zbog Dana državnosti.

- Zanima me koji je organ radio tog dana i na koji način je izdata potvrda - upitao je Suljević.

Suljević: Glasaću za potvrđivanje kandidature

Suljević je kazao je da su sve neophodne isprave za Spajića dostavljene i da je birač potvrdio da poseduje određeni status kojim ispunjava uslove za kandaturu.

- Ne postoji odredba zakona koja bi ga izostavila iz ove izborne trke - istakao je Suljević.

Ipak, tvrdi, da postoji osnovana sumnja da je Spajić doveo u zabludu MUP.

- Ovo nije etički čista situacija, ali verujem da svakom kandidatu treba dati šansu i omogućiti da o tome sude sami birači - istakao je Suljević, poručujući da će glasati za potvrđivanje kandidature Spajića.

Mijatović: Spajić ne ispunjava uslove za kandidaturu

Vera Mijatović članica DIK kazala je da je njeno mišljenje utemeljeno na pravnim činjenicama, iako je, kaže bila označena kao neko ko se vodi političkim interesima. 

- Sve ovo sam istakla kako bih podsetila da prilikom razmatranja kandidata moramo dosledno poštovati propise i stručno ceniti dokumentaciju. Takve namere bile su motiv našeg obraćanja RIK-u – rekla je ona, piše "Pobjeda".

Podsetila je na pravo načelo: neznanje prava škodi koje isključuje nepoznavanje pravila kao mogući izvor za njegovo kršenje i važi za sve građane. 

- Zato ne bi bilo dobro da zanemarimo informaciju da kandidat zbog okolnosti da ima dva prebivališta ne ispunjava uslove. Tim pre što se izbori ne održavaju neočekivano. Svaki zainterersovani kandidat je imao dovoljno vremena da obezbedi uslove – rekla je ona.

To, kako kaže, dodatno opterećuje ispravnost dostavljenih dokaza. 

- Ispada da je uverenje o prebivalištu koje je izdao MUP u suštini formalan dokument jer ne odgovara stvarnom stanju. Doveli bi u pitanje legalnost i legitimitet izbornog procesa ako ne bismo uzeli u obzir sve činjenice – dodala je Mijatović.

Giljen: DF će biti uzdržan

Miloš Giljen, član DIK-a iz DF-a, rekao je da ne želi da arbitrira u nejasnoj pravnoj situaciji jer večeras nemamo definisan status Spajića. Zato će, kako je rekao, večeras biti uzdržan.

Ćorić: Imamo različitu dokumentaciju o istoj stvari

Član DIK-a Milisav Ćorić kazao je da je ranije predlagao da se za svakog kandidata viši provera.

- Istakao sam da je poznato iz medija da određena lica imaju poslovne odnose u zemljama kao što su UAE i Engleska i da je poželjno napraviti provere. Takođe, problematično je što je provera tražena samo za određenu destinaciju što je selektivan pristup i pokazalo se da će možda doći situacija da u narednom periodu ne vršimo provere, a da smo u određenom postupku tražili proveru podataka. Mi večeras imamo dvostruku dokumentaciju. Jedna govori jedno, druga drugo. DIK sada treba da se opredeljuje imajući u vidu različitu dokumentaciju, opredeljujući se samo prema jednoj - istakao je Ćorić.

Prema njegovom mišljenju, oni koji su trebali da odlučuju o ovoj situaciji dozvolili su sebi etiketiranja koja su nedopustiva.

- Tu mislim na "šalter organe" i slično. Takođe, DIK je uvek vršila proveru dostavljene dokumentacije u delu ako ima sumnji u spornisti nekih dokumenata - naveo je on.

Nezadovoljan je tim što do 26. u ponoć neće proveriti i sve ostale kandidate koji budu dostavili dokumentaciju.

- Ali moram konstatovati da večeras imamo različitu dokumentaciju o istoj stvari - reko je Ćorić.

Čađenović: Glasaću za potvrđivanje kandidature

Vladimir Čađenović je rekao da će glasati za potvrđivanje kandidature predloženog kandidata.

- Insistiram da se večeras o tome glasa - rekao je Čađenović.

Mladi Pokreta Evropa sad predali su preksinoć predlog predsedničke kandidature lidera stranke Milojka Spajića.

Predato je oko 12.000 potpisa podrške kandidaturi Spajića. Funkcioner Pokreta Evropa sad Janko Odović je naveo da uz kandidaturu Spajiću predaju izjavu o prihvatanju kandidature koja je overena kod notara, potvrdu o biračkom pravu i potvrdu o prebivalištu, kao i uverenje iz MUP-a Crne Gore.

Predsednički izbori zakazani su za 19. mart. Kandidata za predsedničke izbore može predložiti stranka ili grupa građana na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto birača od njihovog ukupnog broja - to znači da je potreban najmanje 8.101 potpis.

Državna izborna komisija (DIK) do sada je potvrdila samo kandidaturu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, a učešće na izborima najavili su i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, čelnik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd