Skip to main content
Aljbin Kurti

"ZATEZAĆE DO TAČKE PUCANJA" Kurti stao na žulj Amerikancima zbog ZSO: Već su ga jednom skinuli sa vlasti, čeka ga isti scenario?

Foto: Shutterstock/YoutubePrintscreen/Al Jazeera Balkans
Premijer Kosova Aljbin Kurti opet nije po ukusu Amerike. Uporno odbija formiranje ZSO-a, a ne prihvata ni evropski plan za rešenje kosovskog pitanja zbog čega se sve glasnije priča da bi Vašington ponovo mogao da pokrene kampanju njegove smene, kao što je već jednom učinio.

Analitičari, ipak, ocenjuju da bi takav razvoj događaja sigurno usporio nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a da Zapadu nije u interesu da se toliko odugovlači sa pregovorima.

Kurti je svakako najzaslužniji za to što je Beograd po prvi put u prednosti u odnosu na Prištinu pred Zapadom jer se već u kontinuitetu pokazuje da je premijer Kosova izuzetno nekooperativan igrač.

AMERIKA OKRENULA LEĐA KURTIJEVOJ POLITICI? Oglasili se Šole i Eskobar: "Priština mora da formira ZSO"

AMERIKA OKRENULA LEĐA KURTIJEVOJ POLITICI? Oglasili se Šole i Eskobar: "Priština mora da formira ZSO"

KURTI PADA SA VLASTI? Premijer lažne države gubi podršku Zapada, Amerikanci mu stavili do znanja KO JE GLAVNI

KURTI PADA SA VLASTI? Premijer lažne države gubi podršku Zapada, Amerikanci mu stavili do znanja KO JE GLAVNI

"VAŽNO JE DA NE PODLEŽEMO EUFORIJI" Đurić objasnio zašto Kurti izbegava razgovor o ZSO

"VAŽNO JE DA NE PODLEŽEMO EUFORIJI" Đurić objasnio zašto Kurti izbegava razgovor o ZSO

Zanimljivo, Kurti je prvi kosovski zvaničnik koji je smogao snage da već nekoliko puta kaže "ne" SAD-u iako je ta sila praktično sponzor kosovske državnosti. To mu se već jednom obilo o glavu kada je 2020. godine smenjen. Ukoliko nastavi sa tvrdoglavom politikom mogao bi i ove godine da se ponovi sličan scenario.

O takvoj mogućnosti se sve glasnije priča u Prištini naročito ako se ima u vidu da Kurti nije pozvan u utorak na diskusiju o Zajednici srpskih opština koju organizuje SAD.

Ipak, koliko je realno da Kurtiju budu podmetnuti klipovi u točkove i da ipak bude smenjen? Da li je to u interesu Vašingtona i da li bi to donelo prednost Beogradu? Kako stvari stoje, postoje tri moguća scenarija, jedan se svodi na još jače pritiske, drugi na igonorisanje, a treći - smena Kurtija. Nijedan od ova tri scenarija ne garantuje ubrzavanje rešenja kosovskog problema.

"SAD nisu navikle da ih ne sluša Priština"

Bivši diplomata Srećko Đukić ističe da se Kurti pokazao kao jako tvrd pregovarač.

Aljbin Kurti
Foto: Profimedia

- Nije prihvatio evropski plan za rešenje kosovskog pitanja iz dva razloga. Prvo jer nema eksplicitnog uzajamnog priznanja, a drugo zato što ne želi da formira ZSO. SAD nisu navikle da ih Priština ne sluša još od pregovora u Rambujeu. Amerikanci su već jednom skinuli s vlasti Kurtija. Kao da Kurti želi da se ponovo to dogodi - ocenjuje Đukić.

Kako kaže, ne veruje da će premijer Kosova uskoro popustiti.

- Čini mi se da će da zateže do tačke pucanja. Prosto ne razume da je ovaj evropski predlog jedina prihvatljiva mogućnost za sve tri strane. Za Beograd je maksimum, za Prištinu minimum, a za međunarodnu zajednicu optimum. Ipak, pitanje je da li će SAD ići na smenu Kurtija jer bi to značilo još pola godine bez pregovora. Možda pre dođe do nekog prekrajanja vlade - analizira Đukić.

Bivši diplomata primećuje da je prvi put Beograd u povoljnijoj poziciji od Prištine.

Aljbin Kurti
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

- Beograd je prihvatio evropski predlog kao osnovu za dijalog dok Priština to nije učinila. To je velika prednost za Beograd i trebalo bi to na pametan način iskoristiti. S druge strane, politika Albanaca je već godinama "sve ili ništa". Sada se prvi put sudaraju sa činjenicom da se mora naći kompromisno rešenje. Ukoliko Kurti nastavi da to odbija nije isključeno da SAD nađu način da ga pritisnu pre svega zato što Kosovo je ekonomski zavisno zavisno do Zapada - zaključuje Đukić.

"Kurti taktizira zbog svog javnog mnjenja"

S druge strane, predsednik upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da SAD neće ići na smenu Kurtija.

- Viši savetnik u Stejt departmentu Derek Šole je rekao da su za SAD pregovarači Kurti i Vučić koji su učestvovali i u dosadašnjoj fazi pripreme evropskog plana. Kurti, pak, odugovlači sa formiranjem ZSO jer je procenio da mu se to može, naročito u odnosu prema Miroslavu Lajčaku - ocenjuje Janjić.

Derek Šole
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako kaže, Kurti taktizira pre svega zbog javnog mnjenja na Kosovu.

- Sve što sada radi namenjeno je tamošnjim biračima. Kurtiju ne odgovaraju vanredni izbori. S druge strane, SAD ne bi da rizikuje sa izborima jer bi tada bilo potrebno još tri-četiri meseca za formiranje vlade što će usporiti pregovore. Mislim da će odluka o izborima biti doneta do kraja februara - predviđa Janjić.

Sagovornik veruje da će ZSO biti formiran.

- Koliko sam razumeo Kurti nije decidno protiv ZSO-a, ali postavlja pitanje zbog čega bi se ta zajednica formirala pre drugih sporazuma. Mogle bi možda da se zajedno sa osnivanjem ZSO krene u otvaranje masovnih grobnica pa se na taj način nađe neko rešenje kojim bi obe strane bile zadovoljne - zaključuje Janjić.

SAD može da formira ZSO i bez Kurtija?

Zanimljivo albanski analitičari sa Kosova smatra da bi SAD mogla bez Kurtija da osnuje ZSO. U to veruje Arbnor Sadiku, ekspert za politička pitanja nakon što SAD nije pozvao premijera Kosova na diskusiju o ZSO.

- Ignorisanje premijera Aljbina Kurtija od strane američke ambasade dokaz je da kosovska strana nije ta koja sarađuje sa Kvintom oko postizanja sporazuma o ZSO, a istovremeno je upozorenje da SAD zaista mogu da naprave Zajednicu na Kosovu i bez Samoopredeljenja i Aljbina Kurtija - ističe Sadiku.

Vremenska prognoza
Pljuskovi slabog intenziteta
10 Beograd