Skip to main content
Evropska unija

EU objavila na svom sajtu aneks Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine

Foto: Profimedia
Ovaj Aneks čini sastavni deo Sporazuma

Evropska unija objavila je na svom sajtu Implementacioni aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Ovaj Aneks, kako se navodi u saopštenju Spoljne službe EU, a što je prethodno rekao i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Džozep Borelj, čini sastavni deo Sporazuma.

PRIŠTINA ODMAH KREĆE U FORMIRANJE ZSO: Borelj se oglasio posle sastanka u Ohridu

PRIŠTINA ODMAH KREĆE U FORMIRANJE ZSO: Borelj se oglasio posle sastanka u Ohridu

KURTI BEZ TRUNKE SRAMA I VEČERAS UDARIO NA SRBIJU: "Beograd izbegava da potpiše sporazum"

KURTI BEZ TRUNKE SRAMA I VEČERAS UDARIO NA SRBIJU: "Beograd izbegava da potpiše sporazum"

"VEOMA SAM ZADOVOLJAN POSTIGNUTIM" Eskobar se oglasio posle sastanka u Ohridu, pa iskazao zahvalnost

"VEOMA SAM ZADOVOLJAN POSTIGNUTIM" Eskobar se oglasio posle sastanka u Ohridu, pa iskazao zahvalnost

- Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz njih, ekspeditivno i u dobroj veri. Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU - stoji u dokumentu.

Strane, takođe, primaju k znanju da će posrednik, EU, odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju kako bi se odrazile nove obaveze koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Dnevni red "kosovske" Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze Prištine koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa, dodaje se u saopštenju.

Strane su, navodi se, saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovorena u okviru Dijaloga uz podršku EU.

Šta stoji u Aneksu?

- Da bi implementiralo član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima o dijalogu koje je odredio posrednik EU.

- Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

- Da bi se primenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Isplata neće biti izvršena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti sprovedene.

- Kosovo i Srbija se slažu da će se svi članovi sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

- Redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihovog sprovođenja.

- Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana.

- Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga koji vodi EU.

- Kosovo i Srbija priznaju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i finansijsku pomoć koju dobijaju od EU - zaključuje se u dokumentu.

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd