Skip to main content
Vjosa Osmani

USPELA POLITIČKA TRGOVINA I POTPLAĆIVANJE NA KOSMETU: Vjosa Osmani izabrana za predsednicu lažne države

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Protivkandidat Nasuf Bejta na kraju je dobio četiri glasa

Vjosa Osmani izabrana je za novog takozvanog predsednika Kosmeta. U trećem krugu glasanja poslanika kosovskog parlamenta Osmani, kandidatkinja Pokreta Samoopredeljenje, dobila je 71 glas poslanika, nevažećih je bilo 11 listića. Protivkadnidat Nasuf Bejta, takođe ispred Samoopredeljenja, nije dobio nijedan glas.

Čitavu priču pratili su nezrelo ponašanje i ozbiljan kriminal, karakterističan za terorističku zajednicu kojoj su SAD i Evropska unija dale državnost, ali nisu mogli da joj daju kulturu, vaspitanje i moralne vrednosti. Naime, dok je danas u toku bilo glasanje, lokalni mediji izvestili su o kaubojskom ponašanju poslanika - jedan od njih je usred sednice razmenjivao poruke sa Aljbinom Kurtijem, dok je jedna poslanica izdala svoju partiju za novac i glasala za Osmanijevu, zbog čega je po hitnom postupku i izbačena iz stranke.

ROMI I GORANCI POSTALI ALBANCI? Mediji javljaju da je Kurti osigurao glasove za izbor "predsednika Kosmeta"

ROMI I GORANCI POSTALI ALBANCI? Mediji javljaju da je Kurti osigurao glasove za izbor "predsednika Kosmeta"

OŠTRA OSUDA IZ REDOVA TERORISTA: Kosmet se nalazi na nepoznatom putu, ali se zna ko njime upravlja

OŠTRA OSUDA IZ REDOVA TERORISTA: Kosmet se nalazi na nepoznatom putu, ali se zna ko njime upravlja

SKANDAL NA KOSMETU, ISPLIVAO PRLJAVI VEŠ: Kurti i Osmani zvali dva poslanika i nudili nagodbu

SKANDAL NA KOSMETU, ISPLIVAO PRLJAVI VEŠ: Kurti i Osmani zvali dva poslanika i nudili nagodbu

Ako zanemarimo kriminalne radnje, treba pomenuti da je u prva dva kruga glasanja Vjosa Osmani dobila 69, odnosno 67 glasova, što nije bilo dovoljno za potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

U trećem krugu tajnog glasanja poslanika, Osmanijeva je dobila dovoljan broj glasova jer Ustavni okvir omogućava da se nakon dva neuspela pokušaja prvi terorista Kosmeta izabere uz prostu većinu glasova 120 poslanika.

Pored Vjose Osmani kandidat za nazovi predsednika bio je i Nasuf Bejta, koji je na izborima 14. februara bio na listi Samoopredeljenja, inače je ranije je bio član Demokratskog saveza Kosova.

Da bi neko od njih bio izabran, bilo je potrebno najmanje 80 glasova u prvom ili drugom krugu glasanja, dok u trećem može biti izabran sa prostom većinom ili 61 glasom, ali pod uslovom da postoji kvorum i da je u sali prisutno najmanje 80 poslanika. 

Očekivalo se da bi danas glasanje moglo biti završeno jer su albanski mediji ranije tokom dana preneli da je Samoopredeljenje obezbedilo 80 glasova za Vjosu Osmani.

Predsednik zgrade koju teroristi zovu skupštinom Kosmeta Gljauk Konjufca na početku sednice za izbor prvog teroriste konstatovao je da je u sali prisutno 84 poslanika, čime je obezbeđen kvorum za ponavljanje prvog kruga glasanja.

Odmah se pristupilo glasanju. To je bio treći put da se ponavljao prvi krug glasanja.

Većinu od 81 glasa osvojila je Vjosa Osmani, ali nedovoljno da bi bila izabrana za takozvanu predsednicu. Osmanijeva je dobila 69 glasova i bilo je 12 nevažećih listića. Bejta nije dobio nijedan glas.

Kvorum za uspešan završetak prvog kruga glasanja obezbeđen je zahvaljujući Ademu Hodži iz goranske, i Fadilju Gašiju, iz romske zajednice. Deset poslanika Srpske liste nisu bili prisutni, dok su ostali poslanici iz manjinskih zajednica učestvovali u glasanju.

Iako je opozicini Demokratski savez Kosova odlučio da obezbedi neophodan kvorum u sali, njihova tri poslanika ni danas nisu uzela učešće u glasanju. To su Agim Veljiu, Avdulah Hoti i Driton Seljmanaj.

U glasanju je učestvovala Aljbena Rašiti iz Alijanse za budućnost Kosova, uprkos odluci njene partije da ne učestvuje u izboru predsednice.

Opoziciona Demokratska partija Kosova nije učestvovala u glasanju, jer za tu partiju Osmani nije ličnost adekvatna za taj položaj.

U drugom krugu glasanja učestvovala su 82 poslanika, Vjosa Osmani je dobila 67, Nasuf Bejta 4 glasa. Nevažećih je bilo 11 listića.

Poslanica Demokratske partije Kosova Adeljina Grainica učestvovala je u drugom krugu predsedničkog glasanja. Posle prvog kruga, poslanica DPK Adeljina Grainca ušla je u salu zajedno sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Uprkos tome što su bili prisutni Avdulah Hoti i Agim Veljiu nisu učestvovali u glasanju. Driton Selmanaj, na početku glasanja u drugom krugu, napustio je salu.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd