Skip to main content
Džozep Borelj

KOSOVO SA ZVEZDICOM NA SAJTU EVROPSKE UNIJE! Borelj se oglasio o krahu dijaloga: "Očekujemo od vas..."

Foto: Profimedia
EU podseća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je da EU izražava zabrinutost zbog toga što strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu normalizacije i njegovom Aneksu za implementaciju koji su, podseća, dogovoreni ranije ove godine, a obavezujući su i igraju ulogu na evropskom putu tzv. Kosova i Srbije.

U izjavi koja je objavljena na sajtu Evropskog saveta, naglašeno je da je potrebno da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj veri, što znači početak implementacije na osnovu predloga EU bez daljeg odlaganja i takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume o dijalogu.

AMERIKA BRANI LAJČAKA OD KURTIJA: Stejt department izdao saopštenje povodom napada na specijalnog predstavnika EU

AMERIKA BRANI LAJČAKA OD KURTIJA: Stejt department izdao saopštenje povodom napada na specijalnog predstavnika EU

KURTI JE SAD STVARNO UGASIO! Grenel potvrdio: Svi su ga osudili zbog akcija na severu - BIĆE POSLEDICA

KURTI JE SAD STVARNO UGASIO! Grenel potvrdio: Svi su ga osudili zbog akcija na severu - BIĆE POSLEDICA

NOVA TORTURA NA SEVERU KOSOVA! Kurti ne da Srbima proizvode sa boljom cenom

NOVA TORTURA NA SEVERU KOSOVA! Kurti ne da Srbima proizvode sa boljom cenom

- Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova - navodi se u saopštenju Evropskog saveta u kojem je Kosovo označeno sa "zvezdicom", objavio je Borelj pet dana nakon sastanka na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine 14. septembra u Briselu.

EU podseća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

EU je i dalje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kojem su ranjeni građani, pripadnici Kfora, policija i predstavnici medija.

Uprkos ponovljenim pozivima, EU i drugih međunarodnih partnera, kako se ukazuje, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta.

- U tom kontekstu, potezi Kosova - uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, odluke u vezi sa telekomunikacijama i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici - nisu u skladu sa vladavinom zakona i dovode do rizika od novih tenzija - navodi se u saopštenju.

eu
Foto: Printscreen

Dodaje se i da "neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih kadeta kosovskih Srba/lokalnog stanovništva su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Blokiranje energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga".

Kako se navodi, zahtevi dati u izjavi u ime 27 članica EU od 3. juna ostaju u potpunosti na snazi.

- Reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva ili da proceni dalje mere prema obe strane, ako bude potrebno - naglašava se.

EU podseća na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije i ističu neophodno je najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora.

Podstiču Srbe na Kosovu da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno iznesu svoje bezuslovno učešće.

EU poziva sve političke aktere, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na severu Kosova, izbegnu dalje eskalacione korake i podrže napredak u dijalogu uz podršku EU.

EU izražava punu podršku naporima visokog predstavnika Đuzepa Borelja u svojstvu fasilitatora dijaloga Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i podseća strane da evropski put i Kosova i Srbije zavisi od dijalog uz podršku EU i normalizacije njihovih odnosa.

- I jedni i drugi rizikuju da izgube prilike za napredak na evropskom putu - poručuje se u saopštenju.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd