Skip to main content
kosovksa policija

OPET JE JAŠARI NA ČELU TERORISTA: KBS je nastavak delovanja zločinačke OVK, novi šef kosovskih snaga ozloglašeni kriminalac

Foto: Profimedia
Aljbin Kurti ne može da izađe iz šinjela zločinačke organizacije OVK

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je nakon postavljanja Baškima Jašarija za novog komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga jasno da "Aljbin Kurti ne može da izađe iz šinjela zločinačke organizacije OVK".

Milovan Drecun, o odluci predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da imenuje Baškima Jašarija za novog komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), kaže da je ono što se zna o njemu isključivo negativno.

HOĆE LI KURTI SMETI NA NOVU RUNDU PREGOVORA? Vučić ga spremno čeka - poznat i termin mogućeg sastanka

HOĆE LI KURTI SMETI NA NOVU RUNDU PREGOVORA? Vučić ga spremno čeka - poznat i termin mogućeg sastanka

"SRBIJA JE NAJVEĆI PROBLEM KOSOVA" Aljbin Kurti konačno priznao: Srpska politika zadaje muke lažnoj državi

"SRBIJA JE NAJVEĆI PROBLEM KOSOVA" Aljbin Kurti konačno priznao: Srpska politika zadaje muke lažnoj državi

BRAVO ALJBINE: Kurti potpisao dokument u kojem je Kosovo deo Srbije

BRAVO ALJBINE: Kurti potpisao dokument u kojem je Kosovo deo Srbije

- Treba znati da on pripada organizovanom kriminalnom klanu. Njegov stric jeste Adem Jašari koji je likvidiran u sukobima sa našim snagama bezbednosti, ali posebno je interesantno da je Baškim Jašari bio jedan od komandanata zona u takozvanom kosovskom zaštitnom korpusu (KZK) od 2003. godine i da je upravo tada osumnjičen za neke kriminalne aktivnosti", ističe Drecun.

Navodi da se u strogo poverljivoj Beloj knjizi Kfora i NATO-a o ogranizovanom kriminalu na Kosovu i Metohiji Jašari dovodi u vezu sa švercom droge i naoružanja, reketiranjem i organizovanjem prostitucije.

- Vrlo je problematično da takva ličnost dođe na čelo te njihove takozvane buduće vojske - naglašava Drecun.

Kaže da je Baškimov brat Sahit Jašari u vreme sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine bio jedan od komandanata takozvanih policijskih jedinica koje su počinile najteže zločine.

"KBS ima operativne planove za upad na sever Kosova"

Drecun ističe da privremene institucije u Prištini pokušavaju da stvore sliku o KBS-u kao o nekakvoj multietničkoj formaciji, a da u isto vreme dovode na čelo čoveka koji je spreman sve da učini protiv interesa srpskog naroda.

- KBS je nastavak delovanja terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), pod drugim imenom. Nakon dolaska međunarodnih snaga obaveza je bila po Rezoluciji 1244 da se demobiliše OVK. Umesto toga, oni su 5.000 pripadnika samo presvukli u uniforme kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) koji je bio organizovan na identičan način kao OVK, u istim zonama odgovornosti. Naslednik KZK je zapravo KBS - objašnjava Drecun.

Kaže da je nakon postavljanja Jašarija jasno da Aljbin Kurti ne može da izađe iz šinjela zločinačke organizacije OVK i da mu treba poslušan čovek da sprovodi aktivnosti koje planira u narednom periodu, posebno na severu Kosova i Metohije.

- Oni intezivno rade na naoružavanju KBS-a koji pretvarju po desetogodišnjem planu u nekakvu vojsku Kosova. Imaju veoma aktivne operativne planove za delovanje i upad te formacije na sever Kosova. Njihov jedini cilj je da pokušaju nasilno da ovladaju severom Kosova - smatra Drecun.

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd