Skip to main content
Velika Albanija

"VELIKA ALBANIJA JE NEIZBEŽNA" Prognoza profesora sa Kembridža: Kosovo je VEŠTAČKA TVOREVINA, nedostaje joj nacija

Foto: Srbija Danas
Sumorna prognoza profesora koji je uvek branio Srbe

U nedostatku bilo kakve šanse za priznanjem od strane Srbije, jedina prava opcija da tzv Kosovo okonča svoje stanje limba je spajanje sa Albanijom. To je takođe ono što većina kosovskih Albanaca ionako želi, pošto je tzv Kosovo veštačka tvorevina - država kojoj nedostaje nacija, kaže profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž Timoti Les.

NOVI ŠAMAR ZA KURTIJA U BRISELU! EU ponizila lažnog premijera kao nikada do sad, prištinski mediji bruje: "Ovo je SKANDAL!"

NOVI ŠAMAR ZA KURTIJA U BRISELU! EU ponizila lažnog premijera kao nikada do sad, prištinski mediji bruje: "Ovo je SKANDAL!"

"OČEKUJEM OD VUČIĆA I KURTIJA" Oglasio se Borelj pred sastanak Beograda i Prištine (FOTO)

"OČEKUJEM OD VUČIĆA I KURTIJA" Oglasio se Borelj pred sastanak Beograda i Prištine (FOTO)

"CILJ KURTIJA PROTERIVANJE SVIH SRBA, U MISLIMA SAM SA VUČIĆEM" Brnabić iznela viđenje toka pregovora u Briselu

"CILJ KURTIJA PROTERIVANJE SVIH SRBA, U MISLIMA SAM SA VUČIĆEM" Brnabić iznela viđenje toka pregovora u Briselu

On ovako, uoči sastanka u Briselu, komentariše aktuelne događaje i pomalo iznenađujuću izjavu političkog analitičara Nedžmedina Spahiu, koji je ustvrdio da "veliki deo albanske zajednice ne veruje da će ta država postojati za nekoliko godina", i da zbog toga Srbi ne mogu tako lako da prihvate državljanstvo tzv Kosova.

"Kosovo je veštačka tvorevina"

- Albanci su zabrinuti za bezbednost svoje teritorije i ne žele da daju autonomnu oblast Srbima kada nisu ni sigurni da će uspeti da zadrže ostatak. U nedostatku bilo kakve šanse za priznanje od strane Srbije, jedina prava opcija da Kosovo okonča svoje stanje limba je spajanje sa Albanijom. To je takođe, ono što većina kosovskih Albanaca ionako želi pošto je Kosovo veštačka tvorevina, država kojoj nedostaje nacija - ističe Les.

Ocenjuje i da je, dugoročno gledano, Velika Albanija "skoro neizbežna".

- Ono što ga trenutno sprečava jeste protivljenje SAD i njihovih saveznika koji ne žele da Kosovo i Albanija preduzmu bilo kakve korake koji bi mogli da isprovociraju Srbiju, izazovu sukob na severu Kosova i postave presedan koji vodi raspadu Bosne i Severne Makedonije. Albanija takođe ne želi da provocira Srbiju, mnogo veću i moćniju državu. Shodno tome, povremeno se govori o ujedinjenju i puno sporazuma između Kosova i Albanije, ali malo konkretnih koraka ka ovom cilju - ističe Les.

"Čekaju na odobrenje velikih sila"

On, očekivano, procenjuje i da za Srbiju, to nije dobra opcija "jer bi stavila tačku na gubitak Kosova".

- Velika Albanija predstavlja pretnju Srbiji u smislu da bi, ako i kada se to na kraju dogodi, ona finalizovala gubitak Kosova. Međutim, kao što sam rekao, ne vidim nikakvu neposrednu perspektivu da Kosovo ili Albanija poguraju ovaj cilj dalje od nivoa retorike zbog međunarodnog veta i povremenog simboličkog gesta. U stvarnosti, pretpostavljam da će čekati, kao što čekaju i drugi u regionu, na promenu geopolitičkih okolnosti i dolazak vremena kada će velike sile pristati na široko preuređenje Balkana - zaključuje Les.

"Zapad ne želi avanturističku politiku"

Sva ova upozorenja došla su pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine i sastanka glavnih pregovarača, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv Kosova Aljbina Kurtija Briselu, kao i i odvojenih sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji su obavljeni juče.

Uoči ovih susreta, Vučić je ocenio da od susreta sa Kurtijem ne očekuje mnogo, Kurti da očekuje potez Zapada, a EU je upozorila da će pregovarači biti krivi za eskalaciju sukoba.

Ipak, bivši diplomata Ilber Hisa ocenjuje da je zakazivanje sastanka sa Stoltenbergom poruka "da Zapad ne želi avanturističku politiku, koje prete da otvore novi front na Balkanu".

- Imajući u vidu rat u Ukrajini, eskalacija situacije na prostoru Balkana bila bi veliki poklon za Rusiju. Stoltenberg će dakle, između ostalog, direktno preneti poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, da se ne igraju vatrom - istakai je Hisa.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd