Skip to main content
Jarinje. ROSU

VUČIĆ HITNO KONTAKTIRAO ŠEFA NATO! Skočila Albanija, ROSU provocira Srbe "dvoglavim orlom" - da li će doći do povlačenja?

Foto: Reuters
Svi su iznenada zabrinuti kada na teritoriji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje ili ne bi smeli da polete dok im to ne odobri Kurti, rekao predsednik Stoltenbergu

Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koju sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici gromoglasno ćute, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, s kojim je juče razgovarao telefonom povodom zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije.

"VEĆ 21 GODINU SMO OVDE I BORIMO SE ZA SLOBODU" Na barikadama snimljen jedan zanimljiv detalj među okupljenim Srbima

"VEĆ 21 GODINU SMO OVDE I BORIMO SE ZA SLOBODU" Na barikadama snimljen jedan zanimljiv detalj među okupljenim Srbima

ALBANCI KRŠE SVA PRAVA SRBA KOJI ŽIVE NA KOSOVU! Priština provocira kako stigne, Evropa mora hitno da reaguje

ALBANCI KRŠE SVA PRAVA SRBA KOJI ŽIVE NA KOSOVU! Priština provocira kako stigne, Evropa mora hitno da reaguje

NIKO SRBIJI NE MOŽE NEŠTO DA NAMEĆE - KURTIJA ZANIMA SAMO JEDNA STVAR: Vučić otkrio plan "premijera" lažne države

NIKO SRBIJI NE MOŽE NEŠTO DA NAMEĆE - KURTIJA ZANIMA SAMO JEDNA STVAR: Vučić otkrio plan "premijera" lažne države

Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira. On je ukazao da su svi „iznenada zabrinuti kada na teritoriji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje ili ne bi smeli da polete“, dok im to ne odobri premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti ili neko iz međunarodne zajednice.

Ozbiljno i odgovorno

- Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala. Srbija će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa severa Kosova i Metohije - rekao je Vučić.

Zahvalio je Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, i na kraju upitao koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila danas, juče ili bilo kada.

Istovremeno, sedmi dan zaredom Srbi sa severa Kosova mirnim protestima izražavaju negodovanje zbog odluke prištinskih vlasti o reciprocitetu za srpske tablice. Zahteva se povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa prelaza Jarinje i Brnjak, a tokom dana nebom su iznad tih prelaza patrolirala dva „orla“, koja su napravila dva kruga i otišla. Osim srpskih „orlova“, okupljene je nadletao i helikopter Kfora.

Tenzije

Srpski avioni očito su isprovocirali Albance, pa je juče ministarstvo spoljnih poslova Albanije pozvalo Srbiju da „povuče oružane snage“ upućene na administrativne prelaze sa KiM i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije.

- Albanija je posebno zabrinuta zbog raspoređivanja srpskih oružanih snaga i vojnih aviona koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora KiM jer to podstiče pojedince na izazivanje nemira i nasilja. Takvi akti su u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima koji imaju za cilj da osiguraju red i stabilnost - poručili su iz albanskog ministarstva.

Strašno

Tenkovi i dvoglavi orao

Noć subota na nedelju na administrativnim prelazima protekla je mirno, ali je situacija i dalje napeta. Juče rano ujutru primećena je kolona vozila policije lažne države Kosovo koja je, prema informacijama medija sa KiM, prošla kroz Zubin Potok na putu za Brnjak.

Jarinje
Foto: Printscreen/Facebook

Na društvenim mrežama su se pojavile i fotografije albanskih specijalaca koji su provocirali okupljene Srbe pokazivanjem dvoglavog orla, koji simboliše takozvanu veliku Albaniju.

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da situacija na severu, nakon uspostavljanja reciprociteta u registarskim tablicama vozila, zahteva razborite i potpuno koordinisane akcije sa međunarodnim partnerima. Naglasio je i da je Kosovo „suvereno u svojim odlukama“.

- Ali suverenitet se mora ostvarivati u koordinaciji s porodicom evroatlantskih država u koje želimo da se integrišemo, jer te države stoje uz nas i garantuju nam sprovođenje suvereniteta - zaključio je.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
18 Beograd