Subota 24. feb 2024.
Srbija

ZAPAD UDARIO NA BEOGRAD! Očajnički bi da ospore Rezoluciju 1244, zavladala potpuna HISTERIJA posle zahteva da se omogući povratak srpskih jedinica na KiM

Foto: Shutterstock
Sa namerom da ospore Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, koja nedvosmisleno Kosovo i Metohiju tretira kao deo naše zemlje, u Beograd narednih dana dolaze izaslanici i diplomate zapadnih sila.

Posle odluke srpskih vlasti da traže povratak do 1.000 naših vojnika i policajaca na KiM zbog tenzija i ugroženosti Srba, što takođe dopušta Rezolucija, predstavnici Zapada horski se upinju da umanje snagu ili površno tumače dokument donet u skladu sa međunarodnim pravom.

Oglušuju se na upade ROSU na sever KiM, na maltretiranje i hapšenje Srba, na to što Priština skoro deset godina odbija da formira ZSO i kao jedini problem predstavljaju barikade Srba koje su očajnički potez našeg naroda da neko konačno čuje njihov glas. Oni su na ovaj način i juče protestovali zbog nedavnog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića bez ikakvog objašnjenja. NJemu je određen pritvor od 30 dana.

VOJSKA SRBIJE MOŽE I MORA NA KOSOVO! Rezolucija 1244 VRLO JASNA - četvrtak je dan odluke!

VOJSKA SRBIJE MOŽE I MORA NA KOSOVO! Rezolucija 1244 VRLO JASNA - četvrtak je dan odluke!

ČLANOVI SPECIJALNE JEDINICE "KOBRE" TRAŽE DA IDU NA KOSOVO? Predsednik zaplakao kada ih je video na Savetu za bezbednost

ČLANOVI SPECIJALNE JEDINICE "KOBRE" TRAŽE DA IDU NA KOSOVO? Predsednik zaplakao kada ih je video na Savetu za bezbednost

SITUACIJA NA KiM NEPROMENJENA: Danas hitan sastanak ministara EU i o Kosmetu

SITUACIJA NA KiM NEPROMENJENA: Danas hitan sastanak ministara EU i o Kosmetu

Već danas u našu prestonicu dolazi izaslanik predsednika SAD, Gabrijel Eskobar, a ubrzo i "specijalci" francuskog i nemačkog predsednika Emanuel Bono i Jens Pletner, te stalni gost - posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Stav Nemačke već je otkrila ministarka spoljnih poslova Analena Berbok koje je rekla da je povratak Vojske Srbije na KiM "neprihvatljiv".

- U poslednjem saopštenju ministara inostranih poslova zemalja G7 od 14. maja 2022. navodi se da je u rešavanju svakog problema ili krize u svetu (Libija, Sirija, Jemen, Somalija...) neophodno striktno sprovođenje odgovarajućih rezolucija Saveta bezbednosti UN. Sada iznenađujuće, Minstarstvo spoljnih poslova Nemačke eksplicitno poručuje da Rezoluciju 1244 - kojom je predviđeno da Srbija ima pravo da traži povratak određenog broja svojih bezbednosnih snaga na Kosovo, treba ignorisati, jer je "neprihvatljivo" - odgovorila je premijerka Ana Brnabić.

Ana Brnabić
Tanjug/​Rade Prelić

- Na osnovu kojih kriterijuma odlučujete koje rezolucija SB UN se mora poštovati, a koje ne? Na primer, u slučaju Libije, Rezolucija 2571 se mora poštovati, ali u slučaju Srbije, Rezolucija 1244 mora se ignorisati? Ovo je zapanjujući nivo apsurda. Ono za čim Srbi na Kosovu* čeznu su mir i stabilnost. Mi ne bismo imali ništa protiv da vidimo poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN, SB UN...

Od predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja stigli su pozivi "stranama da se vrate razgovorima i pronalaženju načina za prestanak sukoba na ulicama i postavljanju barikada".

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče, povodom izjava Berbokove i Borelja, da najpre treba da se analizira zašto je došlo do ovakve situacije na KiM. On je naveo da je Priština samo noć pre objave odluke o odlaganju izbora na severu KiM sa specijalcima na silu upadala u prostorije opštinskih izbornih komisija i uhapsila Dejana Pantića, samo da bi provocirala i maltretirala Srbe.

- Kurti je govorio da su detinjaste želje da se formira Zajednica srpskih opština. Kada Berbok kaže da je neko spustio tenzije, jer je odložio izbore, a noć pre toga su upadali sa specijalcima i hteli da zauzimaju prostorije opštinske izborne komisije i priveli Pantića. Kakvog li licemerja! Znali ste da izbora neće biti, hteli ste da provocirate i napadnete Srbe i na silu uzmete izborne opštinske prostorije u četiri srpske opštine na KiM. Da li je to logično, hoćete da odložite izbore, a šaljete specijalce da nešto zauzimaju? Gde piše da mogu sa dugim cevima da dođu na sever KiM? Ni u jednom aktu to ne piše. Tako su razarali i Republiku Srpsku i sve što stignu samo zato što im to tako odgovara.

Vučić je istakao da je Berbokova odgovorila umesto komandanta Kfora o povratku naših vojnika na KiM, koji takođe ne može da odgovori, jer još nije ni dobio zahtev:

Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

- Imamo ključno pitanje za sve njih - koji vi dokument hoćete da poštujemo? Samo jedan dokument nam kažite i zaboravićemo četiri, evo švedski sto - hoćete li Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski sporazum ili Vašingtonski sporazum?

Šta hoćete da poštujete, nijedan od tih pet ne poštuju, ni Priština ni oni koji im pomažu. Prištini ne odgovara Briselski sporazum u delu koji im se ne sviđa i da onda Berbokova kaže da ne postoji vlada u Prištini koja će da formira ZSO, a eto treba da postoji vlada u Beogradu koja će da pusti Kosovo u UN. Da li ste ozbiljni?

O situaciji na severu KiM oglasio se i Kremlj. Kako je saopštio portparol Dmitrij Peskov, Moskva se zalaže za apsolutno poštovanje svih prava kosovskih Srba i da se ispune sve obaveze koje su strane preuzele prema dokumentima relevantnim za ovu situaciju. On je to rekao komentarišući zahtev Beograda da se srpska vojska rasporedi na KiM.

Portparolka ruskog MSP Marija Zaharova kazala je da izjava Berbokove izaziva haos:

- Ti pokušaji devalvacije regulatornog okvira za rešenje, iskreno su štetni u kosovskom pitanju. Rezolucija 1244 daje Beogradu priliku da pošalje do 1.000 policajaca u region da osigura red i zaštiti svoje sunarodnike. To niko, čak ni zagovornici poretka zasnovanog na pravilima, ne može poreći. Nestaju i poslednje iluzije o sposobnosti EU da urazumi aktere kosovskih Albanaca.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović istakao je  da "ako je bezbednost srpskog naroda na KiM toliko ugrožena koliko jeste, ako se tako bezobzirno krše međunarodni sporazumi o pravima Srba i Srbije, posebno rezolucija SB UN 1244 - Srbija treba da zahteva hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN".

- Zašto se olako prelazi preko činjenice da je srpska pokrajina KiM pod mandatom SB UN, a ne EU, NATO ili bilo koje druge sile izvan međunarodnog pravnog poretka? - naveo je Jovanović.

DAČIĆ: OSPORITI IM KANDIDATURU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da Srbija, osim što se sprema za dolazak brojnih zvaničnika, radi i na tome da članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova sa statusnog aspekta ospore najavljenu kandidaturu Prištine za članstvo u EU, koju bi mogli da predaju 15. decembra:

Ivica Dačić
Tanjug/​Rade Prelić

- Videćemo da li će zahtev odbiti ili će biti poslat na razmatranje, ali sve to zavisi i od predsedavajućeg EU, što je trenutno Češka. Vode se razgovori i sa Mađarskom koja, iako ga je priznala, ne glasa za Kosovo.

GRENEL BERBOKOVOJ: DIJALOG PROPAO

Bivšu američki izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, pozvao je Vašington da prekinu svaku pomoć Prištini ako Kurti ne oslobodi odmah Dejana Pantića i ocenio da Evropljani samo pogoršavaju krizu na Balkanu jednostranim intervencijama.

On je na "Tviteru", reagujući na izjavu Berbokove, poručio da je dijalog koji vodi EU propao.

- Otišli smo iz ekonomske normalizacije u haos, jer ne pratite zaista situaciju. Niste uspeli da pozovete na odgovornost Kurtija prethodnih godinu dana. On je odbacio sve što ste vi i SAD ponudili - poručio je Grenel, i takođe pozvao da se otvore svi prelazi i uklone sve barikade, kao i da se hitno iz Haga pusti Hašim Tači.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd