Skip to main content
Utva

Budućnost srpskog neba je osigurana: "Utva Avio industrija" i Mašinski fakultet potpisali sporazum o strateškom partnerstvu

Foto: Yugoimport SDPR
Kompanija “Utva Avio industrija”, koja je u vlasništvu javnog preduzeća "Jugoimport SDPR", i Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu su danas na sajmu "Partner 2019", potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu.

Cilj sporazuma je povezivanje institucija visokog obrazovanja i privrede u svrhu unapređenja nauke, inovacija i tehnološkog razvoja kroz sprovođenje konkretnih aktivnosti koje imaju obrazovnu, primenjenu i razvojnu dimenziju.

Utva
Foto: Yugoimport SDPR

Konkretni rezultati koje kompanija "Utva" ima u smislu razvoja i ispitivanja nove letelice i mogućnosti Mašinskog fakulteta su doveli do zajedničkih interesa u cilju razvoja novih projektnih rešenja, ispitivanja i razvoja novih tehnoloških postupaka. 

Neki od konkretnih aspekata saradnje su implementacija industrije 4.0 u vazduhoplovnoj industriji, obrazovni program, unapređenje infrastrukture, zajedničko učestvovanje u razvoju i implementaciji novih tehnologija u vazduhoplovstvu, rad na istraživačko razvojnim projektima i drugi.

Utva
Foto: Yugoimport SDPR

Od ovog sporazuma će imati korist i studenti jer će im biti omogućeno da neposredno učestvuju u poslovima na razvoju i proizvodnji letelica i budu uključeni u druge aspekte poslovanja kompanije "Utva avio industrija".

Utva
Foto: Yugoimport SDPR

Kompanija "Utva" najavljuje početak takmičenja za najbolje projektno rešenje bespilotne letelice. Pravo učešća će imati studenti završnih godina tehničkih fakulteta u regionu. Najbolje rešenje će biti novčano nagrađeno, a učesnici će dobiti priliku da realizuju to rešenje. Konkurs će biti naknadno objavljen o čemu ćete biti obavešteni.

 

Vremenska prognoza
Snow
0 Beograd