broken clouds
13°C
23.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

POSTAJEMO HELIKOPTERSKA VELESILA: Šta sve mogu "đavolje kočije", letelice od kojih NATO strepi?

15.12.2021. 08:04
Piše:
Srbija Danas
Mi-35
Mi-35 / Izvor: Profimedia/ilustracija
Srbija je već nabavila veliki broj vojnih helikoptera, a stiže ih još trideset za potrebe naše vojske.
.

Srbija je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja se može pohvaliti dobrom vojno-političkom saradnjom sa Ruskom Federacijom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je rad na jačanju te saradnje, koja je dodatno učvršćenja nizom bilateralnih sastanaka koji su obavljeni sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

SRPSKA VOJSKA NASTAVLJA DA JAČA: U stalni radni odnos primljen čak 41 novozaposleni (FOTO/VIDEO)

SRPSKA VOJSKA NASTAVLJA DA JAČA: U stalni radni odnos primljen čak 41 novozaposleni (FOTO/VIDEO)

RAME UZ RAME SA NATO SNAGAMA: Vojska Srbije na vojnim vežbama "Združeni odgovor 16" u Nemačkoj

RAME UZ RAME SA NATO SNAGAMA: Vojska Srbije na vojnim vežbama "Združeni odgovor 16" u Nemačkoj

STIŽE JAKO POJAČANJE SRPSKOJ VOJSCI! Vučić otkrio: Poznato kada dobijamo "Kornete" iz Rusije

STIŽE JAKO POJAČANJE SRPSKOJ VOJSCI! Vučić otkrio: Poznato kada dobijamo "Kornete" iz Rusije

Dvojica lidera su pored trgovinske i energetske saradnje razgovarali i o nabavci ruske vojne tehnike u koju spadaju i vojni helikopteri za potrebe Vojske Srbije. Isporuke prvih letelica počele su još 2016. godine kada je naša zemlja dobila helikoptere po značajnim olakšicama, a cena im je bila 25 miliona evra.

Prva dva helikoptera Mi-17V5 stigla su transportnim avionom An-124 na aerodrom "Nikola Tesla" 2016.godine. To su prve letelice vojne vazduhoplovne tehnike koje su kupljene posle više od dve decenije, što znači da su SR Jugoslavija, a kasnije i Srbija do tog momenta isključivo morale da baziraju svoje vazduhoplovne snage na zastarelim letelicama koje su ostale još od raspada stare države i koje su s vremena na vreme remontovane, ali nisu mogle da budu potpuni oslonac u odbrani zemlje.

Helikopteri Mi-17 su prema kompaniji "Rosoboro­no­eksport" koja se bavi izvozom naoružanja modernizovana verzija starijeg modela Mi-8.

Osnovne karakteristike helikoptera su što mu je doseg letenja do 675 kilometara ili 1.180 kilometara sa dodatnim rezervoarima. Maksimalna brzina koju postiže iznosi 250 km/sat, dok je krstareća brzina letelice iznosi od 220 do 230 km/sat.

Mi-17V5 može da bude naoružan raketama i topom. Nosi nenavođene rakete kalibra 80 mm u kontejneru sa 80 raketa. Može da nosi i top kalibra 23 mm u kontejneru sa 250 metaka. Ima oklopljenu kabinu. Helikopter Mi-17V5 ima pogone na dva motora jačine od po 2.200 konjskih snaga.

Pored navedenog, iz kompanije "Rosoboronoeksport" su naveli da letelica ima prilagođenu komandnu tablu i osvetljenje kabine tako da se njom može pilotirati i uz pomoć naočara za noćno osmatranje, što omogućava letenje u potpunom mraku, čak i na malim visinama.

Mi-17
Mi-17 / Izvor: SD/ilustracija

Helikopter je izuzetno prilagođen za planinske krajeve sa razređenim vazduhom, kao i za upotrebu pri ekstremno visokim temperaturama. Ima savremen sistem satelitskog navođenja, a posadu helikoptera čine tri člana.

Kao i Mi-35 i Mi-17 je u više navrata nabavljan za potrebe Vojske Srbije. Preprošle godine izvršena je značajna nabavka helikoptera, kada je nekoliko novih Mi-17V5 dopremljeno na aerodrom "Nikola Tesla", a koje je Srbija kupila od Rusije.

Helikopteri su dopremljeni iz Kazanja od KVZ (Kazanjskog helikopterskog zavoda) kada su isporučena sva tri naručena helikoptera Mi-17, a potom su naručena još četiri desantno-jurišna helikoptera Mi-35M. Četvrt veka dug period neulaganja (od 1991. do 2016. godine) bio je završen.

Prvi helikopteri dobijeni 2016. godine i noviji dobijeni 2019. se ipak malo razlikuju jer nisu potpuno identični. Noviji su bili predviđeni za izvršavanje dosta složenijih zadataka u situacijama realnih borbi.

Noviji Mi-17 helikopteri mogli su da služe transportu čak 24 vojnika u sedećem položaju ili do 36 padobranaca sa vojnom opremom i ličnim naoružanjem, zatim da prevezu do 12 ranjenika na nosilima sa medicinskom pratnjom, da vrše operacije izviđanja i patroliranja pa čak i da pružaju snažnu vatrenu podršku našim kopnenim trupama tokom izvođenja borbenih dejstava.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Takođe su u mogućnosti da zadaju snažne udarce neprijatelju na zemlji ili vodi. Helikopteri su opremljeni i pancirnim pločama koje imaju ulogu zaštite letelice od neprijateljskih dejstava. Srbija je gotovo svake godine od 2016. zadavala sebi za cilj da nabavi po dve do četiri letelice ovog tipa.

Sledeće izuzetno značajno oružje nabavljeno za naše vazduhoplovne snage jeste čuveni "Leteći tenk" kako ga u NATO krugovima zovu, a često ga na zapadu zovu i "Đavolje kočije". Reč je o ruskom helikopteru Mi-35 koji je kao i Mi-17 osvežio naše vazduhoplovne snage.

Ove moćne letelice su po brzom postupku isporučene Srbiji u okviru vojnotehničkog sporazuma koji su sklopili predsednici Srbije i Rusije.

Helikopteri su sleteli na "Batajnicu" gde su i predstavljeni široj javnosti, a pored njih su za potrebe srpske policije dopremljeni i "erbasovi" helikopteri. Letelice su prema planu trebale da budu isporučene u prvom kvartalu tokom 2020. godine, ali je njihovo prebacivanje ubrzano.

Treba napomenuti da je naša zemlja od Rusije ove letelice dobila po značajno povoljnijim cenama od tržišnih, što Rusija čini samo sa svojim najbližim saveznicima i partnerima. Za samo četiri dana isporučeno je čak šest letelica. Podsetimo, prethodno je Rusija Srbiji isporučila i šest "migova" MiG-29 po sličnom aranžmanu.

Helikopteri Mi-35M, ruskog proizvođača "Rostvertol" iz Rostova na Donu, prvi put su ušli u naoružanje Vojske Srbije, a za stručna lica iz naše vojske realizovana je obuka u Ruskoj Federaciji sa ciljem adekvatne eksploatacije, tehničkog održavanja i primene ovih moćnih helikoptera. Zbog vrhunskih performansi, ovi helikopteri u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, namenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Helikopter može izvoditi dejstva po kopnenim i vazdušnim ciljevima, veoma se dobro pokazao kao transportno sredstvo, za prevoz vojne opreme i trupa, kao i tokom izvođenja desanta.

U Rusiji ih još zovu i "krokodili" zbog snažne vatrene moći i snažnog oklopa koji ima, žilavosti, probojnosti kroz neprijateljske teritorije, što se najbolje videlo na primeru Sirije, gde su korišćeni u eliminaciji terorističkih snaga Islamske države i to u pustinjskim uslovima borbe. Letelica je opremljena savremenim uređajima za osmatranje, navigacijom, osmatračko nišanskim sistemom itd..

Mi-35
Mi-35 / Izvor: SD/ilustracija

Može da leti u dnevnim, noćnim i različitim teškim meteo uslovima, kao i na malim visinama. Postoji mogućnost prelaska sa analognih na digitalne sisteme osmatranja i kretanja što u velikoj meri olakšava posao pilotima.

Borbeni helikopter Mi-35M može da transportuje do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kg, dok terete velikih dimenzija može da nosi spolja, na specijalnim užadima ili sajlama, do težine od 2.400 kg.

Posada helikoptera, pilot i pilot-operater, smeštena je u tandem-kabinama, sa dvostrukim komandama, a letelica poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

Helikopter Mi-35 je zaštićen od vođenih raketa i opremljen je sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu. Takođe, poseduje i izuzetnu zaštitu rezervoara u kojima se nalazi gorivo, a koji su obloženi posebnim materijalom koji sprečava curenje goriva ukoliko dođe do eksplozije pri pogotku u letelicu. U helikopter su ugrađeni i sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova.

Letelica poseduje najnoviju opremu poslednje generacije avionike i navigacije, kao i optoelektronski nišanski sistem. Može da postigne maksimalnu brzinu od 310 km/sat na visini od 5.400 metara. Njegov dolet iznosi do 460 km, a sa dopunskim rezervoarima može da iznosi i do 1.085 km.

Na obrtnoj kupoli helikoptera ugrađen je top kalibra 23 mm i poseduje sistem za upravljanje vatrom. Na krilima može da nosi širok spektar naoružanja, što uključuje i nevođene rakete od 80 mm, kao i najsavremenije rakete vekikog dometa.

Pored svega, piloti su dobili mogućnost napredne obuke u Srbiji, ali i u Rusiji kako bi usavršili upravljanje ovim moćnim letelicama. Naši piloti su dobili i nove letačke uniforme, čizme, rukavice, aktivni veš, pilotske kape.

Ne treba zaboraviti i da je materijalni status pilota i letača u Ratnom vazduhoplovstvu direktno poboljšan povećanjem plata pa su, primera radi, prvi put od 2020. godine plate vojnih pilota izjednačene sa platama pilota u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Takođe, utvrđeni su i bolji formacijski elementi za pilote i tehničare, čime je omogućeno brže napredovanje kroz službu.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio kupovinu još 30 novih vojnih helikoptera.

- Srbija će nabaviti još oko 30 helikoptera u 2022. i 2023. godini, bićemo helikopterska velesila u regionu! - rekao je  predsednik Aleksandar Vučić na kraju trodnevne posete Nišavskom okrugu.

- Očekujemo još ukupno 18 plus 12 helikoptera. Od toga će biti 11 helikoptera H145, zatim četiri Mi-35, tri Mi-17, plus 11 ili 12 Mi-35 koje polovne kupujemo od jedne članice EU. Tako da ćemo biti, ako to smem da kažem, helkopterska velesila u ovom regionu - rekao je on.

Predsednik je prethodno, na sastanku sa preduzećima odbrambene industrije Srbije, rekao da je doneta odluka da se domaća namenska industrija pomogne sa 145 miliona evra već u prvom kvartalu 2022. godine.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

BONUS VIDEO: Na Batajnici prikazani novi helikopteri Mi-35M i Mi-17

Piše:
Srbija Danas
15.12.2021. 08:04