Skip to main content
Sergej Šojgu i Vladimir Putin

RUSIJA SKLOPILA NOVI SPORAZUM SA TURSKOM?! Ankara dobija moćno oružje, ovo može izazvati ozbiljnu zabrinutost Amerike!

Foto: Profimedia
Oglasio se i zvaničnik turskog Ministarstva odbrane

Rusija je potpisala ugovor o isporuci druge serije raketnog sistema S-400 Turskoj, gde će biti proizvođene i neke komponente, rekao je danas rukovodilac Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

VOJSKA SRBIJE SVE MOĆNIJA! Nove isporuke domaćeg naoružanja

VOJSKA SRBIJE SVE MOĆNIJA! Nove isporuke domaćeg naoružanja

VOJSKA SRBIJE SVE JAČA: Pogledajte kompletnu analizu nabavke naoružanja naše armije (VIDEO)

VOJSKA SRBIJE SVE JAČA: Pogledajte kompletnu analizu nabavke naoružanja naše armije (VIDEO)

SJAJNE NOVOSTI ZA VOJSKU SRBIJE! Brigada za specijalne jedinice dobila novu opremu

SJAJNE NOVOSTI ZA VOJSKU SRBIJE! Brigada za specijalne jedinice dobila novu opremu

- Ugovor s Turskom trenutno se sprovodi u praksi - naveo je Šugajev i istakao da će u narednih nekoliko godina bilo koja zemlja malo verovatno dizajnirati sistem koji bi mogao da parira raketi S-400 Trijumf, prenosi Tas s.

S druge strane, Rojters je objavio da je zvaničnik turske odbrane rekao danas "da nema novih sporazuma" sa Rusijom u vezi sa nabavkom raketnih sistema.

- Prvobitni ugovor, koji je ranije potpisan sa Rusijom za kupovinu S-400, već je uključivao dve serije - rekao je zvaničnik.

Rojters dodaje da bi svaki novi odbrambeni ugovor između Rusije i Turske izazvao ozbiljnu zabrinutost Vašingtona u trenutku kada pokušava da izoluje Rusiju i održi jedinstvo NATO usred rata u Ukrajini. Tas s podseća da je Turska 2017. godine postala prva zemlja NATO koja je od Rusije kupila sisteme protivvazdušne odbrane S-400.

Rojters navodi da je u okviru tog sporazuma, navodno vrednog 2,5 milijarde dolara, Turska primila prve isporuke u julu 2019.

Dodaje se da su kao odgovor na to Sjedinjene države uvele sankcije turskoj odbrambenoj industriji u decembru 2020. i izbacile Ankaru iz programa stelt borbenih aviona F-35, gde je bila proizvođač i kupac. Ankara je ocenila da su ti potezi bili nepravedni.

Ruski S-400 Trijumf najnoviji je raketni sistem zemlja-vazduh dugog i srednjeg dometa dizajniran za uništavanje strateških i taktičkih aviona i može pogoditi bilo koje druge vazdušne ciljeve.

BONUS VIDEO: Ukrajina se ruga turistima zbog eksplozija na Krimu

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd