clear sky
15°C
10.05.2024.
Beograd
eur
117.1305
usd
108.6856
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

USTOLIČEN JOANIKIJE: Na Cetinju mirno, hiljade vernika pozdravilo patrijarha i mitropolita (FOTO/VIDEO)

05.09.2021. 07:31 21:21
Piše:
Srbija Danas
Joanikije
Joanikije / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Televizija Hram

Pratite dešavanja u Crnoj Gori iz minuta u minut na našem blogu.

Povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Mitropolija je organizovala dvodnevni događaj, 4. i 5. septembra, u Podgorici i na Cetinju. Juče je na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici sa početkom od 18 časova organizovan je doček poglavara SPC Porfirija. Sinoć je održana večernja služba, a zatim je organizovan kulturno-umetnički program. Danas, u nedelju 5. septembra, u Cetinjskom manastiru u 8.00 Svetom arhijerejskom liturgijom, činom ustoličenja, koju je služio i predvodio patrijarh srpski Porfirije sa arhijerijerima naše i ostalih pomesnih crkava, ustoličen je novi mitropolit crnogorsko - primorski Joanikije.

GORI CETINJE, SUKOBI NE PRESTAJU: Demonstranti napali policiju molotovljevim koktelima, bačen i suzavac (VIDEO)

GORI CETINJE, SUKOBI NE PRESTAJU: Demonstranti napali policiju molotovljevim koktelima, bačen i suzavac (VIDEO)

ANTIVAKCINAŠI UPALI U SLOVENAČKU TELEVIZIJU: Policija najavila drastičnu meru (FOTO/VIDEO)

ANTIVAKCINAŠI UPALI U SLOVENAČKU TELEVIZIJU: Policija najavila drastičnu meru (FOTO/VIDEO)

HITAN SASTANAK JOANIKIJA I PORFIRIJA SA KRIVOKAPIĆEM: Traže od Vlade i policije da im obezbede ustoličenje na Cetinju!

HITAN SASTANAK JOANIKIJA I PORFIRIJA SA KRIVOKAPIĆEM: Traže od Vlade i policije da im obezbede ustoličenje na Cetinju!

Pogledajte liturgiju ustoličenja mitropolita Joanikija na Televiziji Hram.

Milo razočaran

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pobegao je sa Cetinja u u sramnom obraćanju nakon ustoličnjenja mitropolita Joanikija kazao da bi "samo čovek bez dostojanstva" sebi dozvolio da "helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog".

14:51
Oglasio se Krivokapić nakon ustoličenja mitropolita Joanikija

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da odlaganje ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija nije bila opcija ni u jednom trenutku, kako su neki mediji preneli.

- Država je odbranjena! Zahvaljujem se svim hrabrim policajcima, ali i narodu Crne Gore koji su pomogli da danas svi ovđe proslavimo ovaj veličanstven trenutak - napisao je Krivokapić na Tviteru.

On je takođe zahvalio mitropolitu Joanikiju na, kako je naveo, divnim rečima.

 

14:35
Normalizovan saobraćaj na putu Podgorica-Cetinje-Budva

Saobraćaj za sve kategorije vozila na magistralnom putu Podgorica-Cetinje-Budva uspostavljen je danas u 12.55 sati, saopšteno je iz Operativno-komunikacionog centra (OKC) Uprave policije Crne Gore, prenose mediji.

Na putu Podgorica-Cetinje juče i danas su protivnici ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru postavili barikade, a mitropolit je na ustoličenje, zajedno sa srpskim patrijarhom Porfirijem, stigao helikopterom.

 

14:20
Veliki dan za Crnu Goru

Svečani ručak u podgoričkom kombinatu "13. jul Plantaže" završni je događaj današnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i dvodnevne posete patrijarha Porfirija Crnoj Gori, prvoj od izbora na tu dužnost.

Za stolom će se, osim poglavara SPC i mitropolita Joanikija, naći arhijereji naše i drugih pravoslavnih crkava iz sveta, koji zbog nereda na Cetinju nisu mogli da prisustvuju ovom crkvenom činu. 

11:45
Patrijarh i mitropolit stigli u Podgoricu

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli su u podgoricu nakon ustoličenja koje je obavljeno u Cetinjskom manastiru. Njih je dočekao verni narod koji je uzvikivao "Dostojan" i "Sokole vladiko".

 Dočekao ih je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

 

11:30
Vernici se okupljaju ispred Hrama u Podgorici

Vernici ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici očekuju dolazak patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koji je danas ustoličen u Cetinjskom manastiru.

Vernici su oko 11 sati počeli da se okupljaju ispred podgoričkog Hrama, u kojoj još uvek traje sveta arhijerejska liturgija, javlja Tanjugov izveštač sa mesta događaja.

Liturgiji prisustvuju episkopi SPC i gosti, kao i episkopi iz inostranstva, iz pravoslavnih crkava.

Očekuje se da će mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i patrijarh srpski Porfirije, po dolasku u Podgoricu, prvo doći u Hram Hristovog vaskrsenja.

 

11:25
Na Cetinju mirno

Cetinjski manastir utonuo je mir. Ne čuju se detonacije i nema suzavca. U gradu se bezbednosna situacija vraća u normalu

 

11:20
Mitropolit i patrijarh krenuli iz Cetinja ka Podgorici

Nakon liturgije ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, iz Cetinjskog manastira krenuli su helikopterom Joanikije i Porfirije ka Podgorici. 

11:00
Povređeno sedam policajaca, privedeno 14 lica

Na Cetinju je nakon burnih nekoliko sati trenutno relativno mirna situacija. Prodavnice i pumpe su zatvorene, dok je bilans protesta 14 privedenih od kojih dvoje uhapšenih. Povređeno je sedam policajaca. 

 

10: 33
Vučić o situaciji u Crnoj Gori

Vučić je, govoreći o ustoličenju mitropolita Joanikija, kaže da su tenzije najavljivane, kao i protesti.

- Cetinje je mesto u kojem je preko 90% stanovnika protiv SPC i gde postoji izražena mržnja prema onima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskog. Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, nego je ona indukovana od strane nekih političara u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

Vučić kaže da mediji sinoć nisu pogrešili i da je bio plan da ustoličenje ipak ne bude održano na Cetinju.

 

10:30
Američka ambasada u CG

Američka vlada poziva sve strane u Crnoj Gori na hitno smirivanje situacije, saopštila je ambasada SAD u Podgorici.

- Verske slobode i sloboda izražavanja, uključujući mirno okupljanje, moraju se poštovati. Iako je bilo mnogo upiranja prstom u to ko je odgovoran, na kraju će pojedinci odgovarati za svoje postupke - piše na Fejsbuk stranici ambasade SAD. 

10:25
Raspoređuju se specijalne jedinice kod manastira

Reporteri koji se nalaze u Cetinjskom manastiru kažu da se trenutno pripadnici specijalnih jedinica raspoređuju po livadi gde su sleteli mitropolit i patrijarh. Kako kažu, moguće je da se priprema odlazak iz manastira. 

10:20
Obraćanje Joanikija

Nakon ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, patrijarh Porfirije je održao besedu.

Patrijarh je mitropolitu rekao da je njegova dužnost da donese mir ovoj raspetoj i svetoj zemlji.

- Vaša je dužnost da donesete mir ovoj raspetoj i svetoj zemlji. To je najpotrebnije, i to je vaš zadatak. Reč Hristovu pronosite, kad hule na nas molićemo se. I kada budu hulili na vas, uvek ćete blagosiljati i moliti se za sve. I to ćete uspeti molitvama Svetog Petra Cetinjskog - rekao je patrijarh Porfirije tokom besede.

Potom se prolomilo AKSIOS i svi su zapevali sa patrijarhom.

Mitropolit je rekao da su sve podele koje gledamo poslednjih godina i dana veštački izazvane.

- Blagodarim vaša svetosti što ste pokazali veliku ljubav, ne samo prema meni, nego prema svim ljudima, rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit je rekao da danas neće više govoriti o mukama vernog naroda u Crnoj Gori, već se pomolio Bogu sa vernim narodom.

 

10:00
Ustoličen mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije ustoličen je kao i njegovi prethodnici u Cetinjskom manastiru.

- U teška vremena dolazite na ovo mesto, ali kad su vremena bila bolja i zar vas je neko pitao kad ćete se roditi i doći na ovo mesto. Sve je to promisao Božija, a nezavisno od teških vremena, onda kada se uzdamo u Hrista, apostol Pavle poručuje, ma koliko da su teška vremena i iskušenja, dovoljna vam je blagodat Božija. Mi ljudi jesmo slabi ali dokazali ste sada da se verom, ljubavlju jaki, jaki potrebom da upravo ono što stoji u liturgiji, da propovedate i pronosite mir ovde, u ovoj svetoj i raspetoj zemlji - poručio je patrijarh srpski na kraju liturgije.

Mir je, kaže, ovde potrebniji nego bilo šta.

- To će biti vaša misija. Da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da služeći liturgiju svedočite mir. Ne postoje granice, neprijateljstva, podele, crkva je po svome značenju sabor, ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira, to je vaš zadatak - istakao je patrijarh srpski.

 

09:30
Iz Podgorice krenule mašine za raščišćavanje barikada

Mašine za raščišćavanje barikada krenule jutros prema Cetinju, dok su demonstranti zapalili gume kojim su blokirali put.

Mašine su potrebne za raščišćavanje magistrale i puteva koji su zaprečeni gumama, šutom, kamenjem, stubovim, javlja Dan.

 

 

09:24
Crnogorska televizija odustala od prenosa

Ustoličenje mitropolita Joanikija je u toku. Posle sletanja helikopterom, sveštenstvo predvođeno poglavarom SPC Porfirijem, stiglo je u manastiru na Cetinju.

Kako Tanjug javlja, Crnogorska nacionalna televizija "RTCG" odustala je od prenosa ustoličenja, naime ekipa televizije je jutros sprečena da dođe do Cetinja, samim tim "RTCG" je prinuđen da otkaže uživo prenos ustoličenja sa Cetinja. 

09:15
Oglasio se Porfirije

U toku je služba ustoličenja mitropolita Joanikija, a na svom zvaničnom Instagram profilu, patrijarh Porfirije objavio je snimka njihovog sletanja helikopterom na Cetinje.

- U slavu Boga živoga stigosmo na Cetinje da izvršimo ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija. Sve pozivamo na mir i molitvu Gospodu Hristu - napisao je patrijarh.

 

09:00
Uhapšen Veljović 

Savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović sproveden je u policijski auto na Cetinju. Potpredsednik Vlade Dritan Abazović rekao je kratko "Vijestima" da je Veljović uhapšen.

Povodom hapšenja Veljovića, oglasio se i Zdravko Krivokapić na svom Tviter nalogu.

- Obaveštavam javnost da su brzom akcijom policije, koju sam naložio, upravo stavljene lisice na ruke Veselina Veljovića - napisao je Krivokapić.

08:50
Pokusaj teroristickih akcija?

Oglasio se Zdravko Krivokapić na svom Tviter nalogu.

- Napad na policiju je napad na državu! Sve što se dešavalo juče i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama kojima će država stati na put! - napisao je Krivokapić.

08:40
Počinje ustoličenje Joanikija

U Cetinjskom manastiru počelo je ustoličenje mitropolita Joanikija.

Podsećamo, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom su sleteli na Cetinje.

Porfirije i Joanikije
Porfirije i Joanikije / Izvor: Foto: IN4S/Printscreen

 

08:28
Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije stigli na Cetinje

Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije stigli su na Cetinje helikopterom. 

Nakon što su pristigli u Cetinje helikopterom, Joanikije i Porfirije ušli u manastir, čeka se početak liturgije.

08:23
Povređeno više ljudi na Cetinju

Kako prenose mediji, najmanje četiri osobe povređene su jutros kada je grupa demonstranata, koja se protivi ustoličenju, više puta napala policiju na Cetinju.

08:20
Stigli pripadnici SAJ

Kako sa terena javlja reporter, pripadnici Protivterorističke jedinice stigli su pred Cetinjski manastir.

Pripadnici SAJ-a su pod punim naoružanjem, opremljeni pancirima i gas maskama.  

08:15
Vratili sveštenstvo u Podgoricu

Autobusi sa sveštenstvom koji su se uputili ka Cetinju, vratili su se u Podgoricu, prenose "Vijesti" i navode da se to vidi na video snimku koji je dostavljen njihovoj redakciji.

Policija je u Donjoj Gorici zaustavila autobuse i vratila sveštenstvo nazad. Odlazak je odgođen do daljnjeg.

08:05
Cetinjem se ori "DOSTOJAN"

Omiljenom pesmom blaženopolivšeg mitropolita Amfilohija "Ječam žela" sveštenici u cetinjskom manastiru čekaju mitropolita Joanikija.

Najglasniji su bili na stihovima "kad se vojska na Kosovo vrati". 

Potom se iz manastira tri puta prolomilo "Dostojan", tako glasno da je odjekivalo gradom. 

08:00
Policija razbija demonstrante

Demonstrantima na barikadama kod Cetinja, policija je poručila da im je skup neprijavljen i dala im je rok od dva minuta da se raziđu.

Demonstranti su odgovorili uvredama i psovkama.

 

07:57
Kolima na sveštenstvo

U Podgorici je i dalje veliki broj sveštenika, koji bi trebalo da se upute ka Cetinju. U Podgorici su zabeleženi manji incidenti - nekoliko vozila velikom brzinom se zaletelo do autobusa koji bi trebalo da prevezu deo sveštenstva do manastira, da bi potom naglo kočili.

07:46
Došli Katnić i Vujanović

Na Cetinju je viđen i specijalni tužilac Milivoje Кatnić. Snimljen je sa gas maskom u ruci jer je prethodno policija bacila više suzavaca. Osim Кatnića na Cetinju je i bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović. On je pozdravio građane koji su napravili blokadu na Belvederu, prenose crnogorski mediji.

 

07:45
Pucnjava na Cetinju

Na Cetinju je došlo do pucnjave iz automatskih pušaka.

Kako javljaju reporter Novosti u Crnoj Gori, gradom odjekuju detonacije.

Policija koristi suzavac i šok bombe.

07:28
Policija razdvaja okupljene građane i grupiše ih

Crnogorski mediji pišu da je na Dvorskom trgu na Cetinju policija intervenisala i razdvojila okupljene građane u više grupa. 

 

07:20
Protivteroristička jedinica stigla na Cetinje

Kako pišu podgorički mediji rano jutros na Cetinje poslata je protivteroristička jedinica i vozila za privođenje. 

07:15
Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović došao je jutros na Cetinje

Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović došao je jutros na Cetinje gde građani protestuju protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru. On je pozdravio građane koji su napravili blokadu na Belvederu. 

06:53
Porfirije rano jutros krenuo ka Cetinju

Patrijarh srpski Porfirije krenuo je jutros ka Cetinju, na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, rečeno je reporteru Tanjuga ispred podgoričkog sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog.

Ne zna se tačno odakle je patrijarh krenuo na Cetinje sa arhijerejima.

Patrijarh Porfirije demantovao je ranije u izjavi Tanjugu pisanje medija da je otkazano ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Poručio je da SPC nikada neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

 

06:40
Haos u Cetinju od radnog jutra

Uoči ceremonije ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju je došlo do novog okršaja demonstranata i policije. Kako je saopšteno Vijestima iz kabineta premijera, na policiju je bačen molotovljev koktel, nakon čega je policija uzvratila suzavcem.

Do sukoba je došlo ispred muzeja Kralja Nikole. Demonstranti su policiju gađali kamenicama.

Građani koji se protive ustoličenju su tokom čitave noći blokirali puteve ka Cetinju. Oni su juče u poslepodnevnim satima na puteve postavili automobilske gume, kamenje, a potom su vozilima blokirali kolovozne trake.

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.